Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Rioja - den mest betydningsfulde vinregion i Spanien

Den mest betydningsfulde vinregion i Spanien beliggende ca. to timers kørsel nordøst for Madrid. Rioja er opkaldt efter floden Oja og strækker sig fra Navarra til Baskerlandet.

Der er tegn på at der er produceret vin i regionen siden romertiden, men først da vinlusene hærgede i Frankrig og franske vinbønder flygtede fra vinlusen til Rioja, tog kvaliteten et højt spring op, og vinområdet blev kendt mere end udover landets grænser. Den dominerende drue er Tempranillo for de røde og Viura for de hvide, sidstnævnte dog i internationale sammenhænge uden stor betydning. Udover Tempranillo dyrkes især Garnacha (Grenache) og af mindre betydning Mazuelo og Graciano.

Klima, gastronomi og vinifikation i Rioja

Rioja ligger klimatisk godt beskyttet af bjergkæden Sierra Cantabria, der beskytter mod de nordlige vinde og giver et varmere og mere stabilt klima end placeringen ellers berettiger til. Produktionen inddeles groft i tre underområder Rioja Baja (nedre), Rioja Alavesa (mellem) og Rioja Alta (høje). Historisk set regnes Alta som det fineste og de største vine dyrkes stadigt her, men seriøse producenter i de øvrige områder er ved at få det optimale ud af de muligheder der findes her.

Fra Rioja fører vi vinene fra Izadi, som er et familieejet firma, der til dels også er ejet af en gruppe elitære restauranter i Spanien. Grundlæggeren var idé-manden bag den Spanske gastronomiske revolution, idet han allerede i 1985 lavede et nationalt kokketræf, og derved kom på fornavn med de bedste spanke kokke.

Relationen til gastronomi fornemmes tydeligt i vinene, der er mere madvillige, syrerige og rene, end man normalt oplever i vine fra Rioja.

Vinifikationen har historisk set haft meget fokus på hvor langt tid vinene blev fadlagret, hvor de yngste vine, under navnet Joven, betragtedes som den laveste kvalitet, stigende til Crianza, Reserva og Gran Reserva.

Der er ganske bestemte regler for disse lagringer, som i de senere år har fået mindre og mindre betydning, efter at markedet søger vine med mindre fadlagring. Crianza og Reserva skal ligge mindst et år på fad og Gran Reserva mindst to år. Det virker til at de mest gammeldags og langtidslagrede Gran Reserva vine i visse kredse er ved at få en renæssance, men ellers har salget af Gran Reserva vine været stærkt faldende de senere år. Amerikansk eg er meget benyttet, hvilket giver en karakteristik duft af vanilje. Flere producenter bruger dog mere og mere fransk eg, i takt med at det internationale marked efterspørger vine uden for meget påvirkning af fad.

Relaterede artikler