



Sauternes Creme de Tete, Chateau Gilette
Lavet på 90 % Sémillon, 8 % Sauvignon Blanc og 2 % Muscadelle høstet i hånden af flere "tries" og med ekstremt lave udbytter på gennemsnitligt 9 hl/ha. Det er de samme 15-20 plukkere, der høster år efter år. Bærrene plukkes enkeltvis, når de er stærkt botrytiserede og der chaptaliseres ikke.
Vinen er gæret på stål og efterfølgende lagret minimum 15 år på cementtank og så på flaske til den er minimum 20 år gammel. Vinen laves kun i særligt gode årgange - i andre år sælges druerne i bulk.
Dette er nok den mest idiosynkratiske vin, der laves i Bordeaux og i hvert fald i Sauternes. Normalt lagres Sauternes på egetræsfade, der er med til at øge kompleksiteten ved at give noter af vanilie, kokos samt nødder og karamel fra den lette oxidation.
Denne meget specielle måde at lave vin på er egentlig startet ved et tilfælde. Da den nuværende ejer, Julie Gonet-Medevilles, bedstefar skulle i hæren i 1930'erne, havde han ikke råd til at indkøbe fade og han bad sin kone om ikke at røre ved vinene, før han kom tilbage, hvilket først var efter krigen. Resultatet var vine, der virkede mere ungdommelige og frugtige i stilen.
Den frugtige stil skulle også give vinene en længere udviklingsfase end andre Sauternes-vine og naturligvis en anden type udvikling - mere rene med dybde fra botrytis og med langt større mineralitet.
Velegnet til søde desserter og ikke mindst til et stykke Roquefort fra Vieux Berger.
Producent | Gonet Medeville, Bordeaux |
---|---|
Vintype | Dessertvin |
Druesort | Sauvignon Blanc |
Anmeldelser badgets | Jyllandsposten - 97 P., The wine advocate - 94 P. |
Appellation/underområde | Sauternes |
Lagring | Cement |
Servering fra | 10° |
Servering til | 12° |
Alkohol | 13% |
Velegnet til | Dessert |
Preorder | Nej |
Julie og Xavier Gonet-Medeville ejer en række ejendomme i Bordeaux-området. Mest kendt er Château Gillette; kult-Sauternen, der lagrer 30 år på cementtank før den frigives.
Château les Justices regnes for et af de bedste køb i Sauternes og er kendt for virkelig høj kvalitet for et ikke-klassificeret slot. de røde Borudeauxvine fra forskellige ejendomme leverer virkelig god kvalitet til prisen.
Gonet Medeville, Bordeaux
Julie og Xavier Gonet-Medeville ejer en række ejendomme i Bordeaux-området. Mest kendt er Château Gillette; kult-Sauternen, der lagrer 30 år på cementtank før den frigives.
Château les Justices regnes for et af de bedste køb i Sauternes og er kendt for virkelig høj kvalitet for et ikke-klassificeret slot. de røde Borudeauxvine fra forskellige ejendomme leverer virkelig god kvalitet ti...

Hors classe, som franskmændene siger. Smagt over fem dage, og den er helt upåvirket af situationen. Imponerende dybde under et kalket ydre, noter af brioche, confit d’orange, citrus, der bare bliver ved og ved. Fortjener at stå alene, det er dessert for voksne. - Niels Lillelund


The 1999 Crème de Tête is the latest release from the Médeville family. It possesses a deep, complex bouquet with aromas of apricot, quince, vanilla pod, flowers and ripe orchard fruits, followed by a medium to full-bodied, pure and deep palate with a gourmand, round and seamless texture. Precise and delicate and perfectly balanced, it’s fresh and dynamic, concluding with a penetrating, iodine-inflected finish. It requires at least 10 years of aging in the cellar to reach its full potential and promises longevity spanning 30 to 40 years. - Yohan Castaing


Honning, mandarin, fersken og en let bitter appelsinskal; virkelig sammensat, lag på lag, en veritabel opdagelsesrejse. Virkelig sauternes for voksne, og man kan kun begræde, at for få kommer til at smage det her. Bør nydes uden mad – en selvstændig dessert. - Niels Lillelund


The 1990 Chateau Gilette Creme de Tete is the latest release from the Medeville family. It has a curious bouquet that is minty and full of dried white flowers, but it feels contained at the moment, the aromas demanding more time in bottle to coalesce. The palate is fresh on the entry with subtle hints of nougat, quince, walnut, almond and white fennel toward the finish. Having subsequently tasted much older vintages, I can see how this is still a nascent Gilette that will benefit from another ten years in bottle. - Neal Martin

