


Coteaux Bourguignons, Latour-Giraud
Lavet på ren Chardonnay fra marker, der ligger uden for Bourgogne AOP, men i det der tidligere hed Bourgogne Grand Ordinaire. Tidligere var disse vine på kanten af tynde og som oftest ret uinteressant, men med stigende temperaturer begynder markerne i Coteaux Bourguignon at være interessante for seriøse producenter. Latour-Girauds mark til Coteaux Bourguignons er samme mark som deres mesterlige Bourgogne Blanc - der er blot noget af marken der ikke er indlemmet i Bourgogne-appellationen (endnu). Kvaliteten af frugten er den samme men vinificeres lidt forskelligt. Bourgogne Blanc laves som en 'mini-Meursault' mens Coteaux Bourguignon laves på stål i en mere slank stil a la Chablis.
Klassisk bourgognestil med aroma af citrus, nektarin og lidt nystrøget tændstik. Frisk og med fin syre - relativt enkelt men dejligt velbalanceret udtryk.
Til kylling eller laks - men passer strålende til de fleste fiskeretter og til ost.
Producent | Domaine Latour-Giraud, Meursault |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Druesort | Chardonnay |
Anmeldelser badgets | Renelangdahl.com - Kioskbaskeren |
Appellation/underområde | Coteaux Bourguignons |
Gemmepotentiale | 3-6 år fra høståret |
Lagring | Små fade |
Servering fra | 10° |
Servering til | 12° |
Alkohol | 12,5% |
Velegnet til | Fisk og skaldyr, Fjerkræ, Ost |
Preorder | Nej |
Domaine Latour-Giraud er et lille domaine med 10 ha vinmark hovedsageligt med Chardonnay i Meursault - og først og fremmest 1. cru. Også husets røde besiddelser er overvejende 1 cru marker i Pommard, Volnay og Meursault. Selv om der ikke er nogen Grand Cru-marker i Meursault, så ligger landsbyen lige i hjertet af verdens bedste område for Chardonnay.
Vinhuset kan føre sin historie over 300 år tilbage i området og i den nuværende form, hvor familierne Latour og Giraud er forenede, går historien tilbage til 1958. I dag er det Jean-Pierre Latour der siden 1990'erne har styret domain...
Domaine Latour-Giraud, Meursault
Domaine Latour-Giraud er et lille domaine med 10 ha vinmark hovedsageligt med Chardonnay i Meursault - og først og fremmest 1. cru. Også husets røde besiddelser er overvejende 1 cru marker i Pommard, Volnay og Meursault. Selv om der ikke er nogen Grand Cru-marker i Meursault, så ligger landsbyen lige i hjertet af verdens bedste område for Chardonnay.
Vinhuset kan føre sin historie ov...

Hvis ikke jeg har sagt det før, så siger jeg det nu. Jean-Pierre Latour ruller stille og roligt derudad, kind-of-ubemærket, men laver nogle af Meursaults mest præcis vine, som vel at mærke hverken er i den ene eller den anden ”skole” – de er bare repræsentative for appellationerne, stjernegode og ikke mindst godt prissat. Jeg besøgte ham for to dage siden – så du kan læse meget mere om ham i en fyldig rapport den kommende tid. Hans Coteaux Bourguignon fra en parcel østligst i byen, som han har forsøgt gennem ti år at få lovformeligt lagt ind under AOP Meursault, er fremragende. (Jeg pipper lige om 23’eren, som jeg smagte på domænet: endnu skarpere og dygtigere). Den er kalket, helt fadfri og smager som en cremet chablis. Endda riesling-præcision, plantefedtstof, parmesan, citronskal, crunchy og med diskret kulsyreløft.


Frisk, syredrevet vin med toner af gule æbler, grape, toast og smør. God tyngde med læskende profil, lille røget tone og stenagtig afslutning. Et godt eksempel på en vin, der næsten bliver bedre og mere præcis og karakterfuld med den rette mad. Den er måske lidt for kraftig og frugtig til de grønne asparges og en smule for frisk til de hvide, men den falder aldrig igennem. En hvid bourgogne i frisk stil fra randområderne uden for de klassiske zoner. Derfor skal du prøve den: Fordi den er et perfekt valg som allround ledsager til asparges, når du gerne vil have både hvide og grønne i forskellige udgaver. Og fordi det er god vin! - Thomas Ilkjær

