




Ætheria Grenache 2023, Aux Mages
Ætheria er klassikeren fra Aux Mages - den vin, der gjorde dem berømte og den eneste, de har lavet hver årgang.
Grenache fra biodynamisk Mark med ekstremt kølig vindeksponering. Marken er derudover sandholdig, som man kender fra andre store Grenache vine - eksempelvis Rayas.
Plukket om natten og dernæst skånsomt infuseret med skallerne indtil endt fermentering. Kun brugte fade.
Ætheria adskiller sig i denne årgang ved at blive plukket meget sent, grundet den kølige årgang. Vinen er ekstremt rødfrugtet og floral i næsen med en anelse mere tyngde end den forrige årgang. Grundet brand ved siden af marken, vil denne ikke blive lavet næste år.
Perfekt vin til fjerkræ og fuglevildt, men går også rigtigt strålende til enkle retter med kalv eller lam.
Producent | Aux Mages, Santa Barbara |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Druesort | Grenache |
Anmeldelser badgets | 2 x Testvinder, Houlbergs Vinblog - 98 p. |
Lagring | Store fade |
Servering fra | 14° |
Servering til | 16° |
Alkohol | 12% |
Velegnet til | Fjerkræ, Flyvende vildt |
Preorder | Nej |
Aux Mages, Santa Barbara
Danske Emil Skytte startede egentlig med et kinesisk-studie på Aarhus Universitet, men en brændende interesse for vin fik ham til også at tage WSET's Advanced Certificate for at få det teoretiske på plads og få mulighed for at smage meget forskellig vin på en struktureret måde.
Arbejde hos de bedste
Det førte til småjobs i den aarhusianske vinhandel, men på en tur ...

For satan og pardon my french, men det dufter sgu uhyggelig godt, vinen har klart en mere animalsk og småparfumeret side end forrige Abscirrus, men fremstår i glasset lige så lys og transparent om end mere lys. Frugten virker en smule tættere, mere kompakt, med mer’ rabarber, halvmodne hindbær, ribs, jordbær samt , granatæbler, men samtidig har den mere duft af blomster, gule blomster, varm pollen og så en halv malerspand … ikke så terpentinsk, mindre akrylmaling, så dermed mere rund i stilen. Der kommer lidt mælkede note, luftige mælkechokolade, fennikel thai-te samt let vanilje.


Hov, hvad var nu det? Vinen var utroligt lys, lysere end jeg før har oplevet en rødvin fra Californien og med bare 11,2 % også væsentligt lettere. Næsen åbnede sig med de fineste, rene røde bær, og langsomt, men sikkert begyndte det sitre først i mine ben og siden i mine arme. Jo, den var god nok, det var et af de sjældne tilfælde, hvor jeg oplever at få en vinorgasme. Faktisk mindede Ætheria mig om en anden lys og bærret vin på grenache-druen, som også altid giver mig den samme orgastiske oplevelse; nemlig den uopdrivelige Château Rayas fra Châteauneuf-du-Pape. Blot er Ætheria meget lettere og mere elegant, som Chambolle-Musigny, der står for de mest silkeagtige og forførende feminine vine i Bourgogne. - Søren Frank


