Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Bierzo - det nordvestlige Spanien

Det er sjældent, man forbinder spansk rødvin med elegance og mineralitet. De fleste spanske rødvine er meget frugtintense og ofte en del præget af lagring på egetræsfad.

Bierzo er den spændende undtagelse, der bekræfter reglen om, hvad vi kan forvente os af en flaske rødvin fra Spanien.

Bierzo ligger teknisk set i Castilla y Leon lige som Ribera del Duero og Toro, men vinene fra Bierzo er helt anderledes. Området ligger lige på grænsen til kystregionen Galicien, men skærmet for de værste nordenvinde af bjergkæden Cordilleras Cantabrica. Området har stort set indlandsklima, men med lidt indflydelse fra havet, og mange af vinmarkerne er også relativt højt beliggende, hvilket er med til at give en kølende indflydelse, og en bedre syrebalance i vinene.

Stort potentiale for Mencia og Bierzo

Bierzo får stigende opmærksomhed, nu hvor et par håndfulde producenter har set det enorme potentiale, der er i regionen, og udviklingen kan sammenlignes med den, Priorat gennemgik fra glemsel til berømmelse i 1980’erne.

Hoveddruen i Bierzo hedder Mencia. Der har været teorier om, at den kunne være i familie med Cabernet Franc, men ved hjælp af DNA-analyse har man fundet ud af, at Mencia er identisk med den drue, der hedder Jaen i Portugals Dao-region.

Alt efter i hvilken højde, Mencia vokser i Bierzo, kan vinen minde om både Syrah, Cabernet Franc eller Pinot Noir. Mencia findes også andre steder, men får sit fornemste udtryk i Bierzo. Omkring 80 % af beplantningerne af Mencia i Bierzo er vinstokke med en alder på mindst 50 år, hvilket er er en vigtig faktor i det potentiale, området har for at lave vin af høj kvalitet.

Skifer og granit

Vinmarkerne i Bierzo er plantet, hvor der er skifer og granit – fattige jordbundstyper, der findes i nogle af de bedste vinområder i verden.

Når Mencia fra Bierzo er bedst, giver den vine med medium krop, god friskhed og medium tannin. Vinene kan i struktur minde om Cabernet Franc fra Loire eller Syrah fra det nordlige Rhône.  De kan drikkes unge, men kanogså gemmes i op til 10-15 år.

Der laves også en smule hvidvin i regionen – hovedsageligt på Godello og Dona Blanca. Godello kan være svær at dyrke, men kan give distinkte vine med god friskhed og moderat alkohol – netop, hvad mange vinentusiaster efterspørger i disse år.

Bichels vinhuse fra Bierzo

Vi arbejder med Gregory Perez fra Mengoba. Her arbejdes efter økologiske principper og alt markarbejde foregår i hånden. Der vinificeres naturligt uden tilsætning af gær. De hvide druer er Godello, Dona blanca og Palomino. De røde Mencia og Garnacha Tintorera samt Estaladina. Brezo Tinto lavet på Mencia er tidligere testvinder og et fantastisk køb.


Relaterede artikler