- Inspiration
- Vinipedia
- Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc
Den mest oplagte vin at prove, hvis man er blevet træt af Chardonnay. Sauvignon Blanc er den næstmest kendte grønne druesort. Kommer fra Loire i nordvestfrankrig, hvor den er druesorten bag populære vine som Sancerre og Pouilly-Fumé samt lignende, men ofte billigere vine i appellationerne Quincy, Reuilly, Menetou-Salon og Touraine.

Sauvignon Blanc dyrkes også i udstrakt grad i Bordeux, hvor den klassisk er blevet blandet med Semillon i både søde og tørre vine. Hvidvine på ren Sauvignon Blanc fremstilles i stigende grad i Entre Deux Mers for billige vine og i Pessac-Leognan for noget dyrere vine.
Vigtigst for den store udbredelse af Sauvignon Blanc har været den succes, druen har haft i New Zealand. Sauvignon Blanc blev plantet i Marlborough i 1972 og opnåede hurtigt stor succes med sin genkendelige og let forståelige stil med masser af citrus og tropisk frugt i aromaerne og en frisk syre.
I dag dyrkes Sauvignon Blanc næsten over alt i vinverdenen – inspireret af druens popularitet i New Zealand og som et alternativ til Chardonnay finder man den nu i udstrakt grad fra Sydafrika og Chile, fra Californien – somme tider i lidt federe versioner med fadlagring – og fra Australien, hvor den særligt dyrkes i køligere områder.
Sauvignon Blanc har altid en urtet karakter, der ofte beskrives som hyldblomst, kattetis eller grøn peberfrugt. I Sancerre, Pouilly Fumé og naboer er dette blandet med aromaer af citron, somme tider nyslået græs og så har vinene som regel en stærk mineralitet, man sjældent finder i Sauvignon Blanc fra den nye verden. Til gengæld er der i de bedste eksemplarer meget intense aromaer af fx grapefrugt, passionsfrugt og mango og en ren, frisk og rensende syre, der gør vinen helt idéel på en varm sommerdag – med eller uden mad.