Chenin Blanc
Chenin Blanc er måske ikke en druesort, man støder på så tit på en etiket. De bedste vine på Chenin Blanc kommer fra Loire i det nordvestlige Frankrig – nærmere bestemt Touraine og Anjou-Saumur. Lige som Riesling fås Chenin Blanc fra helt tørre versioner til intenst søde dessertvine og i alle sødmegrader der i mellem. Der laves desuden en stor mængde mousserende vine på Chenin Blanc.

Historien om Chenin Blanc
Chenin Blanc er en meget gammel druesort der stammer fra området omkring Touraine i Loire - samme region hvor der i dag laves de flotteste vine på druen. Man ved fra skriftlige kilder at den var udbredt allerede i slutningen af 1400-tallet og sandsynligvis er den endnu ældre. Chenin Blanc er ‘barn’ af Savagnin og en ukendt druesort - og sandsynligvis helsøskende med Sauvignon Blanc - den anden grønne Loire-druesort, der laver store vine i det nordlige Frankrig.
Centrum for stor Chenin Blanc er regionerne Anjou-Saumur og Touraine hvor der både laves mousserende og stille vine i alle sødmegrader fra de knastørre til intenst søde dessertvine.
Læs mere om Loire - et slaraffenland for bourgogne-elskere
Hvordan dufter og smager Chenin Blanc?
Selv om Chenin Blanc laves i mange forskellige stilarter, er der alligevel aromaer og smage der går igen i vine lavet på druen. Frugtkarakteren er ofte i retning af gul æble og kvæde og i mere modne stilarter abrikos og mandarin og i modnede udgaver kan æblenoterne gå i retning af bagt æble. Desuden finder man ofte noter af honning, ingefær, hø og lanolin. Chein Blanc modnes somme tider på nye fade og kan få noter af brioche, vanilje og flødekaramel.
I smagen er Chenin Blanc medium fyldig og så har den stort set altid en frisk syre. Det er bl.a. derfor, det er en populær druesort til søde vine - den bevarer en høj syre selv om druerne får en høj modenhed.
De bedste vine på Chenin Blanc kan være meget komplekse og have en lang eftersmag samt et stort udviklingspotentiale.
Hvordan er Chenin Blanc forskellige for Sauvignon Blanc?
Chenin Blanc og Sauvignon Blanc stammer begge fra Loire og giver vine med en frisk syre. Drue-genetikere mener endda at de er helsøskende - dvs at de er fremkommet ved krydsning af de samme to sorter - man ved i hvert fald at den ene forælder er Savagnin men man ved ikke hvem den anden er.
Sauvignon Blanc er generelt mere aromatisk end Chenin Blanc. Sauvignon Blanc har en markant aroma af stikkelsbær, solbærblad og grøn peberfrugt mens Chenin er mere underspillet i aromaerne. Chenin har ikke så stærk en frugtkarakter men kan til gengæld have en større kompleksitet.
Hvad spiser man til Chenin Blanc?
Næsten alt! Chenin Blanc-vine - særligt fra Loire - er fantastiske ledsagere til måltidet. Velegnet til kylling og lyst kød, til næsten enhver form for fisk og skaldyr - særlig stegt - og også rigtig god til grøntsagsretter. Har retten en asiatisk retning gør den friske syre og elementet af ingefær i aroma/smag Chenin Blanc særligt velegnet. Chenin Blanc er desuden rigtig god til faste og halvfaste komælksoste. Halvsøde vine på Chenin Blanc er godt til meget modne oste og til foie gras mens de søde vine går godt til desserter som creme brulee eller desserter med tropisk frugt.
De store, tørre vine på Chenin Blanc er gode alternativer til hvid Bourgogne - og ofte til en meget lavere pris!