Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Sicilien - Bulkvin og svindel

Landbrugsprodukter og ikke mindst vin har været berømte fra Sicilien siden oldtiden og har været exporteret til det italienske fastland. Allerede den gang var det hovedsageligt søde vine, øen var kendt for, og indtil for nylig var det da også den søde Marsala, der var Siciliens mest berømte vin.

I nyere tid har Sicilien mest stået for bulkvin fra kæmpestore kooperativer – antallet af aftappere var i 1998 blot ca. 120 selv om der var ca. 30.000 fuldtidsbeskæftigede i vinbranche. I 1960 230.000 ha tilplantet med vin, mens det i dag er omkring det halve (114.000 ha i 2013). Grunden til det store dyrkningsareal fra 1960’erne til op mod år 2000 var at vinen automatisk blev opkøbt af EU til tvangsdestillation eller til at producere druekoncentrat. Produktionen af kvalitetsvin på Sicilien er ekstremt lille – i 1992 satte produktionen af DOC-vin bundrekord med 0,37 % af den samlede produktion og i 2013 var blot 14 % af det tilplantede areal DOC og IGT tilsammen!
Meget Siciliansk vin bruges stadig til (ulovligt og somme tider lovligt) at forstærke vinene andre steder i Europa – særligt i Veneto i norditalien, der har en stor produktion af billig vin.

Sicilien – første revolution: den nye verden

Sicilien er selvfølgelig en varm ø på grund af sin beliggenhed, men der er så store forskelle i klima, at øen næsten kan ses som et minikontinent. Pantelleria, der ligger tættere ved Afrika end ved resten af Sicilien, er en lille ø med subtropisk klima, mens de højt beliggende marker på Etna har nærmest alpint klima.
Den første kvalitetsrevolution i nyere tid på Sicilien var vine på internationale druesorter, dyrket og produceret af pengestærke firmaer med højteknologiske løsninger. 

Sicilien – anden revolution: den gamle verden

Den næste kvalitetsrevolution, som stadig er i gang, har været fokuseret på indfødte druesorter, upodede vinstokke og et unik udtryk i vinen. Det har genoplivet/reddet DOC’er som Faro, Mamertino og ikke mindst Etna samt Siciliens eneste DOCG Verasuolo di Vittoria.
På Etna dyrkes der vin i op mod 1300 meters højde – Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio og den hvide Carricante. Ofte med hjælp fra konsulenten Salvo Foti dyrkes der fantastisk elegante vine på Etna med et markant mineralsk udtryk.
Der satses på gamle stokke, opbindingen er albarello (gobelet på fransk eller Bush Vines på engelsk), økologisk dyrkning og naturlig vinificering.
I modsætning til den første kvalitetsrevolution, der gik ud på at vise, at der på Sicilien kunne laves vine på kendte druesorter af internationalt format, så er denne anden kvalitetsrevolution fokuseret på, at lave vine med et helt unikt udtryk, der også vil kunne måle sig blandt de bedste i verden.
Dette fokus – at lave den bedst mulige kvalitet ved at bruge traditionelle metoder (økologi og naturlig gæring er jo fx meget traditionelt, da man tidligere ikke havde andre muligheder) – har gjort Etna til et af de hotteste vinområder lige nu.

Relaterede artikler