Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Østrig - vine i den europæiske topklasse

Østrig er ikke Tysklands lillebror, men står i høj grad på egne ben. Mange af druesorterne er de samme, men der er store jordbunds og klimaforskelle i forhold til Tyskland. Klimaet i Østrig er mere kontinentalt med generelt lidt varmere somre og kolde vintre og med højere temperaturer i modningsperioden.

Når folk taler om Østrig som vinland nævnes altid Glykolskandalen fra 1985. Nogle få vinproducenter havde tilsat glykol for at gøre vinene sødere. Glykol er ikke decideret sundhedsskadeligt, men skandalen ramte vineksporten hårdt.

Østrig overvandt dog hurtigt krisen via et stabilt hjemmemarked og en øget fokus på kvalitet, der nu virkelig har bragt de østrigske vine i den europæiske topklasse.

Vinområderne i Østrig

Vinproduktionen ligger i den østlige del af landet. Østrig er inddelt i tre hovedregioner med Niederösterreich i nord, der har det køligste klima, og er mest kendt for sine store hvide vine på Riesling og Grüner Veltliner. De laver dog også fantastiske vin på Pinot Noir og St. Laurent. Burgenland, der ligger i midten, har det bedste klima til røde vine på Blaufränkisch og Cabernet Sauvignon, og de søde vine omkring Neusiedlersee med den unikke Ausbruch i spidsen. Steiermark i syd har det varmeste klima og laver fine vine på Chardonnay og Sauvignon Blanc. Vinregionerne er præget af store, interne klima og jordbundsforskelle pga. store forskelle i topografi.

Appellationer indenfor østrigsk vin

Den østrigske vinlovgivning arbejder med mange af de samme begreber som den tyske, men stiller skrappere krav til kvaliteten. 50% af vinene kategoriseres som Tafelwein herudover er der Qualitetswein, der modsvarer tyskernes Qba. I 2003 lanceredes et nyt appellastionssystem: DAC eller Districtus Austria Controllatus, inspireret af det franske appellation controlèe og med krav om bestemte druesorter i bestemte områder + særlige krav til dyrkningsteknik.

De bedste vinområder i nord Kremstahl, Kamptal og Wagram, men ikke Wachau, har indført deres eget 1. Lage system, en slags 1. Cru. Wachau fører sit eget liv og er hjemsted for en række af Østrigs bedste hvidvinsproducenter, Knoll, Hirzberger, Pickler, Prager m. fl. Wachau har sin helt egen tredelte kvalitetskvalifikation for tørre vine, der omfatter Steinfeder, Federspiel og Smaragd med stigende mostvægt og alkoholstyrke og med Smaragd som det fineste, rigeste og bedste.

Druer i Østrig

De bedste hvide domineres af den unikke østrigske drue Grüner Veltliner og Riesling, men også Welschriesling, Chardonnay og Sauvignon Blanc dukker frem hos de gode producenter. De mest interessante røde domineres af de unikke østrigske sorter Zweigelt, Blaufrânkisch og St. Laurent, men også de internationale sorter Pinot Noir og Cabernet Sauvignon vinder frem.

Relaterede artikler