Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Vinene fra Toscana - Brunello og Chianti

Vinene fra Toscana har en lang og betydelig historie. Årsagen skal findes i regionens betydning i middelalderen for både kultur og som bank centrum. Adelige familier, som Frescobaldi, opkrævede både skatter og drev bankforretning med op til 40% i rente om måneden. Det betydelige overskud de vigtigste familier, herunder Antinori, opnåede på andre forretninger end vin, blev investeret i vinmarker. Forbruget af vin var dengang 4,5 liter pr. uge, så vinhandel var vigtig for Toscana. Samtidig blev vinene omhyggeligt beskrevet, hvorfor man ved mere om datidens Toscanske vine, end vine fra andre områder i Italien.

Geografien og landskabet i Toscana

Toscana består af 68% bjergland i bølgende dale med kvalitets-vinmarkerne beliggende i højderne fra 150 til 500 m. Af røde druer er Sangiovese dominerende, og den kræver både varme og sollys for at imødekomme dens skarpe frugt og struktur i ungdommen. Man mener at de hårde vintre i Toscana, kombineret med den kalkrige mergeljord, er optimale for druen, da man ikke ser de samme fine vine på Sangiovese fra andre regioner i Italien. Sangiovese blandes, bortset fra i Brunello di Montalcino, med Canaiolo og ofte også med de hvide druer Trebbiano og Malvasia, for at blødgøre skarpheden. Skarpheden gør den netop til en mad-villig vin og giver store oplevelser, når man nyder vinen i Toscana med gastronomien afstemt til druen. Den mest udbredte hvide drue er netop Trebbiano, som aldrig har slået igennem internationalt, men er lokalt værdsat for at kunne bevare sit høje syreindhold og produktivitet i det meget varme klima om sommeren.

Vores toscanske vinhuse

I Toscana handler vi dels med Castello di Monsanto, drevet af den smukke Laura Bianchi og er ”text-book” Chianti for kendere, der forstår at tid og gastronomi, er det nødvendige partnerskab med de største Chianti vine.

I Brunello er valget faldet på husene Conti Costanti og Le Pottazzine, begge laver vine med syre og struktur. De er ikke over ekstraherede eller ekstremt ”bassede” Brunello’er lavet for at imponere, men for med tiden at blomstre, med den unikke karakter jordbunden i Brunello kan vise, efter års flaskelagring. Få vine i verden lagrer så godt som Brunello.

Det nyeste fra Toscana er Elisebetta Foradori’s projekt i Costa Toscana, med en stribe af Biodynamiske naturvine på druer som Alicante Bouschet og Grenache. Disse druer har man, uden at tale for højt om det, haft ude ved kysten, for at kunne spæde Sangiovese op, hvis den i en årgang var blevet for skarp.

Skal du til Toscana laver vi med stor glæde en aftale for dig på et af vinhusene, det giver en bedre oplevelse.

Relaterede artikler