Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Vin til julemaden

Klassisk and med tilbehør er årets største forhindringsløb set med vinens øjne. Der skal dribles udenom både rødkål, fedt, sødt og surt. Rettens udtryk er sødligt med syrlige indspark, og vinen skal have sødme, power og friskhed og rimelig høj alkohol til at skære igennem fedtet.

Grenache fra det sydlige Rhône matcher fint. Druen har en fin sødme, der går godt med rødkålen og de brunede kartofler, og  den har samtidig en tilstrækkelig alkohol og syre til at skære igennem den fede and.

Generelt fungerer sødmefulde vine med høj alkohol og noter af tørrede frugter godt - ligesom svesker er et godt match til anden. En god oversøisk vin med begrænset fad og høj alkohol, kunne være et fint alternativ til julemiddagen i stedet for den franske Grenache.


Vores bedste anbefaling og for ottende gang testvinder til juleand med seks ud af seks stjerner i medier som: Jyllands-Posten, Politikken, Børsen og Liebhaverboligen/Vinstyrke2.
Château Fortia Cuvée du Baron
Serveres ved 15 grader i den varme julestue -  proppes op kl. 9 om morgenen og stilles i et køligt bryggers.
Husk store rummelige glas!

Glem stor Bordeaux og Barolo juleaften. Disse meget tørre vine har ofte et alt for lavt niveau af frugtsødme og vil kollidere voldsomt med sødmen i julemaden. Gem dem - de vil utvivlsomt gøre større lykke en anden aften.

Flæskestegen

Flæskestegen med sprød svær og med det klassiske juletilbehør – rødkål, brunede kartofler og brun sauce – giver langt hen ad vejen det samme udtryk som klassisk andesteg, og vinvalget vil i høj grad være det samme - dog i en lidt lettere udgave.

Gåsen

Gåsen er mørkere og mindre fed i kødet end anden. Tilbehøret er dog stadig det samme som anden, og derfor er det fortsat en god idé at gå efter Grenache-dominerede vine fra det sydlige Rhône med god sødme. Det kan være en god idé at vælge en lidt kraftigere vin med større intensitet til det lidt mørkere gåsekød.

Kalkunen

Kalkunen i sig selv kalder ikke på kraftige sødmefulde vine i samme grad som anden. Det kommer selvfølgelig også her an på tilbehøret og rettens udtryk. Spises kalkun med andetilbehøret er vinvalget næsten det samme. Serveres kalkunen med lettere tilbehør som en letkrydret kalvefars, tranebærsauce og waldorfsalat går vi i den lidt lettere afdeling, men stadig med god intensitet og underliggende sødme.

Relaterede artikler