Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Vinene fra Rhône - Nord og syd

Vinene fra Rhônedalen er hjørnestenen i vores sortiment, vi synes selv vi har et af Danmarks bredeste og bedste udvalg. Vi dækker det meste af dalen fra nord til syd.

Har interesseret os stærkt for Rhône-dalens vine siden starten i 1986, hvor det var et jomfrueligt område i Danmark. Boet, gennemrejst og smagt på alle vinkler og kroge af denne herlige dal og heldigvis været først mange steder.

Det nordlige Rhône

Det nordlige Rhône omfatter Côte Rôtie, Hermitage, Saint Joseph, Cornas, Crozes Hermitage, Condrieu, Côtes du Rhône, Vin de Pays m. fl. Klimaet er kontinentalt med varme somre og kølige vintre. Køkkenet med udgangspunkt i Lyon, "Frankrigs mave", er baseret på smør og fløde med især kød og kraftigt fjerkræ.

Syrah er eneste tilladte røde drue, og den lagrer ofte på små fade. De mørke, intense vine passer så fint til dette kraftige køkken. De hvide fra nord omfatter laves på Marsanne og Roussanne eller Viognier, det giver bløde, cremede og ret aromatiske hvidvine, som også går fint til det lidt tunge køkken.

Det sydlige Rhône

Det sydlige Rhone omfatter Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Rasteau, Beaume de Venise, Vinsobres, Tavel, Lirac, Côtes du Rhône Villages, Côtes du Rhône, Costieres des Nimes, Côtes du Luberon, Vin de Pays m. fl.

Klimaet er mere middelshavsagtigt. Køkkenet er lettere og mere baseret på grøntsager og olivenolie og gerne som simreretter med vin, tomater og krydderurter og selvfølgelig også retter med salater fisk og skaldyr.

Den dominerende røde drue er Grenache, men også Syrah og Mourvedre spiller en vigtig rolle. De hvide omfatter en bred vifte af druer, de samme som i nord men også Grenache Blanc, Picpoul m.fl. Grenache kan normalt ikke lide fadlagrng, men der er enkelte undtagelser, især i topvinene, hvor den koncentrerede most bedre tåler fadlagringen.

Rødvinene har et blødere, fyldigere og mere krydret udtryk end i nord, og matcher fint de klassiske middelhavskrydderier som timian, rosmarin, salvie, oliven og hvidløg. De hvide er meget forskellige i udtrykket fra lette og friske til tunge, fyldige og aromatiske.

Relaterede artikler