Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Ribera del Duero - The golden mile

Navnet betyder bredden af floden Duero. Vinområdet er beliggende i det centrale Spanien i regionen Castilla-Leon, og er det eneste vinområde, der er en seriøs konkurrent til Rioja, når det handler om kvalitetsvin i Spanien. Ribera del Duero er en højslette og vinmarkerne ligger i 700-900 meters højde, hvilket giver en betydelig forskel i temperaturen mellem nat og dag. Heri skal årsagen til vinenes succes findes, da det giver en forfriskende syre i vinene.

Historien i Ribera del Duero

Ribera del Duero blev først DO i 1982, men Vega Sicilia har produceret en af Spaniens bedste vine siden 1800 tallet. Vega Sicilia er beliggende på `The Golden Mile” sammen med b.la Finca Villacreces og Pingus. I Danmark fik sidst nævnte for alvor sat Ribera del Duero på kortet, da danske Peter Sisseck med sin Pingus fik 96-100/ 100 point af Robert Parker for en af hans første årgange.

Druerne 

Den røde drue er Tinta Fino eller Tinta del Pais, en lokal variant af Tempranillo, der giver mørke, dybt farvede vine med masser af smag, til tider næsten snerpende i deres ungdom. Der anvendes i tiltagende grad også Cabernet Sauvignon og mindre grad Malbec til at afbalancere den karakterfulde Tinta Fino. Fadlagringen er i de moderne vine mindre langvarig end i Rioja, hvorfor vinene har mere frugtaroma, tæt farve og frisk syre, som en del af karakteren. Den mest dyrkede hvide drue er den i vinsammenhænge ubetydelige Albillo.

Typer af Ribera del Duero

Selvom betydningen er mindsket med de moderne vine, angiver DO´en stadig følgende kriterier for nedenstående betegnelser.


Bichels vine fra Ribera del Duero

Fra Ribera del Duero fører vi Finca Villacreces i tre kvaliteter, hvoraf især deres basis vin Pruno er et fint køb. I The Wine Advocate anerkendt som verdens bedste vinkøb. Herudover Finca Villacreces og senest Nebro, som let kunne gå hen og blive Spaniens næste kultvin.

Joven

Joven Som regel ingen fad, men kan teknisk set have op til 12 måneders fadlagring. Frisk og bærpræget stil med faste tanniner.

Crianza

Mindst 12 måneders fadlagring, og må sælges fra 1. oktober året efter høsten. Frugtig, med fadpræg og modne tanniner.

Reserva

Lagrer minimum 36 måneder, hvoraf mindst 12 måneder er på fad. Må tidligst sælges den 1. december det tredje år efter høsten. Balancerer mellem intens primærfrugt, vaniljetoner fra fad og begyndende sekundære noter af læder og modnet kød.

Gran Reserva

Skal lagre 60 måneder, hvoraf mindst 24 måneder på fad. Må tidligst sælges fra den 1. december i femte år efter høsten. Stilen kompleks med fine elementer af både frugt, fad og tertiære noter, som skovbund, lakrids, kaffe og chokolade.

Relaterede artikler