Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Mineralitet i vin

Mineralitet i vin bliver det nye mantra i vinverdenen. Et plusord a la terroir, der er let at slynge ud. (Er også en del af terroirbegrebet). Men hvad betyder det ?

En række vine har et mineralsk præg eks. Sancerre, Chablis, Riesling fra Tyskland, Alsace og Østrig, visse Bourgogner, Loire vine, Priorat m. fl. Vinene kan have strejf af flint, kalk, skifer, granit, havbund mm. De kan også udstråle nerve, kølighed og fasthed og understrege et friskt udtryk. og dermed opnå en mineralsk karakter.

Dette mineralske præg stammer fra jordbunden. Ikke fordi mineralerne nærmest skulle blive optaget i druerne, men mere fordi jordens beskaffenhed (dræningstilstand) udvikler og understeger disse elementer i druerne. Kombination af jordbund m. markens beliggenhed og hældning kan understrege det mineralske. Ofte hører man, at der er kalken, limstene, skiferet mm., der kan smages, men det er jordens beskaffenhed (dræning), der sammen med beliggenheden af marken, der er hovedansvarlig for disse aftryk i vinen.

Man skal kke høste for sent for at undgå næsten overmodne elementer i druerne og dermed mindske det evt. mineralske udtryk. Der en tendens til meget en høst for at maximere frugt og alcohol.

Det mineralske præg kan understøttes eller forstyrres af vinifikation og modning. Hvis stilkene er med under gæringen og gæringstemperaturerne er rimeligt høje fremmes de komplekse elementer. Brug af ejendommens egne gærkulturer og hvis man udelader den malolaktiske gæring i hvidvine understreges det mineralske. Brug af udblødning inden gæring, designergær, lavere gæringstemperaturer, overdrevet brug af fad, overdrevet ekstraktion mm. kan hæmme det mineralske udtryk.

Det vil typisk være vine fra den gamle verden. Der har dette mineralske udtryk.