Cabernet Franc
Cabernet Franc er en meget gammel druesort som måske stammer fra Baskerlandet, hvor man har påvist genetisk familiebånd til meget gamle lokale sorter, men den har også været dyrket i århundreder i både Bordeaux og Loire i Frankrig. Mest sandsynligt er at den stammer fra Loire hvor den finder sit fineste og reneste udtryk.

Kendt fra Bordeaux
Cabernet Franc er måske for de fleste mest kendt som en blandingsdrue i Bordeaux, hvor den optræder sammen med hovedsageligt Merlot på højre bred og sammen med hovedsageligt Cabernet Sauvignon på venstre bred. Egentlig er Cabernet Franc forælder til både Cabernet Sauvignon (med Sauvignon Blanc) og Merlot (med Magdeleine Noire des Charentes) men både Cabernet Sauvignon og Merlot er mere berømte end Cabernet Franc.
Cabernet Franc ligner Cabernet Sauvignon mere end den ligner Merlot - både i marken men også som vin, da de begge har tydelige aromaer af solbær hvor Merlot mere har brombærkarakter. Dog har Cabernet Franc væsentligt mindre tannin (garvesyre) end Cabernet Sauvignon, den har udover solbær også tydelige aromaer af solbærblad og blyantspids og så er den lidt lysere i farven. Cabernet Franc modner tidligere end Cabernet Sauvignon og kan dyrkes i et lidt køligere klima ligesom den giver moden frugt til blandingen i et køligt år i Bordeaux.
Cabernet Franc i Loire
De flotteste og reneste udtryk for Cabernet Franc finder man i Loire i det nordlige Frankrig. Her har druesorten været regnet som den fineste sort til rødvin i århundreder og den dyrkes på over 50% af arealet til rødvin. De bedste appellationer for Cabernet Franc i Loire er Chinon - letdrikkelige, friske vine der som tommelfingerregel skal drikkes unge - Bourgueil og Saint-Nicolas de Bourgueil - fantastisk velduftende, næsten parfumerede, vine hvor særligt vinene fra Bourgueil med fordel kan lagre 5-10 år - Saumur og Saumur-Champigny - velduftende som Bourgueil og hurtigt drikkelige som Chinon. Der er dog vine fra området der kan gemmes i endog mange år.
Chinon, Bourgueil og Saumur
Vinene fra disse områder er på vej mod større berømmelse. Tidligere var det mest i Paris, de blev drukket, men stilen; frisk syre, medium tannin og en intens frugtighed og god nerve kombineret med tydeligt aftryk fra terroir, årgang og producent - er netop hvad mange vinentusiaster søger for tiden. Samtidig er ambitionsniveauet steget hos mange producenter uden at prisen på vinene er fulgt med, så det er områder med virkeligt gode køb.