Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Sauvignon Blanc

Den mest oplagte vin at prove, hvis man er blevet træt af Chardonnay. Sauvignon Blanc er den næstmest kendte grønne druesort. Kommer fra Loire i nordvestfrankrig, hvor den er druesorten bag populære vine som Sancerre og Pouilly-Fumé samt lignende, men ofte billigere vine i appellationerne Quincy, Reuilly, Menetou-Salon og Touraine.

Sauvignon Blanc dyrkes også i udstrakt grad i Bordeux, hvor den klassisk er blevet blandet med Semillon i både søde og tørre vine. Hvidvine på ren Sauvignon Blanc fremstilles i stigende grad i Entre Deux Mers for billige vine og i Pessac-Leognan for noget dyrere vine.

Vigtigst for den store udbredelse af Sauvignon Blanc har været den succes, druen har haft i New Zealand. Sauvignon Blanc blev plantet i Marlborough i 1972 og opnåede hurtigt stor succes med sin genkendelige og let forståelige stil med masser af citrus og tropisk frugt i aromaerne og en frisk syre.

I dag dyrkes Sauvignon Blanc næsten over alt i vinverdenen – inspireret af druens popularitet i New Zealand og som et alternativ til Chardonnay finder man den nu i udstrakt grad fra Sydafrika og Chile, fra Californien – somme tider i lidt federe versioner med fadlagring – og fra Australien, hvor den særligt dyrkes i køligere områder.

Sauvignon Blanc har altid en urtet karakter, der ofte beskrives som hyldblomst, kattetis eller grøn peberfrugt. I Sancerre, Pouilly Fumé og naboer er dette blandet med aromaer af citron, somme tider nyslået græs og så har vinene som regel en stærk mineralitet, man sjældent finder i Sauvignon Blanc fra den nye verden. Til gengæld er der i de bedste eksemplarer meget intense aromaer af fx grapefrugt, passionsfrugt og mango og en ren, frisk og rensende syre, der gør vinen helt idéel på en varm sommerdag – med eller uden mad.

Relaterede artikler