Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere
print
Stenbider-tips
- TIPS -
Stenbider-tips

Fru Stenbider gyder sine æg i de danske farvande i perioden december-april. Herefter forsvinder den ud på de store dybder.

Fru Stenbider kaldes Kvabsoen, fordi den er stor og kvabset i forhold til den mindre han. Hannen ryges og kan også spises som almindelig fisk med flot lever og sugekop. Madame er for fed. Stenbiderens rogn smager elegant og fint og har mange anvendelsesmuligheder og benævnes ofte ”nordens kaviar”.

Sådan renses stenbiderrogn

Rognen kan købes renset, men det er bedst at rense rognen selv – aromaerne bevares bedre. Den friske rogn kommes i en skål og dækkes med koldt vand. Fjern de største hinder med hænderne. Tag herefter et piskeris og pisk rognen. Piskeriset hjælper med at opsamle hinderne fra rognen.

Når hinderne er pisket væk stilles skålen under vandhanen. Tænd for hanen ved lavt tryk og lad de sidste rester af hinder og døde æg skylle ud over kanten af skålen. Skyld til sidst rognen forsigtigt i en sigte og lad alt vandet dryppe fra. 

Anvendelse – så enkelt som muligt

Smag rognen til med salt – ca. 3-5 gram per 100 g. rogn, citronsaft og evt. lidt finthakket rødløg. En anelse neutralt snaps kan med fordel tilsættes - det løfter smagen af stenbiderrognen. Serveres på ristet rugbrød eller blinis med en lille bund af creme fraiche. Pyntes med karse.

Elegant som tilbehør/pynt til fiskeretter og halve æg, især vagtelæg er fine. Server et halvt vagtelæg med lidt crême fraiche og pynt med stenbiderrogn og lidt karse på toppen.

Stenbiderrogn er også anvendelig på hvide asparges med hollandaise