Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Hjemtransport og opbevaring af vin

Det er i virkeligheden de færreste vine, der bør gemmes. Langt de fleste vine der produceres, er lavet til at blive drukket hurtigst muligt. Mange af disse vine kan dog uden problemer gemmes i 1-3 år. De vil bare ikke nødvendigvis blive bedre - højest lidt anderledes end da man lige købte dem.

Opbevaring af vin

Vine fra omkring 100 kr. flasken kan ofte udvikle sig interessant over 4-8 år. Få vine er deciderede gemmevine, der kan lagre over 8 år på flaske. Det er fx klassificeret Bordeaux, Bourgogne Grand Cru (og 1. cru fra topproducenter), Hermitage, Bandol, Barolo, Chianti Classico Riserva, Brunello og Rioja for rødvines vedkommende, mens det er Bourgogne Grand Cru, de bedste Riesling-vine fra Tyskland og Alsace, de bedste vine fra Loire på Chenin Blanc (Savennieres), de bedste hvide Rioja'er og Hunter Valley Semillon. Søde vine til over 500 kr. pr. flaske vil ofte kunne gemmes endda ret længe og årgangs-Champagne (hvis du har givet minimum 700 rk. for den) kan også udvikle sig rigtigt spændende.

Der ud over laves der i næsten alle vindisktrikter topvine, der kan have et langt liv. Det er dog vigtigt at understrege, at gemmevin ikke nødvendigvis skal gemmes. Vi er så vant til at drikke ret unge vine i dag, så mange foretrækker, at vinene har ungdommelig frugt og for rødvines vedkommende også ofte ret skrappe tanniner.

Hvis man ind i mellem køber vine til over 100 kr. og godt kan lide at gemme nogle år for at runde dem af, eller hvis man decideret samler på dyre vine for at drikke dem, når de er modne eller evt for at sælge dem videre, bør man overveje, hvordan de opbevares.

Ro og fred er det bedste man kan give vinen plus opbevaring under kølige eller rimeligt konstante temperaturforhold. Det ideelle er 10–15 °C året rundt, men det er der jo stort set ingen der har. Det vigtigste er at vinen ligger mørkt og i så konstant tempereret temperatur som muligt, og ikke bliver udsat for de mere ekstreme temperaturudsving og rystelser. For mange kunne løsningen være i bunden af et klædeskab i soveværelset. 

Har man mange flasker eller måske meget dyre flasker, der skal opbevares, og har man ikke en kælder med de rette betingelser, bør man overveje at investere i et vinskab. De fås i mange prisklasser, men man kan godt regne med, at jo dyrere skabet er, jo tættere på optimale forhold kan det præstere. Det vil selvfølgelig altid være en overvejelse, hvor mange penge man vil bruge på det. Et vinskab til 5000 kroner giver måske ikke 100 % optimale forhold, men vil være bedre end løsningen med bunden af et klædeskab.

Transport af vin

En kritisk fase i en vins liv. 1000 km i en lastbil på Europas motorveje eller flere uger på et containerskib er noget, der ryster en vin. Det er jo som regel unge vine, der transporteres over længere afstande, og de er så stabile, at de sagtens kan klare turen. Man bør dog være opmærksom på, at vin, der lige er blevet transporteret, skal have en vis periode i ro, før den finder sin balance igen. Det kan være mellem 14 dage og 2-3 måneder. Det gælder også når man transporterer vin over kortere distance, så er den nødvendige hvileperiode bare kortere. Skal du holde en smagning med gode vine, så sørg for at du har vinene der hvor de skal smages mindst en uge før smagningen.

Transporten bør selvfølgelig også så vidt mulig foregå ved temperaturer, der hverken er for høje eller for lave (mellem 6 og 20 °C)

Relaterede artikler