


Pinot Gris St. Stephan, Matthias Gaul
Lavet på 100 % Pinot Gris fra St. Stephan i Asselheim. Håndhøstet sent med fuld modenhed. Macereret med skaller i 36 timer. Gæring og malo på let brugte barriques fra Bourgogne og efterfølgende lagring på samme fade i godt et år med bundfald og jævnlig batonnage.
Let orange farve. Meget intense aromaer af honning, grønne blommer, fersken og citronmarmelade. Virkelig frisk syre og udtalt mineralitet - ganske let tannin. Lang, frugtdrevet eftersmag.
Maget anvendelig til mad. Til fyldige fiskeretter og retter med hummer eller hummersauce, til fjerkræ, til gris eller til ost.
Producent | Matthias Gaul, Pfalz |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Druesort | Pinot Gris |
Anmeldelser badgets | Gastro - 6 stjerner |
Gemmepotentiale | 10-15 år fra høståret |
Lagring | Små fade |
Servering fra | 10° |
Servering til | 12° |
Alkohol | 13% |
Velegnet til | Fisk og skaldyr, Fjerkræ, Ost |
Preorder | Nej |
Matthias Gaul er et af Tysklands helt store talenter - siden 1996 har han drevet familievinbruget i det nordlige Pfalz og i hans tid er markarealet udvidet fra 16 ha til 35 ha. Jordbunden i vinmarkerne er hovedsageligt kalket ler. Markarbejdet foregår i hånden og Matthias Gauls "Wir lassen unseren Trauben Zeit" - "vi giver vores druer tid" i betydningen at det der skal til for at give de bedste druer, det er det der bliver gjort.
Blandt mange andre udmærkelser står sejrene i 'Deutsche Rotweinpreis' som noget særligt. Fire sejre er det blevet til siden 2015!
Pinot Noir og ...
Matthias Gaul, Pfalz
Matthias Gaul er et af Tysklands helt store talenter - siden 1996 har han drevet familievinbruget i det nordlige Pfalz og i hans tid er markarealet udvidet fra 16 ha til 35 ha. Jordbunden i vinmarkerne er hovedsageligt kalket ler. Markarbejdet foregår i hånden og Matthias Gauls "Wir lassen unseren Trauben Zeit" - "vi giver vores druer tid" i betydningen at det der skal til for at give de bed...

Altså hvad sker for denne tyske pinot gris fra tyske @matthias_gaul_wine_tobi_m ? Flot strågul farve som moden sauternes, pirrende næse med orangeskal, kridt og kernelæder. Munden har fed koncentration, syre der kilder i kinderne og klædelig bitterhed og dybde. Vanvittigt flot vin til fx hønsefugl i fløde eller en moden Brillat-Savarin ost. 300,- v. køb af to hos @bichelvine , men det skal du ikke nøjes med. Køb bare en kasse. Fremragende!
Skal man være bekymret? Farven signalerer oxidation... og vinen er jo tyske, så nej, det kan ikke være oxidation. Vi er jo ikke i Alsace, vel. Bare rolig. Matthias Gaul har macereret sine grauburgunder/pinot gris-driuer i 36 timer og fået en hvidvin med tannin og gylden farve. Jeg betragter det her som noget af en milepæl - i hvert fald i min egen bog. Tysklands grauburgundermode er i øjeblikket; klarhed, behandling som chardonnay i bourgogne og renhed. Gaul går modsat her. De minder ærligt talt om en blanding af stor grand cru alsace-pinot gris og pinot Grigio med skindkontakt fra Friulis østligste subalpine områder. Tørret abrikos, ruskind, humle, appelsinskal, lille oxideret-karamel, tajine, japanske fermenterede frugter, mens smagen er rig, rummelig, svulmende nærmest, men holdes sammen af bitterhed og creme anglaise-toner fra fadet. Ikke for alle, men fantastisk! - René Langdahl



Pinot gris frembragt med usædvanlig kløgtig hånd. Brusende intens, sublim balance, kompleks kalket duft; cocktailbær, syltet pomeransskal, velkalibreret fad. Smagen sursød, dyb og overrumplende, klistret koncentration, gnistrende syre, skøn bitterhed, længde. - Morten Bundgaard


Fantastisk (og en anelse reduktiv) næse, der strutter af abrikos, lidt honing, appelsin og en kant af æblekerne. Læg dertil lidt brød, flødekaramel og et strejf af fad. Lidt flere fadtoner i smagen, og normalt ville jeg måske synes, at det var lige kanten, men her er frugten bare så intens og livlig, at det overtrumfer faddossagen. Nok den bedste pinot gris fra Tyskland, jeg nogensinde har smagt! 2016 var et syrerigt år, og det udmønter sig i en friskhed og spændstighed, der får frugten til at danse i munden!