I glasset er vinen pænt transparent teglfarvet og allerede da jeg duftede første gang til vinen, så fik jeg omgående et sandt lykkerus, for det dufter episk godt. Det er lyst, luftigt, æterisk og parfumeret med gule blomster, pollenstøv, en halv malerspand, sodavandsis, lidt fennikel, thai-te samt en frugt af rabarber, halvmodne hindbær, ribs, jordbær og granatæbler suppleret af animalske, mælkede noter og luftige grønne elementer. Der er lyserøde bolsjer, let vanilje og kanel … vitterlig en let fortolkning af Grenache I munden fortsætter letheden … der er jordbærjuice, saftet lemon og ribs med denne lette, lyse og småsyrlige tilgang til livet og så med et biodynamisk tvist tilsat en læskende saftig drikkeglæde. Det er rent, klart med tynde ben og en flyvende syre med energi og nerve. Det er sgu lige mig og atter er det svært ikke at blive overstadig, lykkelig og imponeret.
Aux Mages er et lille foretagende beliggende i de kølige egne af Californien, hvor danske Emil Skytte laver noget af det mest elegante grenache, man kan komme i nærheden af. Vinen er baseret på ren grenache og er lys i farven som en let pinot noir. I næsen er der også masser af ligheder med pinot noir i form af røde kirsebær og ribs tilsat youghurt og lette kryddernoter fra fadet. I munden er den fnuglet på tungen, hvor dn lifligt danser rundt uden behov for at spille med musklerne for at udtrykke sin storhed - en vin, der virkelig hviler i sig selv. Alt er håndlavet og tager udgangspunkt i de biodynamiske principper, og resultatet er en mesterlig vin, der slår gnister i munden, bravo! - Rasmus Palsgaard


Bedårende og floral næse med indslag af rabarbersaft, ribs, puddersukker, en lille bakke friske jordbær stillet oven på en hestesadel, lagt oven på en pruhest, knækkede grønne grene, grafit og blyantsspids. Frisk med en blankpoleret bærsødme og knivskarp frugtsyre. Elegant og luftig som en bourgogne – kun 12,3 pct. alkohol – men samtidig overmåde intens i smagen. Det her er funky business-stafferet med masser af vildgærede og aromatiske synkoper, der nærmest orkestralt træder frem og tilbage i munden på de helt rigtige steder. En berusende lethed er Ætherias styrke. Jeg mangler ord!


I glasset er der – som med 2016’eren – samme lyse, transparente teglfarve, som du slet ikke forbinder med Grenache men i stedet noget burgundisk Pinot Noir. Det fortsætter i næsen, hvor vinen er lidt støvet, lys, luftig og mælket med rabarber, halvmodne hindbær, bolsjer, syrlige drops, drikkeyoghurt, æteriske olier og en lækker lys syrlighed. (...) Som sidst vigter smagen sig … en rigtig blære- og pralerøv, som har en let, lys og let syrlig tilgang til livet. Det er vel nærmest som et lille burgundisk touch af himmelrige med et fint syrlig, biodynamisk tvist tilsat en læskende saftig drikkeglæde. Der er igen de lidt mælkede noter med kærnemælk, ribs, citron, sort peber og lidt krydderier, men oveni sart, fint og elegant. (...) En vinøs curveball eller et vinøs højeksplosivt hulspidsprojektil, som med gudefryd detonerer i min mundhule. Hvor Abscition er den venlige søster, så er Ætheria klart mere introvert, indadvendt og småsur, men når hun slår håret ud og kaster sig på dansegulvet, så bliver jeg forelsket.
Næsen er let og lettere mælket med lidt yoghurt, blomster, rabarber, lyse bær … nærmest umodne bær, luftig, ja faktisk en fantastisk luftighed samt nogle lyserøde bolsjer, måske Kongen af Danmark, æteriske olier og den biodynamiske tilgang kan samtidig også klart fornemmes i glasset. Ud strømmer liflig balsam uden en trevl på kroppen … sindssygt. I munden er det en blæret vin fra første sip … fin syre, igen lidt kærnemælk eller yoghurt, en vinøs drikkeyoghurt med let og løs hånd, delikat, sart, elegant og fin som en Pinot Noir. Der blander sig lidt krydderier samt et tvist citron i eftersmagen, men – shit – hvor det god vin og Houlberg er glad. Og så er den lavet af en dansker.
Helt, helt vidunderlig duft af grenache, når det er bedst. Lav på alkohol, let grenet og sødmefuld med en slikken cremethed, der får mig til at tænke på en kombination af laber Ponsot fra Bourgogne og Rayas fra Châteauneuf du Pape. Mit personlige Mums-Barometer er godt på vej til at stikke af her. Kosmos skimtes i det fjerne, og vi er på vej til kundalinirejsning. Vox det godt - ekstremt lækker vin. Fem velnærede stjerner…

