Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Tyskland - slaraffenland for hvidvinselskere

Tyskland er et slaraffenland for hvidvinselskere. Der laves alle typer af vin i stort set alle stilarter, men lette hvidvine med lav alkohol, høj syre og restsukker er helt unikke for Tyskland. Det er vine, der fremragende som aperitif og uovertrufne til retter med gris og orientalsk krydring – klarer endda chili - samt til retter, hvor søde elementer som frugt er en del af serveringen.

Klima og vinregioner

Tyskland er et køligt vinland. Stort set alle vinregioner ligger på nordgrænsen for, hvor Vitis Vinifera-druer kan modne. Til gengæld er modningsperioden meget lang, og de bedste vine bliver meget elegante og opnår en fænomenal balance mellem frugt og syre.

De bedste regioner er Mosel, Nahe og Rheingau for elegant Rieslingvine, Rheinhessen leverer billig bulkvin, men huser også nogle af Tysklands allerbedste producenter med vine i verdensklasse, Baden og Pfalz producerer kraftigere vine bla. en del flotte rødvine på Spätburgunder (Pinot Noir) og Dornfelder. Franken laver rene og mineralske vine på Silvaner og Riesling – kendetegnet ved den specielle Bocksbeutel; små runde flasker, der har været brugt i området siden 1500-tallet.

Druesorter i Tyskland

 • Riesling: Tysklands ædle grønne drue, der står på ca en femtedel af markarealet. Riesling modner relativt sent og udvikler elegante og komplekse aromaer kombineret med en frisk syre. Riesling vinificeres fra de knastørre til intenst søde Trockenbeerenauslese og eiswein.
 • Müller-Thurgau: En krydsning mellem Riesling og Madeleine Royale, der er hoveddruen i den billige og ret ligegyldige Liebfraumilch.
 • Silvaner: giver de fleste steder lidt kedelige vine, men i Franken giver Silvaner, der i Alsace kendes som Sylvaner, fremragende vine. Franken Silvaner er rene vine med elegant syrestruktur og udtalt mineralitet.
 • Spätburgunder (Pinot Noir): Tysk Spätburgunder nyder stigende anseelse. De bedste eksemplarer kommer fra Baden, Ahr og Pfalz og er ret fyldige og intense i frugten sammenlignet med rød Bourgogne. Tyskland har et stærkt hjemmemarked og Spätburgunder fra topproducenter kan ind i mellem opnå priser, der nærmer sig niveauet for de bedste 1. Cru og Grand Cru vine fra Bourgogne.
 • Dornfelder: En krydsning, der blev fremavlet i 1956. Giver dybt farvede og meget frugtige vine med lavt tanninniveau.

Den tyske vinlovgivning

I den tyske vinlovgivning findes to typer af kvalitetsvin. QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) skal komme fra en af Tysklands 13 kvalitets vinregioner. QbA-vine må chaptaliseres, dvs man må tilsætte sukker for at hæve alkoholniveauet.

Prädikatswein skal opfylde reglerne for QbA. De skal desuden komme fra et mindre distrikt inden for regionen og de må ikke chaptaliseres. Prädikatswein har desuden et Prädikat, der angiver druernes modenhed ved høsttidspunktet udtrykt som potentielt alkoholniveau. Prädikatet fortæller også om vinens stil.

 • Kabinett: lette vine med lavt alkoholniveau – kan være tørre til halvsøde.
 • Spätlese: fyldigere vine end Kabinett – tørre til søde.
 • Auslese: Fyldige vine, der kan være fra tørre til meget søde.
 • Beerenauslese: lavet på druer angrebet af ædelt råd. Søde vine.
 • Trockenbeerenauslese: lavet på druer der er stærkt angrebet af ædelt råd. Intenst søde vine. Meget arbejdskrævende vine der sælges til meget høje priser, men er alle pengene værd.
 • Eiswein: lavet på druer der ikke er angrebet af ædelt råd, men som er frosset på klasen. Høstes og presses frosne, så vandindholdet i mosten er lavt i forhold til indholdet af sukker, syre og smagsstoffer – sublimt balancerede og intenst søde vine.
Relaterede artikler