Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Fremstilling af rosévin

Rosévin har nydt stigende interesse de senere år. Hvor man tidligere mest fandt rosé fra Frankrig og billige kvaliteter fra nordspanien og Italien, så laves der nu rosé på flere niveauer i alle vinproducerende lande.

Rosé er velegnet som aperitif på en varm sommerdag, men kan også være rigtig strålende sammen med mad.

Teknisk set er rosé en mellemting mellem en rød og en hvidvin, men det er ikke lavet ved at blande rød og hvidvin. Den mest anerkendte måde at lave rosé på, er at knuse druerne, macerere most og skaller sammen i kort tid (6-48 timer), si skallerne fra og så gære videre som en hvidvin. Man kan også tappe noget most fra en rødvin, mens den macerer, for at koncentrere rødvinen. Det fratappede kan man så gære færdigt som rosé.

De bedste rosévine

De mest kendte rosévine er de ret lyse vine fra Provence. De har et stærkt hjemmemarked i området omkring Nice og er derfor relativt dyre. I det sydlige Rhône, hvor der laves rosé på Cinsault som hoveddrue er særligt byerne Tavel og Lirac kendte for deres rosévine, der er fyldige og kraftige. Rosé fra Costieres de Nimes er generelt lettere end Tavel, men har en fin elegance. I Loire i det nordlige Frankrig laves der lette rosévine på Grolleau, Cabernet, Pinot Noir eller Gamay. Rosé på Pinot Noir fra Sancerre kan være friske og elegante.

Rosé og mad

Rosé kan være rigtig gode til mad. De kraftige, sydfranske typer kan være et godt substitut for rødvin på en varm sommerdag. Både de kraftigere og de lettere typer er generelt fine til retter med asiatisk, spicy touch. Vi har løbende en række af vores rosevine på tilbud.

Relaterede artikler