

Pedro Ximenez - PX - Singular Botas - aged 5 years, 37,5 cl. - Diatomists
PX-sherry er en sød sherry-type lavet på druen Pedro Ximenéz - i daglig tale PX - og altså ikke på Palomino, som man ellers laver sherry på. Druerne tørrer på stråmåtter inden de sirupsagtige most presses ud af dem. Vinen forstærkes til 15% og modner på Solera. PX er mørkebrun og kan være næsten sort men teknisk set er det en hvidvin, da Px er en grøn druesort.
Diatomists version er fra en Solera der er mere end 100 år gammel og den tappede vin har en gennemsnitsalder på 5 år. Den er tappet fra udvalgte Botas der viser særlig friskhed, relativ høj syre og en flot balance. 260 gram restsukker pr. liter - det er meget sødt men det er i den tørre ende for en PX!
Fantastisk flot PX - aroma af rosin, figner, dadler, chokolade, vanilie, kaffe og ahornsirup. Fed i munden men velbalanceret, frisk og med høj syre for en PX. Ren nydelse og lækkerhed og med en meget lang eftersmag.
En dessert i sig selv. Passer perfekt til vanilieis - evt som sauce. Til sticky toffee pudding, til intens brownie - til alle desserter med karamel eller chokolade. Og til meget stærke og salte blåskimmeloste.
Producent | Diatomists, Jerez |
---|---|
Vintype | Hedvin |
Druesort | Pedro Ximénez |
Lagring | Solera |
Servering fra | 8° |
Servering til | 10° |
Alkohol | 15% |
Velegnet til | Dessert |
Flaskestørrelse | ½ flaske (37,5 cl) |
Preorder | Nej |
Diatom er en enkeltcellet type tang der skaber en glasvæg af silica omkring sig. For 5 millioner år siden lå vinområdet Jerez under havet og den høje koncentration af fossilerede diatomer har skabt den berømte Albariza-jordbund der er forudsætningen for den kvaliteten af vinene fra Jerez.
Jerez var et af de første områder i Spanien der knyttede specifikke marker til kvaliteten i vinene. Men i løbet af det 20. århundrede skiftede fokus i området til den enkelte bodega og solera-systemet. Påstanden var, at man ikke kunne smage druesort og oprindelse efter lagring på fad.
I ...
Diatomists, Jerez
Diatom er en enkeltcellet type tang der skaber en glasvæg af silica omkring sig. For 5 millioner år siden lå vinområdet Jerez under havet og den høje koncentration af fossilerede diatomer har skabt den berømte Albariza-jordbund der er forudsætningen for den kvaliteten af vinene fra Jerez.
Jerez var et af de første områder i Spanien der knyttede specifikke marker til kvaliteten i vine...
