Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Frankrig - verdens førende vinnation

Frankrig har gennem mange hundrede år været verdens førende vinnation, når det gælder kvalitetsvine. Frankrigs vine er forbilledet for resten af verdens vine. Andre landes vine måles og forstås i forhold til de franske.

De franske vinproducenter og vinkøbmænd har imidlertid været under pres i mange år. De effektive produktionsapparater i Australien, Chile, Argentina og Sydafrika har sat sig tungt på det billige segment, og de franske vinproducenter søger i stigende grad mod en mere moden og let tilgængelig stil for at tage konkurrencen op.

De mest feterede vinproducenter i Bordeaux, Bourgogne og Rhône er i det store hele uberørte af krisen, men den almindelige gode vinbonde og vinproducent har fået det sværere. Nye markeder er dukket op og har afhjulpet en del af problemerne.

Når det er sagt, er Frankrig stadig verdens førende producent af kvalitetsvine, både når det gælder top og mellem segmentet. De har et enestående og bredt udvalg af verdens ypperste vine fra Champagne til Bordeaux.

Der en tendens mod mere friske og ranke vine uden for meget alkohol og massiv koncentration og her har Frankrig mange trumfkort. Jeg er ret sikker på, at Frankrig står overfor en fornyet, stærk efterspørgsel.

Den franske vinlov

Frankrigs vinlovgivning blev oprettet i 1935 med indførelsen af primært appellation controlèe. Det er primært en geografisk garanti, der også stiller visse krav til kvalitet og fremstillingsmetode.

Vinloven er inddelt i 3 hovedkategorier:

Vin de France: den laveste kategori. Druerne skal komme fra Frankrig.

IGP: disse landvine skal komme fra et bestemt område. De fleste Vin de Pays vine kommer fra Lanquedoc.

Appellation Protegée (AOP): den bedste kategori i den franske vinlov. En AOP kan dække en hel region som Bourgogne, en kommune som Gevrey Chambertin eller enkelte vinmarker som 1.Cru eller Grand Cru. Kravene til AOP omfatter produktionsområde, alkohol, druesorter, dyrknings og vinifikationsteknik og det maksimale høstudbytte.

Kravene i praksis

Et eksempel på kravene i praksis kunne være en AOP vin fra Pauillac i Bordeaux: Vinen skal laves på druerne, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Carmenere og Malbec, høstet indenfor kommunen Pauillac. Høstudbyttet pr, hektar må max. Være 45 hl og vinstokkene skal mindst være 3 år gamle. Alkohol minimum 10,5 og vinen skal være rød.

AOP vine skal strengt taget gennemgå en kvalitetstest mht. duft og smag. Det er dog et meget afslappet foretagende og det siges at alt andet end eddike passerer!


De vigtigste franske AOP vinområder

Champagne, Alsace, Bordeaux, Jura, Bourgogne, Savoyen, Loire, Rhone, Korsika, Provence, Lanquedoc, Rousillon, Cahors, Bergerac, Madiran og Côtes de Gasgogne.

Relaterede artikler