- Inspiration
- Bichel Bloggen
- Champagne til nytår – tips og tricks
Champagne til nytår – tips og tricks
Når du nu alligevel skal drikke Champagne nytårsaften, så kan du jo lige så godt gøre det ordenligt. Lad være med at vælge supermarkedets billigste bobler – Champagne er desværre dyrt, men det kan altså også smage helt fantastisk.

Start med det bedste – Dronningens nytårstale
Dronningens nytårstale klokken 18.00 er et godt sted at starte årets sidste aften med manér. Skal du drikke flere Champagner til nytår, så lad være med at gemme den dyreste til klokken 12 – der er der sikkert røget så meget indenbords af både mad og drikke, at det er svært at nyde de finere nuancer.
En god Champagne kan være en prestigechampagne fra en af de store producenter, men du gør et bedre køb ved fx at vælge en årgangs-Champagne fra en lille producent, der selv dyrker druerne. Det er både billigere end fx en Dom Perignon og der venter en vinoplevelse med større personlighed og karakter.
Servér små snacks som fx saltede mandler eller en østers til – det løfter oplevelsen.
Champagne er uovertruffen til mad, så hvorfor ikke drikke det gennem hele måltidet. Til skaldyr og mager fisk en Blanc de Blancs på ren Chardonnay – det er de friskeste og mest mineralske Champagner, slanke og med høj syre og kan være virkeligt elegante.
Til mellemretter med federe fisk eller lyst fjerkræ, bør det være en Champagne med lidt mere krop. De fleste Champagner er lavet på en blanding af de blå druer Pinot Noir og Pinot Meunier og så den grønne Chardonnay og er fyldigere end Blanc des Blancs. Blanc de Noir er lavet på på blå druer og er også en lidt fyldigere type. De gode af disse Champagner har en finesserigdom, der sammen med syren og boblerne gør dem meget velegnede.
Til fuglevildt, kalvekød eller oksekød anbefaler vi rosé-Champagne. Tilpas maden til vinen og lav elegante serveringer – drop flødekartofler og kastanier, hvis der skal Champagne til.
Champagne er i øvrigt en af de bedste vine til ost – så drop desserten og køb nogle gode oste i stedet.
Det er jo traritionen, men her rynker Champagne-elskerne på næsen. For de bedste Champagner er som regel knastørre og kransekagen er hvinende sød. Sukker er vins værste fjende og får vin til at smage surt og stramt. Så drop kransekagen eller vælg evt en demi-sec Champagne; det er den sødeste type, der er relativ let at opdrive, og den minimerer katastrofen i munden.
De fleste bruger de såkaldte flûtes – altså fløjter – til Champagne. Det er et helt slankt glas, der er godt til at holde på boblerne. Andre bruger de meget brede Marie Antoinettes – et glas der er designet til at få boblerne til hurtigt at fise af, så damerne ikke skulle bøvse så meget. Har du købt en Champagne til over ca 500 kroner, så overvej at bruge et hvidvinsglas i stedet for et Chamagneglas. Når vi er i den prisklasse, så er Champagnen ofte en ret kompleks vin, der vil have godt af lidt mere luft i glasset for rigtigt at komme til sin ret.