Vinipedia

Komplekst emne men her er den korte version: Malolaktisk gæring betegnes også som andengæring der typisk finder sted efter den alkoholiske gæring, hvor sukker konverteres til alkohol. Denne andeng...

Når gæringerne er slut er vinen i princippet færdig, vinifikationen er overstået. Som regel modnes vinen i kortere eller længere tid på træ, beton, plast eller ståltanke, inden den frigives ...

Der skal bruges gær for at omdanne sukkeret i druerne til alkohol. Ud over at være katalysator i denne proces påvirker gæren også vinens smag og udtryk og har forskellige tekniske egenskaber. Der...

Indtrykket af den lille vinbonde, der triller rundt med fadene i kælderen, mens han lytter til og overvåger vinen er en illusion. Der manipuleres i udpræget grad med de fleste vine. Kun blandt de s...

Hvidvin laves som regel på mosten af grønne druer, men kan også laves på mosten af blå druer. Den store forskel på rød og hvidvine er nemlig måden, de laves på. ...

Når man fremstiller mousserende vin, handler det som regel om, at man har en stille basisvin, man skal have tilført bobler, og det kan man så gøre på forskellig vis. Den kvalitativt bedste må...

Rødvin laves på blå druer. Blå druer har lige som grønne druer en klar, farveløs most (der findes nogle få undtagelser), så den store forskel på rødvin og hvidvin ligger egentlig i fremstill...

Søde vine adskiller sig fra tørre vine ved, at der er ugæret restsukker i dem. Det kan lyde banalt, men mange opfatter frugtige vine som søde, og det er ikke nødvendigvis sandt. ...

Rosévin har nydt stigende interesse de senere år. Hvor man tidligere mest fandt rosé fra Frankrig og billige kvaliteter fra nordspanien og Italien, så laves der nu rosé på flere niveauer i alle ...

Druen er mørkrød med mellemstore druer med tykt skind, der sidder tæt. Høj syre og høj tannin. Syrah er en krydsning opstået i Rhônedalen og stammer ikke fra Shiraz i Iran eller Syracusae på S...

Druens popularitet, ry og omdømme er stærkt forbundet med Cru-Classé klassifikation af de bedste Bordeaux slotte i 1855. De bedste slotte blev inddelt i 5 klasser bl.a. på baggrund af opnåede pri...

Chardonnay er den mest berømte druesort i verden. Faktisk var den så populær på et tidspunkt, at ”Chardonnay” på et tidspunkt var synonym med hvidvin, så når folk bestilte et glas Chardonna...

Riesling er Tysklands store, ædle druesort, der er grundlaget for vine i verdensklasse i mange forskellige stilarter; tørre Grosses Gewächs-vine fra cru-marker, tørre, halvtørre, halvsøde eller ...

Den mest oplagte vin at prove, hvis man er blevet træt af Chardonnay. Sauvignon Blanc er den næstmest kendte grønne druesort. Kommer fra Loire i nordvestfrankrig, hvor den er druesorten bag populæ...

Chenin Blanc er måske ikke en druesort, man støder på så tit på en etiket. De bedste vine på Chenin Blanc kommer fra Loire i det nordvestlige Frankrig – nærmere bestemt Touraine og Anjou-Saum...

Østrigs nationaldruesort der stort set ikke ses uden for Østrig. Der er lidt beplantninger hos naboerne Ungarn, Tjekkiet, Tyskland og Italien, og så spås druen en fremtid i New Zealand. ...

Pinot Gris kender vi særligt fra Alsace, hvor den giver fyldige hvidvine, ofte med sødme, og en let parfumeret og let røget karakter. I dag laves der Pinot Gris (Grauburgunder) i stor stil i Tyskla...

Druen kan give forskellige udtryk i et tilsyneladende ensartet område. Det skyldes forskelle i terroir (jordbund og klima), men skyldes også, at der er et meget bredt spekter af forskellige kloner (...

Frankrig har gennem mange hundrede år været verdens førende vinnation, når det gælder kvalitetsvine. Frankrigs vine er forbilledet for resten af verdens vine. Andre landes vine måles og forstås...

Italien er nok det mest bredspektrerede vinland i verden. Fra de hårde Nebbiolo baserede vine i Piemonte, over de faste, elegante Sangiovese-vine fra Toscana til de rige, næsten overmodne, fyldige v...

Et fantastisk vinland med vinmarker næsten helt til Puerto Mont mod syd og til Atacama-ørkenen mod nord. Klimaet er generelt tørt og solrigt med svalende vinde fra Stillehavet og bjergene. I kraft...

New Zealand har på forunderlig vis formået at holde sig fri af den billige ende af markedet. Har flot løbende cementeret sit ry som producent af fine vine i den mellemste prisklasse. ...

Spanien er verdens største vinland målt i antal ha, der dyrkes med vin, men kun verdens 3. største målt i antal hl, der produceres. Det er derfor et vinland med meget lavt udbytte, hvilket især s...

