Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere
Alfred Gratien, Champagne
Producenten
Alfred Gratien, Champagne
Komplekse, rene og meget velbalancerede champagner. Leverandør til flere franske trestjernede Michelin-restauranter som Pierre Gagnaire, l’Arpege og Guy Savoye.
Scroll

Alfred Gratien, Champagne

"I have always been of the opinion that champagne should be to wine what haute couture is to fashion." Alfred Gratien.

Alfred Gratien er på mange måder en mystisk plante i Champagne-landskabet. Det er det mindste rigtige Champagnehus med ca. en promille af den samlede produktion af Champagne, men de er den tredjestørste ejer af vintønder i Champagne. De er del af en global koncern, men drives som et lille familiefirma. Det er elsket af vinskribenter og serveres de mest fornemme steder – Gratien var huschampagne på Concorde, de leverer til Elysée palæet, og man finder Gratien på trestjernede restauranter som Pierre Gagnaire, l’Arpege og Guy Savoye – men selv mange champagneentusiaster kender det ikke.

Alfred Gratien grundlagde sit Champagnehus i 1864 i udkanten af Epernay samtidig med, at han grundlagde Gratien-Meyer, der laver mousserende vine i Loire. I dag ejes det hele af den tyske sekt-gigant Henkell, der igen ejes af fødevaregiganten Dr. Oetker. Det burde få alle advarselslamper til at lyse, men rent faktisk har giganten ladet Gratien passe sig selv og gøre som de altid har gjort.

Selv om Alfred Gratien i dag ikke er familieejet, så fungerer det som et familiefirma; i 1905 startede Gaston Jaeger som kældermester og i dag er det hans oldebarn Nicolas Jaeger, der netop er tiltrådt i stillingen efter at have arbejdet hos Gratien i 17 år under sin far Jean-Pierre Jaeger – så kontinuiteten er sikret med fire generationers know-how.

Familien Jaeger sikrer også adgang til druer fra dygtige dyrkere, der har leveret til Gratien gennem generationer.

Fremstillingen af Champagne hos Gratien er speciel, idet alt behandles som prestigechampagne. Druekvaliteten er meget høj, der bruges kun most fra det første pres og som noget helt specielt gæres al grundvin hos Gratien på egetræsfade. De fleste af fadene har været brugt til at lave Chablis i fire år inden de indkøbes og de bruges i op til 20 år. 
 
Fadgæringen er med til at give komplekse og dybe vine – det eneste andet hus, der fadgærer alle sine vine er Krug!
Fadgæringen sikrer også, at vine fra alle marker og alle drueleverandører kan holdes adskilt, så man har en høj sporbarhed og et godt indtryk af basisvinene gennem mange år.

Til gengæld gennemgår vinene ikke malolaktisk gæring, hvilket ellers er normalt i Champagne, da syreniveauet er så højt. Det kræver druer af meget høj kvalitet at arbejde på denne måde, men gevinsten er en meget rank syre til at balancere den fyldige stil samt et stort udviklingspotentiale i alle vinene – selv den almindelige Brut Classique.

Der arbejdes med lang lagring sur lie inden degorgement, hvilket er med til at øge kompleksiteten og give elegante, små bobler i vinen – selv Brut Classique ligger fire år med gærresterne fra andengæringen; langt over de 15 måneder, der er kravet til Champagne.

Selv om tradition spiller en stor rolle, sker der stadig små justeringer. Fx er dosageniveauet nedbragt de senere år fra omkring 10 g/l til ca 7 g/l og den likør, der bruges til at justere syren med, lagres i dag i et solera-system, så man altid er sikker på en ensartet stil og kvalitet.

Alfred Gratien er i topform – vinene har ikke været bedre i de år vi har arbejdet med dem end nu. De er komplekse, men rene, har stor dybde og høj syre, men er fantastisk balancerede.

 

Om producenten
Opført
1864
Område
Champagne
Land
Frankrig
Druer
Chardonnay, Pinot Noir, Meunier
Vintyper
Mousserende
Filosofi
Traditionel fremstilling, fadgærede vine