Fri fragt v. 500 kr.
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Loire - et slaraffenland for Bourgogne-elskere

Loire er i medvind. Vinene fra Loire er gået fra støvede og gammeldags til smarte og moderne. Af nogle udråbt til "det nye Bourgogne".

Stilen er dybest set den samme som den altid har været - frisk, let, transparent og mineralsk. Det blev anset for næsten kikset i en tid hvor vine skulle være frugtbomber med høj alkohol og, power og krydrede noter fra dyre, nye egetræsfade. Det var en mode der fik de fleste vine til at smage ens - det var en parentes i vinhistorien og nu jagter vi vine der er friske, har personlighed og smager, hvor de kommer fra.

Bourgogne - både hvide og røde - er indbegrebet af vine med personlighed. Problemet er at de er blevet så populære at de nærmest ikke er til at betale. Bourgogne har heller aldrig været gået helt af mode, så selv da vin skulle være tungt og koncentreret, så var der stadig kunder til de elegante Bourgogner.

Lave priser og nye talenter

Loire rummer et væld af klassiske, franske vinappellationer hvor man laver vin på en mængde forskellige druesorter. Vinene her fra har været glemt af de fleste vinentusiaster på nær de lokale og så pariserne der altid har elsket vinene fra Loire. Den manglende popularitet i en lang årrække har betydet to ting. Dels at priserne ikke er særligt høje og dels at priserne på vinmark i området har gjort det muligt for unge, ambitiøse vinproducenter at købe jord og starte for sig selv.

Dette gør Loire til et slaraffenland. Det er en stor vinregion; Frankrigs tredjestørste efter Bordeaux og Rhône men diversiteten i vintyper og stilarter er meget større i Loire. Der laves mængder af pæn men lidt ligegyldig vin - til gengæld laver de bedste producenter helt forrygende vine og de koster ikke nødvendigvis mere end de andre.

Sauvignon Blanc, Cabernet Franc og Chenin Blanc

For Bourgogne-elskere der leder efter alternativer der er til at betale, så er de bedste rødvine på Cabernet Franc fremragende rødvine. De smager ikke som Bourgogne men de kan noget af det samme; de er friske, komplekse, velbalancerede og markens og årgangens præg. Og så er det vine der skriger på god gastronomi.

Som hvide alternativer er det oplagt at vælge topvine på Chenin Blanc. De har krop, kompleksitet og syre som de bedste hvide bourgogner. De smager fremragende som unge men har også et næsten uendeligt udviklingspotentiale.

Sancerre og Pouilly-Fumé er aldrig gået af mode - de mineralske klassikere på Sauvignon Blanc er perfekte til skaldyr, fisk og gedeoste. 

Muscadet de Sèvre et Maine er vinens svar på mineralvand - læskende og frisk og selv om den virker letbenet når man lige får den i glasset så tag ikke fejl - det er fremragende madvin der vokser med opgaven.

Anjou og Saumur 

Anjou er en gammel vinregion i Frankrig der sammen med Saumur lægger navn til den vestlige del af det centrale Loire der kaldes Anjou-Saumur. Centrum for Anjou er byen Angers - en vigtig by for handel med vine fra området siden middelalderen. Klimaet er mildt med let indflydelse fra Atlanterhavet men ret tørt da landskabet ud mod havet stort set er fladt. 

Der dyrkes en lang række druesorter i området men der er en klar dominans af Chenin Blanc for hvide vine og af Cabernet Franc for røde vine. Der laves mange fremragende vine men styrken ligger helt klart i hvidvinene på Chenin Blanc. Området er kendt for søde vine fra underappellationerne Coteaux de l’Aubance, Bonnezeaux, Quarts de Charme og Coteaux de Layon men produktionen af tørre hvide er større. En nyere tendens er at lave stor, tør hvidvin fra marker i Coteaux de Layon hvor senthøstede druer kan give tørre vine med stor dybde og intensitet. De største tørre hvidvine i Anjou kommer imidlertid fra Savennières - en af Frankrigs mest berømte hvidvinsappellationer.

Savennières

Savennières er en appellation i Anjou i det centrale Loire lige nord for floden og i den sydvestlige udkant af Angers by. Jordbunden er en blanding af skifer og sandsten. Det er en af de mest berømte appellationer for tør hvidvin i Frankrig. Savennières er blot 140 ha og der produceres ca 500.000 flasker vin om året - så i i den store sammenhæng er det mikroskopisk. Vinene fra Savennières er intense og mineralske og kan lagres i mange, mange år. Faktisk siger en tommelfingerregel at en Savennières bør være mindst syv år gammel, før man drikker den. Tidligere lavede man hovedsageligt søde vine i Savennières men i dag laves der helt overvejende tørre vine. 

 

Relaterede artikler