Fri fragt v. 500 kr.
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Grüner Veltliner

Østrigs nationaldruesort der stort set ikke ses uden for Østrig. Der er lidt beplantninger hos naboerne Ungarn, Tjekkiet, Tyskland og Italien, og så spås druen en fremtid i New Zealand.

Grüner Veltliner kan på de bedste marker give vine af meget høj kvalitet og med stort gemmepotentiale. Vinene er som regel ret friske, uanset om de er lette eller kraftige, og de kan udover primær frugt have en flot mineralitet, og så er de ofte kendetegnet af en kryddernote, der bedst kan beskrives som hvid peber. 

Hvordan smager Grüner Veltliner?

Grüner Veltliner smager af frugtelementer i form af pære, orangeskal og kvæde samt hvid peber, mandler, hvide blomster og hasselnød. Mange af de samme noter går igen i duften.

Grüner Veltliner er oftest mellemfyldig med en del minerlitet og syre. Druen fremstår meget forskelligt i forhold til hvordan den bliver behandlet. De mest enkelte eksempler bliver oftest vinificeret og lagret på stål. De største Grüner Veltlinere bliver gæret og lager på træfade.

Hvad spiser man til Grüner Veltliner?

I Østrig drikker de Grüner Veltliner til nationalretten oksespidsbryst med peberrod (tafelspitz).

Grüner Veltliner af høj kvalitet er en mirakelvin til mad. Dog bør maden have noget intensitet, da vinen ellers vil overdøve. God til retter med fisk og skaldyr, men er næsten allerbedst til kogt eller sprængt kød af gris eller kalv. Grüner Veltliner i en kraftig udgave, som Steinsetz eller Renner, er en af de bedste vine til at kapere retter, hvor peberrod spiller en fremtrædende rolle.




Relaterede artikler