Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Fejl i vinen

Vin kan som alle andre produkter være behæftet med fejl. Alcohol og syre gør generelt vin til et sikkert produkt. »Prop« er den mest omtalte fejl. Ordet dækker de negative påvirkninger der skyldes bakterieangreb på vinen efter flaskning. Det kan give decideret mug og »musesmag« og lugt eller i lettere grad stjæle vinens aromaer og gøre den mere anonym og uinteressant. Ofte skyldes det mangler ved korken, men det kan også stamme fra flasken (hygiejne) eller fra påfyldningsprocessen (hygiejne), men korken får som regel altid skylden.

Korkproducenterne er meget opmærksomme på den del af problemet, der stammer fra korken og søger konstant at optimere sikkerheden.

Problemet har givet grobund for alternative closures eks. plastikpropper og skruekapsler.

»Eddikestik« skyldes udvikling af eddikesyrer i vinen pga negativ iltpåvirkning (manglende tæthed mellem prop og flaske). 

»Svovl« giver mindelser om let stinkbombe fra skoletiden og skyldes overdreven svovlanvendelse og ses oftest ved meget billige vine. Et negativt svovlindtryk kan også skyldes, at vinen mangler ilt - man taler om reduktive elementer. Kan i milde tilfælde afhjælpes med dekantering eller kraftig slyngning af glasset. Selv en alvorlig reduktiv påvirkning kan afhjælpes ved at putte en kobbermønt i glasset!!! 

For meget tilsat syre, ses ved vine fra varme klimaer, kan give et skarpt »lemonagtigt smæld« bagerst på tungen.

Flaskevariation er et problem. Der er ikke noget decideret galt med den enkelte flaske, men den smager lidt anderledes end en anden flaske fra samme kasse, ofte er frugtindtrykket langt svagere. Det kan skyldes utætheder ved proppen, der får beskyttende SO2 til at forsvinde delvist eller de første spæde stadier til negativ iltpåvirkning.

ANDRE FEJLKILDER:

Hvordan har forhandleren opbevaret vinen? 
Undgå hyldevin eller udstillingsvin, der har stået måske i projektørlys i længere tid. Skarpt lys i længere tid forringer vinen.

Hvor kommer vinen fra? 
Direkte fra producenten eller er det returpartier fra østen eller vine med mindre fejl, der cirkulerer rundt på markedet? Selv et mindre firma som Bichel kan være udsat for henvendelser om køb af større partier af vine, der skal retur fra eks. Norge eller Sverige af forskellige årsager – vinene kan købes med gode rabatter, men hvorfor?

Efter sammenbruddet i mange asiatiske økonomier var der talrige eksempler på vine der havde stået i en container på kajen og været udsat for stærk varme i længere tid – stærkt kvalitetsforringende og baggrund for mange tilbud og reklamationer over topvine fra især Bordeaux.

Dårlige partier, der ikke er direkte behæftet med synbare fejl, men som eks. via ilt eller anden skadelig påvirkning har mistet noget af de dyrebare aromaer svæver rundt på verdensmarkedet som for alle andre varegrupper.

Fupvine
Der svindles med små og store vine! Svært at gardere sig imod, men pludselige partier til lavere priser af en ellers udsolgt årgang kan være et faresignal. Her bliver »sporbarhed« et afgørende element.

Hvis man skal ofre mindre formuer på de helt store vine er det afgørende at kende vinens »historie«. Auktionshuse verden over er meget opmærksomme på dette problem, ligesom topchateauerne søger at sikre sig mod falsknerier.

Det påstås også at visse områder især Beaujolais og Alsace kan være udsat for »papirsvindel«, idet der tilsættes mindre mængder Midi-vine. Gode bekendte i topstillinger eks. i Beaujolais har fotalt mig, hvordan det foregår, men ingen vil selvfølgelig citeres for noget!

Danmark har også haft sine skandaler gennem forkert etikettering ved aftapning herhjemme eks. St. Emilion i stedet for Bordeaux A.C. etc. En vis form for sikkerhed opnås gennem aftapning på stedet og indførsel på flaske.

Relaterede artikler