Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Chardonnay

Chardonnay er den mest berømte druesort i verden. Faktisk var den så populær på et tidspunkt, at ”Chardonnay” på et tidspunkt var synonym med hvidvin, så når folk bestilte et glas Chardonnay, så mente de ikke nødvendigvis, at den skulle være lavet på Chardonnay-druen. I dag har ”Pinot Grigio” overtaget denne status mange steder, og Chardonnays overvældende dominans førte ligefrem til modbegrebet ABC-vine; Anything But Chardonnay – et nødråb fra folk, der var åbne for at prøve enhver hvidvin, bare det ikke var Chardonnay.

Chardonnays popularitet kommer af, at den er druen bag verdens største hvidvine; Grand Cru’erne fra Bourgogne som Le Montrachet eller Corton samt de hvide vine fra Chablis Grand Cru. Når de nye vinlande skulle plante druer valgte de Cabernet og Merlot, fordi de er druerne bag de kendte vine fra Bordeaux og Chardonnay, fordi det er druen bag de mest kendte hvidvine.

Chardonnay er en af de mest alsidige druesorter, hvad angår tilpasning til klima og vinifikation. Man kan lave vin af høj kvalitet på Chardonnay fra meget kølige klimaer, som fx Chablis eller Champagne, og man kan lave vin af høj kvalitet i varme klimaer i fx Californien, Australien eller Sydafrika.

Stilen kan gå fra mineralske, lette vine med høj syre til fuldfede vine med høj alkohol og lav syre. Chardonnay tager godt imod mange typer af vinificering – man kan undgå malolaktisk gæring og lagre den på stålfade for at lave den så frisk som muligt, eller man kan lade vinen gennemgå malolaktisk gæring og lagre den på nye egetræsfade for at gøre den så fed og kompleks som muligt. I mellem de to yderpunkter findes der naturligvis et hav af forskellige stilarter. Chardonnay egner sig fremragende til mousserende vin – det er en af de vigtigste druesorter i Champagne, og i Østrig laves der fantastiske søde vine på Chardonnay.

Chardonnay smager mere af, hvor og hvordan man laver vin af den end af druen i sig selv. Vine fra kølige områder som Chablis har noter af citron og mineralitet, Chardonnay fra varme klimaer kan have noter af ananas, banan, majs og vanilie fra fadlagringen.

De bedste vine på Chardonnay er nogle af verdens bedste vine, men vil også koste derefter. Billige vine på Chardonnay er ligegyldige - koster en vin 50 kr. eller mindre, er det stort set lige meget, om der står Chardonnay, Sauvignon Blanc eller Chenin Blanc på etiketten. Vin i den prisklasse smager bare af hvidvin, og har ikke meget karakter af druen tilbage.

Relaterede artikler