Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Riesling

Riesling er Tysklands store, ædle druesort, der er grundlaget for vine i verdensklasse i mange forskellige stilarter; tørre Grosses Gewächs-vine fra cru-marker, tørre, halvtørre, halvsøde eller søde kabinett, spätlese og auslese, og ikke mindst de fantastiske søde vine, beerenauslese og trockenbeerenauslese fra botrytiserede druer eller eiswein fra frosne druer uden botrytis.

Riesling kan præstere topvine i alle stilarter og fælles for dem er, at det er nogle af vinverdenens længstlevende vine med et lagringspotentiale, der for de bedste vines vedkommende overgår selv cru-vine fra Bordeaux.

I Danmark kender vi måske mest Riesling fra Alsace, der som regel er tør og kraftig. I Østrig er druen også meget udbredt, og særligt fra de bedste marker i Wachau, Kamptal og Kremstal, laves der tørre vine i verdensklasse.

Riesling dyrkes i stigende grad også i den nye verden. På grund af mange tyske indvandrere i South Australia har Riesling en lang tradition i Eden og Clare Valley. Vinene her fra er tørre og med en udtalt petroleum-karakter.

Riesling er en aromatisk druesort med en genkendelig karakter. Som ung har Riesling friske, florale aromaer ofte mikset med lime-karakter og mineralitet. Ofte udvikles med alderen petroleumsagtige noter – en karakter, man dog kan finde i selv helt unge vine fra varmere klimaer. Riesling er også en fantastisk terroir-drue. Særligt tyske producenter laver ofte små produktioner af mange forskellige vine, fordi deres marker giver vinen forskellig udtryk. Selv om druen, klimaet, dyrkning og vinificering er ens, så kan man tydeligt smage forskel på vinene fra forskellige marker.

Riesling får sjældent høj alkohol, og passer dårligt til fadlagring. Det har været modsat de dominerende trends i vin de sidste ca. 20 år, men denne trend er tydeligvis ved at vende nu. Folk er blevet trætte af alkohol og fadtunge vine og efterspørger i stigende grad vine med lethed og elegance, så måske står Riesling endelig over for sit helt store gennembrud. Man kan håbe det for de hårdtarbejdende producenter, der dyrker vine i verdensklasse selv om de sjældent kan få de priser for vinen, der matcher kvaliteten. For forbrugeren er der stadig nogle fantastiske køb at gøre i Riesling – særligt i 100-300 kroners klassen fra Tyskland og Østrig.

Relaterede artikler