Tyskland er et slaraffenland for hvidvinselskere. Der laves alle typer af vin i stort set alle stilarter, men lette hvidvine med lav alkohol, høj syre og restsukker er helt unikke for Tyskland. Det e...

Østrig er ikke Tysklands lillebror, men står i høj grad på egne ben. Mange af druesorterne er de samme, men der er store jordbunds og klimaforskelle i forhold til Tyskland. Klimaet i Østrig er me...

De første skrifter om Bordeaux er fra ca. 300 f.kr., beskrevet af digteren og vindyrkeren Ausonius, som Chateau Ausone i øvrigt er opkaldt efter. Bordeaux er oprindeligt et gammelt sumpområde, hvo...

Bourgogne er et af Frankrigs og verdens fornemste vinområder med de ypperste vine på Chardonnay og Pinot Noir. ...

Champagne er et af de bedste områder til produktion af mousserende vin. Kun mousserende vin lavet i Champagne på champagnemetoden med 2. gæring i flaske må kalde sig Champagne. Mange benytter bete...

Vinene fra Toscana har en lang og betydelig historie. Årsagen skal findes i regionens betydning i middelalderen for både kultur og som bank centrum. Adelige familier, som Frescobaldi, opkrævede b...

Navnet betyder bredden af floden Duero. Vinområdet er beliggende i det centrale Spanien i regionen Castilla-Leon, og er det eneste vinområde, der er en seriøs konkurrent til Rioja, når det handle...

Piemonte er en af verdens bedst kendte vinregioner og betyder ”ved fødderne af bjerget”. Navne som Barolo og Barbaresco, lavet på kongedruen Nebbiolo, klinger godt og velkendt. Der produceres ...

Mosel er den mest kendte vinregion og dækker over det område, der tidligere var kendt som Mosel-Saar-Ruwer. Langt det meste vin, der produceres, er hvidvine med let krop og en forfriskende syre. Sti...

Vinene fra Rhônedalen er hjørnestenen i vores sortiment, vi synes selv vi har et af Danmarks bredeste og bedste udvalg. Vi dækker det meste af dalen fra nord til syd. ...

Det er sjældent, man forbinder spansk rødvin med elegance og mineralitet. De fleste spanske rødvine er meget frugtintense og ofte en del præget af lagring på egetræsfad. ...

Den mest betydningsfulde vinregion i Spanien beliggende ca. to timers kørsel nordøst for Madrid. Rioja er opkaldt efter floden Oja og strækker sig fra Navarra til Baskerlandet. ...

Vinområde beliggende øst for Zamora. Toro er det klimatisk mest barske vinområde langs Duero floden. Vinene dyrkes mellem 500 og 700 meters højde på tør og stenet jord. ...

Landbrugsprodukter og ikke mindst vin har været berømte fra Sicilien siden oldtiden og har været exporteret til det italienske fastland. Allerede den gang var det hovedsageligt søde vine, øen va...

Det er i virkeligheden de færreste vine, der bør gemmes. Langt de fleste vine der produceres, er lavet til at blive drukket hurtigst muligt. Mange af disse vine kan dog uden problemer gemmes i 1-3 ...

Temperaturen spiller en væsentlig rolle for vinens udtryk. Det er svært at opstille præcise regler for temperatur for den enkelte vin. Samme type vin og appellation kan variere fra producent til p...

For at glæde øjet, næsen og smagsløgene er det væsentligt at servere vinen i rummelige, ufarvede glas gerne krystal, der bedst reflekterer vinens farver og eks forstærker bobleaktiviteten i cham...

Overskydende vin proppes til og sættes i køleskab, holder normalt et par dage uden problemer, især mousserende vine hvor CO2 giver beskyttelse. Rester kan også »forsegles« med vacuumprop, så i...

Der er et væld af proptrækkere på markedet. Spiralens kvalitet er afgørende. Vi synes at Screwpull giver den bedste og blideste optrækning. Model »Sommelier« er glimrende. Forinden skæres kap...

Vin kan som alle andre produkter være behæftet med fejl. Alcohol og syre gør generelt vin til et sikkert produkt. »Prop« er den mest omtalte fejl. Ordet dækker de negative påvirkninger der sk...

Mineralitet i vin bliver det nye mantra i vinverdenen. Et plusord a la terroir, der er let at slynge ud. (Er også en del af terroirbegrebet). Men hvad betyder det ? ...

Smageudtryk er mere brede termer end smagenoter. Det er udtryk, du bruger, både når du taler om vin, og når du laver smagenoter. Udtrykkene forøger dit sprog omkring vin. ...

Ønsker du et godt mad- og vinmatch, er rettens udtryk afgørende for dit valg af vin. Sjældent spises fisk, skaldyr og kød alene. Sauce, dressinger og tilbehør påvirker rettens udtryk. Er det ste...