Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Italien - et bredspektret vinland

Italien er nok det mest bredspektrerede vinland i verden. Fra de hårde Nebbiolo baserede vine i Piemonte, over de faste, elegante Sangiovese-vine fra Toscana til de rige, næsten overmodne, fyldige vine på Primitivo og Negro Amaro fra Puglien.

Italien er sammen med Frankrig 2 af verdens største vinproducenter og de 2 største i EU. Italien har et væld af forskellige druesorter, op til 2000, en meget forskellig topografi med indflydelsesrige bjergkæder og kystnære områder, der giver et væld af forskellige klimazoner. Det giver et bredt spekter af meget forskellige vine fra de mere tørre og elegante vine i nord med Piemonte og Toscana spidsen til de varmere vine i syd, hvor Sicilien og Campania er i førertrøjen.

Italienske vine og vinlovgivning

Den italienske vinlovgivning fra 1963 er inspireret af den franske og indeholder 4 kategorier:

  • Vino Tavola - Modsvarer Frankrigs Vin de France
  • IGT - Svarer til den franske IGP (tidligere Vin de Pays) - En stor del af Italiens gode vine falder udenfor DOC og sælges som Vino da Tavola eller IGP. Det drejer sig typisk om vine, der indeholder druer, der falder udenfor DOC reglerne fx de såkaldte supertoscanere med overvægt af Cabernet Sauvignon eller Syrah.
  • DOC - Modsvarer det franske AOP/AOC begreb,
  • DOCG - DOCG er en overkategori til DOC for vine af den højeste kvalitet. Da Italien indførte DOC i 1963 som pendant til det franske AOC, blev betegnelsen uddelt med rund hånd. Til gengæld var DOCG omfattet af uhyre strenge krav. Faktisk var der ingen vine der fik DOCG-status før 1980! Og Vino Nobile di Montepulciano havde søgt allerede i 1969. De var så de første der fik DOCG - og kort tid efter fulgte så Barolo, Barbaresco, Chianti og Brunello di Montalcino. Fra 1992 var der 11 DOCG-vinområder og fra 2014 ikke mindre end 73. Der er mange politiske hensyn der skal tages i sådan et system - måske ikke mindst i Italien - og i dag kan med rette sætte spørgsmålstegn ved nogle af DOCG'ernes relevans mens der er andre, der måske burde være ophævet, som stadig blot er DOC.

De mest kendte vinområder i Italien

  • Nord - Aosta, Piemonte, Lombardiet, Friuli, Emilia Romagna, Veneto, Trentino, Alto Adige
  • Centralt - Toscana, Umbrien, Marche, Lazio, Abruzzo
  • Syd - Sardinien, Campania, Puglien, Sicilien

De mest kendte druer

Hvide: Arneis fra Piemonte, Cataretto fra Sicilien, Cortese fra Piemonte, Falanghina fra Campania, Fiano fra Campania, Garganega fra Soave, Grechetto fra Umbrien, Inzolia fra Sicilien, Malvasia overalt i Italien, Passerina fra Marche, Pecorino fra centralitalien, Prosecco fra nordøstitalien, Tocai Friulano fra nordøstitalien, Trebbiano overalt i Italien, Verdicchio fra Marche, Vermentino, middelhavsdruen fra Sardinien og Ligurien og Vernaccia fra Toscana.

Røde: Aglianico fra Basilicata - sydens Nebbiolo, Barbera fra Piemonte, Brachetto fra norditalien, Canaiolo fra det centrale Italien, Corvina fra Veneto (Valpolicello), Dolcetto fra Piemonte, Freisia fra Piemonte, Lagrein fra Alto Adige, Lambrusco fra Emilia Romagna, Molinara fra Veneto, Monica fra Sardinien, Montepulciano fra Abruzzo, Nebbiolo fra Piemonte, Negroamaro fra Puglien, Nerello Mascalese fra Sicilien, Nero d`Avola fra Sicilien, Primitivo fra Puglien, Sagrantino fra Umbrien, Sangiovese fra Toscana og Teroldego fra Trentino.

Relaterede artikler