Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Pinot Noir

Druen kan give forskellige udtryk i et tilsyneladende ensartet område. Det skyldes forskelle i terroir (jordbund og klima), men skyldes også, at der er et meget bredt spekter af forskellige kloner (planter med specifikke egenskaber) der er afprøvede og testet i planteskoler, som vinmageren kan vælge imellem. Det er med til at give de forskellige udtryk som druen kan have. De bedste kloner kan være svære at få fat i. Forkerte kloner eks. højtydende champagnekloner, der er nemme at skaffe, er medvirkende til for tynde vine, der også modner for hurtigt. Enkelte foretrækker at lave eget plantemateriale, typisk de allerbedste producenter. Det giver mere kompleksitet i vinene.

Mere om klima og terroir

Der er stor diskussion mellem producenterne i den nye og den gamle verden, hvorvidt klima eller jordbund er det mest afgørende for at skabe en god Pinot Noir. Den nye verden hævder at klimaet er det altafgørende og i Bourgogne mener man, at de andre dyrkningsfaktorer som jordbund, tradition, naturligt gær mm. spiller den vigtigste rolle. Bourgogne har en lang tradition og historie bag de enkelte vinmarkers placering og det er naturligt, at jordbunden på denne måde spiller en mere afgørende rolle.

Pinot Noir i mark og kælder

Druen er særdeles arbejdskrævende og sart, hvilket bl.a. skyldes det tynde skind, der gør druen modtagelig overfor sygdomme. Der beskæres og arbejdes intensivt m. blade og skud, høstes typisk m. håndkraft og der sker en omfattende sortering af druerne inden gæring.

Der arbejdes mere intensivt m. mosten under gæringen for at udtrække de forfinede, komplekse duft og smagselementer. Druen arbejder godt sammen med fad og modner typisk på små franske  egefade. Især i Bourgogne er udbytterne lave, typisk 6-8 klaser pr. plante.

I modsætning til Californien, hvor udbyttet let bliver 18-20 klaser pr. plante. Når plantetallet stort set er det samme ynder Bourgognebønderne at sige:

Vi laver Pinot Noir og I Californien laver de penge.

De bedste vine

Bourgogne og Côte d`Or er hjemstedet for de bedste og dyreste Pinot Noir-vine. Lige fra middelalderen har munkene afprøvet de bedste marker til druen. Området er et forfinet kludetæppe af små marker med stor forskellighed, der skyldes små forskelle i jordbunds og klimaforhold. Årene er forskellige og vinene bliver derfor forskellige i de enkelte årgange. Bedre arbejde i mark og kælder gør, at deciderede dårlige årgange nu er sjældne.

Shop her

Gå efter...

Man skal som regel på kommuneniveau dvs. Savigny Les Beaune, Gevrey-Chambertin, Aloxe Corton, Volnay m. fl. for at finde et godt udtryk af, hvad druen kan præstere. Men hvis man leder kan der findes gode eksempler på almindelig Bourgogne.

Bourgogne er et af de sværeste områder at købe vin fra. Mange små marker indenfor samme appellation – mange marker kun på et par hundrede m2 – med forskellige stilarter og udtryk. En kendt mark som Clos Vougeot Grand Cru har 80 forskellige ejere. Nogle er dygtige, andre almindelige og nogle mere sløsede, men alt kan sælges til næsten samme pris. Man må prøve sig frem og spørge sin vinhandler. Vinene fra Romanée Conti, Leroy og Comtes de Vogùe anses for noget af det ypperste indenfor rød Bourgogne og for Pinot Noir i det hele taget, men de koster kassen.

Kært barn har mange navne

Uden for Frankrig kan Pinot Noir være vellykket i Tysklandet under navnet Spätburgunder, i Østrig under navnet Blauburgunder eller Blauer Burgunder og nord-Italien under navnet Pinot Nero.

Gode alternativer

New Zealand med Martinborough og Central Otago, Californien med Santa Barbera, Carneros m.fl., Oregon m. Willamette Valley og Australien med Victoria m. fl. har køligere klimaer og kan byde på fine alternativer. Bortset fra Oregon er klimaforholdene mere konstante i den nye verden, så årgangene svinger ikke helt så meget som i Bourgogne.

De billigste gode køb

God Pinot Noir fra Bourgogne koster fra 100,- kr. og opad. Der skal ledes grundigt, men de findes. Her er det vigtigt at gå efter bestemte producenter, som man kan lide, fordi stilarter og kvalitet er så forskellige.

Basisvine fra Tyskland som Spätburgunder fra Krebs eller Pinot Noir fra Gaul er fremragende køb. 

Også vine fra de nye kølige områder i Chile eks. Leyda og Casablanca, Patagonien i Argentina, Californiske basiscuvèer fra de store huse m.fl. kan være udmærkede og billige køb og give større oplevelse for de fleste end en Bourgogne til de samme penge. 

Undgå

De billige Bourgogner til ca. 70,- kr. i kæderne. De er for dyre, fordi de er for dårlige. De smager som regel grønt og syrligt med et vandigt præg. De har kun druens navn som salgsparameter. 

Relaterede artikler