



Bourgueil Rosé d'Equinoxe, Yannick Amirault
Lavet på ren Cabernet Franc hovedsageligt fra sandholdige dele af Coudraye-marken og fra den sydlige del af le Grand Clos. Druerne håndsorteres inden presning. Gæringen er naturlig - gærer helt tør; 0 g. sukker - og vinen modner 6-12 måneder på fad. Hel eller delvis malo.
Teknisk set en Blanc de Noirs og knap nok en rosé - til gengæld er det den mest fantastisk rosé, man kan forestille sig.
Meget, meget lys og sart farve. Duften er til gengæld en intens eksplosion af granatæble, hindbær, kirsebærblomst og kalk. Endnu mere intens i smagen - knastør og med næsten saltagtig mineralitet. Stor længde i eftersmagen.
Rigtig god madrosé - man skal ikke lade sig narre af den sarte farve; vinen er elegant, men har masser af muskler! Til fjerkræ, til kraftige retter med fisk og skaldyr, til grill på en varm sommerdag. Servér ved 8-10 grader (ikke alt for kold). En af de få rosé-vine der kan gemmes. Smager godt helt ung, endnu bedre året efter og kan gemmes op til 5-6 år efter høståret.
Producent | Yannick Amirault, Bourgeuil |
---|---|
Vintype | Rosévin |
Druesort | Cabernet Franc |
Anmeldelser badgets | The wine advocate - 91 P. |
Lagring | Store fade |
Servering fra | 8° |
Servering til | 10° |
Alkohol | 13% |
Velegnet til | Fisk og skaldyr, Fjerkræ |
Yannick Amirault overtog sin farfars marker i 1977 - egentlig skulle han have overtaget sin fars marker, men faren brugte kemi i marken, og det ville Yannick ikke. Han ville lave vine som sin farfars - de blev lavet uden kemi og uden klaring og filtrering. Den gang blev det anset for kontroversielt, at man ville lave vin på den "gammeldags" måde; 20 år senere blev det anset for fremsynet.
I 90'erne overtages markerne fra to ældre vinbønder og endelig er også farens marker blevet indlemmet og omlagt til økologi. I alt er der i dag små 20 ha, hvoraf 2/3 ligger i Bourgeuil og 1/3 ...
Yannick Amirault, Bourgeuil
Yannick Amirault overtog sin farfars marker i 1977 - egentlig skulle han have overtaget sin fars marker, men faren brugte kemi i marken, og det ville Yannick ikke. Han ville lave vine som sin farfars - de blev lavet uden kemi og uden klaring og filtrering. Den gang blev det anset for kontroversielt, at man ville lave vin på den "gammeldags" måde; 20 år senere blev det anset for fremsynet. Læs mere

Crafted in direct pressing and matured in barrels, the 2022 Rosé d'Equinoxe from Yannick Amirault (made only with Cabernet Franc) exhales a fresh, lively bouquet with aromas of flowers, peach, citrus, star anise, red berries and spices, followed by a taut and energetic, juicy and fresh inner mouth and a delicate, long, penetrating finish. The acidity, which underpins it all, is vibrant and racy—a strong effort. - Yohan Castaing
Ren cabernet franc-rosé er et sjældent syn, men denne smukt løgskalfarvede udgave fra Loire sætter en tyk streg under druens kapacitet også i den lyserøde genre. Rustik og staldduftende med svage røde bærnoter og lidt grønt i bunden. Smagsmæssigt er det dog en helt anden historie: Laber, fed ferskenfrugt, abrikos og en anelse orange. Fin syre og god dybde – uden at bevæge sig for meget i retning af rødvin. Jeg må bare konstatere, at når Amirault laver vin, går det aldrig galt.


Selvfølgelig kan man også i det grønne, bakkede Loire lave sofistikeret rosé med stor personlighed og nerve. Denne genganger fra sidste års test er et fuldbyrdet bevis herpå; vi er lysår fra mainstreamroséens koldgærede, passionsfrugtsduftende univers. 100 pct. cabernet franc og lagring på fade gør sin del. Denne er helt anderledes cool, kalket og let oxidativ i stilen, uden at den har mistet sit saftige antrit båret af sprød frugtsyre og en fantastisk mineralsk rygrad. Saltsmagende ind ad en kant med en snert af potpourri, hvid te og tørrede urter. God tørhed, dejligt bid, flot kompleksitet og fin længde med bittersød udgang. Udpræget madvin. - Morten Bundgaard


Laksefarvet vin. Krydret næse med tropisk frugt, honning og sød pære, som sender tankerne i retning af god sauternes. Let og aromatisk i munden med god struktur. Lavet på cabernet franc som blanc de noirs som med pinot noir i Champagne, men her i Loire. Syltet fersken, kirsebær og pære i frugten, fyldig finale - blød mundfornemmelse fra malolaktisk gæring - og stærkt drikkeanimerende.
Spændende øko-rosé lavet på den kradsbørstige cabernet franc. Langsomt helklasepres, fadgæret og lagret op til 12 måneder på fad. Den malolaktiske gæring bliver ikke blokeret. Det har tøjlet druens herligt viltre væsen og tildelt vinen en vis distingveret dannelse. Langt mindre oxidativ i stilen, end jeg husker det fra tidligere årgange; friskende og mere levende simpelthen. Måske skyldes det årgangen, men det klæder den i alle fald. Elegant underspillet duft af undermoden hvid fersken, gult æble, nektarin, et strejf af urter, weissbier-noter og elegant fadkrydderi. Det bedste er dog vinens tekstur, der er så vidunderligt cremet, fin og afbalanceret, at man bare må overgive sig. Vinen har en drønsaftig, men meget præcis syre. God kompleksitet tillige, men man skal koncentrere sig for at få det fulde udbytte af vinen, for den taler til tider i koder. Drik den endelig ikke for koldt, giv den istedet kulinarisk selskab, og så liver den for alvor op. - Morten Bundgaard


Zero maceration, simply direct pressed Cabernet Franc, and aged 10 months in 300- to 400-liter barrels. Salmon-orange in color. The nose is gorgeous with white flowers, summer peach, tangerine and ripe strawberry flavors. Precise acidity, lean in structure with an underlying savory element. It’s so seamless, an amazingly complex rosé, one of the best I’ve tasted - and it has aging potential. - Jason Wilson


Rasende karakterfuld bio-rosé fra cabernet franc-specialist i Loire-dalen. Meget atypisk stil, der vil uden tvivl dele vandene; Vinen har ikke gennemgået maceration, men er til gengæld fadlagret. Knastør, kraftfuld og udfordrende smag – her er ethvert antræk til det banalt frugtige udryddet til fordel for en kompleks næse med oxidative noter her fremme i smagsbilledet; vi taler nedfaldspære og potpourri; stødt æble, ymer og tørret urt og østerssauce. Strukturen er dog samtidig saftig såvel som letløbende med lebendig syre og et fast tanninbid i finalen, hvor man også tydeligt fornemmer fadet, uden at det på nogen måde bliver anmassende. Udpræget madvin.