

Estaladina, Mengoba
Lavet på den meget sjældne Estaladina. Selv om der findes gamle stokke med Estaladina spredt rundt i Bierzo, kom druen ikke med, da bierzo DO blev etableret, så vinene på denne drue kan kun klassificeres som Vino de Mesa. Man mener, at Estaladina er identisk med Merenzao, der kendes i Valdeorras og som igen er identisk med den mere kendte Trousseau fra Jura. Imidlertid er Estaladina og Merenzao ikke helt identiske at se på, så måske er Estaladina en unik sort for Bierzo. Der arbejdes på at få den indlemmet i reglerne for DO Bierzo, da kvalitetspotentialet er rigtig højt.
Druerne kommer fra en mark med ca 70 år gamle stokke i beliggende 5-600 moh. Druerne høstes i hånden, trædes med fødderne og gærer med stilke i to amphoraer. Tappes på flaske efter ca 9 måneder - ingen filtrering og ingen svovl.
Elegant duft med stor intensitet og elementer af viol, frisk mynte, brombær og mineralitet. Helt fantastisk friskhed og balance i smagen - høj syre, stor intensitet! Lang, lang afslutning...
Klarer alle retter med kød - vinen fortjener en vellavet sauce.
Producent | Bodegas Mengoba, Bierzo |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Druesort | Estaladina |
Lagring | Amfora/tinaja |
Servering fra | 14° |
Servering til | 16° |
Gemmepotentiale fra | 2018 |
Gemmepotentiale til | 2031 |
Alkohol | 13,5% |
Velegnet til | Flyvende vildt, Gris, Lam, Løbende vildt, Oksekød |
Bierzo ligger i den nordvestlige del af Spanien. Interessen for Bierzo er stigende, og som vinregion ser det lovende ud - der er lokale druesorter af høj kvalitet og de bedste vinmarker er veldrænede med skifer og granit i jordbunden; helt perfekt for at lave mineralske vine med karakter. Rødvinene i området bliver primært lavet på lokaldruen Mencia, der giver afbalancerede og frugtige vine. Bierzo er en meget ny appellation fra 1989 i det nordvestlige Spanien vest for Toro og Ribera del Duero. Klimaet er en blanding af det kølige og atlantiske, som du finder i Galicien, og det mere kont...
Bodegas Mengoba, Bierzo
Bierzo ligger i den nordvestlige del af Spanien. Interessen for Bierzo er stigende, og som vinregion ser det lovende ud - der er lokale druesorter af høj kvalitet og de bedste vinmarker er veldrænede med skifer og granit i jordbunden; helt perfekt for at lave mineralske vine med karakter. Rødvinene i området bliver primært lavet på lokaldruen Mencia, der giver afbalancerede og frugtige vine....

Lavet på druen Estaladina. En lokal drue fra Bierzo - men ikke godkendt så derfor ikke klassificeret. Lys med jordbær i duften. Kølig stil og nærmest burgundisk i udtrykket med lette røde bær, lyse krydderier og vanilje. Flot syre. Yderst velbalanceret med en lang slutning.


Næsen har en ultralet, stram syre med violer, læder, rosenblade, masser af blomster, eukalyptus, mynte, brombær, måske kirsebær og meget frugtrig på en lidt afdæmpet facon. Smagen er også langt mere blomstret end forventet … det er næsten som om, at man vitterlig gnasker i sommerblomster hos den lokale blomsterbutik suppleret med bløde jordbær, let, stram, bidsk og flysk syre, en god mineralitet, masser af friskhed og nogle krydrede elementer. Blomsterbutikken er åben, men det er med balance og luftrig charme. Hvor er der forbandet svært ikke at holde af sådan en vin.
Estaladiña is the name given locally in Bierzo to a slightly darker biotype of Trousseau, the pale red grape from Jura that is also known as Panycarne, Bastardo or Merenzao. The grape is in the process of being admitted by the Bierzo appellation, but in the meantime, the 2016 Estaladiña from Gregory Perez has to be sold without the appellation of origin. It does have the berry fruit, the herbs and spices and the wild twist I see in many wines produced with the grape, here or elsewhere (there are almost no wines yet in Bierzo, but I guess more will come), with perhaps a more Mediterranean touch here. It has a profile sought after lately, perfumed, easy to drink, pleasant and with a medium body and good freshness, clean flavors and no noticeable oak notes. The 2016s seem to have an extra degree of freshness, complexity and elegance. This matured in a 500-liter oak tinaja. Only 830 bottles produced. - Luis Gutierrez

