Lavet på Saperavi - en stærkt farvet georgisk druesort der udover meget dybblåt skind har pink most (en såkaldt 'teinturier'-drue) - fra økologisk dyrkede marker i Kakheti i det vestlige Georgien. Druerne høstes i hånden hvorefter de knuses og hældes i kvevri hvor de gærer naturligt. Vinen ligger med 10% af skallerne i kvevri i bare en uge og derefter yderligere et lille års tid inden den flaskes uden filtrering eller klaring og med tilsætning af bare 30 mg/l svovl.
Intens duft af bær og frugt - kirsebær, brombær, hindbær - men også rosenvand, vandmelon og mint. Smagen er frisk og frugtig med sarte og fine tanniner.
Let rødvin men mere rød end rosé. Fremragende til mad - kylling, grillet gris, grillet okse - eller prøv den til oste og frugt.
Specifikationer
Producent
Iberieli, Georgien
Vintype
Rødvin
Druesort
Saperavi
Gemmepotentiale
5-8 år fra høståret
Lagring
Amfora/tinaja
Servering fra
10°
Servering til
12°
Alkohol
12,5%
Velegnet til
Fjerkræ, Gris, Oksekød, Ost
Flaskestørrelse
Alm - 0,75l (75 cl)
Preorder
Nej
Iberieli er stiftet i 2010 af Zurab Topuridze der tidligere havde lavet vin sammen med sin bedstefar - han lavede sin første naturvin som 13-årig. Vinhuset er navngivet af Zurabs børn. Iberieli er navnet på et folk der levede i Kaukasus-bjergene for 8000 år. Georgierne nedstammer fra Iberieli og man mener, det var dette folk der fandt på at lave vin i Kvevri.
'Kvevri' er lerkrukker i mange forskellige størrelser - de kan være fra 50 liter og op til 4000 liter. Forskellige størrelser giver forskellige egenskaber - den bedste størrelse til gæring af vin skulle være 1000-1200 liter....
Iberieli er stiftet i 2010 af Zurab Topuridze der tidligere havde lavet vin sammen med sin bedstefar - han lavede sin første naturvin som 13-årig. Vinhuset er navngivet af Zurabs børn. Iberieli er navnet på et folk der levede i Kaukasus-bjergene for 8000 år. Georgierne nedstammer fra Iberieli og man mener, det var dette folk der fandt på at lave vin i Kvevri.