Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere
print
Risotto-tips - sådan laver du den bedste risotto
- TIPS -
Risotto-tips - sådan laver du den bedste risotto

Vi er vilde med risotto. De rigtige ris til risotto kommer især fra Posletten med Vercelli som hovedstad. Der er flere rissorter i spil. De vigtigste er Carnaroli, Arborio og Vialone Nano. Vi handler med Carnaroli og Arborio.

Carnaroli. Mellemstor kornstørrelse. Frembragt i 1945 som en krydsning mellem en japansk sort og Vialone Nano. Stivelsesmæssigt en mellemting mellem Vialone Nano og Arborio. Har rigeligt af det bløde ydre lag, men samtidig den mest faste kerne, der giver de bedste muligheder for en fin fast risotto. Mindre produktion og derfor ofte den dyreste. Fin til risotto med fisk, skaldyr eller grøntsager eks fennikel, artiskok eller asparges. Arborio. Lidt større kornstørrelse. Mere blød i strukturen, der giver baggund for en mere cremet risotto. Fin til risotto milanese, risotto m. svampe, m. oksehaler, ris a l`amande mm.

Grundopskrift til Arborio og Carnaroli

Normalt koges ris, men til Risotto sauteres risen i smør og olivenolie med hvidløg og log, indtil risene er klare, hvorefter der tilsættes en god fond (på basis af høns, kalv eller fisk) i små portioner.

Du kan også bruge lidt vand og vin eller veksle mellem fond, vin og vand. Fonden indarbejdes løbende i risen indtil denne er al dente. Slipper fonden op må der tilsættes vand og lidt hvidvin. Vigtigt at fonden er helt væk inden næste portion tilsættes. Hvor længe afhænger af ristype og temperatur – normalt ca. 15–20 min. Frossen fond fra supermarkedet som klar suppe eller hønsefond kan fint bruges som alternativ. 

Vær mest forsigtig med Carnaroli. Til sidst tages gryden af blusset og der tilsættes smør og reven parmesanost. Risotto skal være fyldig og homogen, men på ingen måde grødagtig. Risotto skal "svømme" lidt og må ikke blive for tør. Man skal kunne smage og føle hvert enkelt riskorn. Risottoen skal hvile et lille minut inden servering. Gem lidt fond så du kan justere konsistensen tilsidst!

Risotto kan udbygges på mange måder – bl.a. med svampe, hvide eller grønne asparges, artiskokker, ærter, fennikel, skaldyr, krydderurter (især rosmarin er velegnet), der gerne må snurre med helt fra starten - ved asparges gemmes hovederne til sidst. Risotto med oksehaler får det hele til at swinge!!
Fremragende baggrund for svampe og trøfler på linje med æg og pasta.

Vi elsker Karl Johan svampe i Risotto, vi har fundet de bedste tørrede Karl Johan fra Portofino. 

Risotto er ofte en selvstændig ret, som regel forret, og bruges normalt ikke som hovedret. Kan også serveres som tilbehør til kødretter. Fx i klassikeren Risotto Milanese. Til Milanese tilsættes safran.