Fri fragt
Levering 1-3 hverdage
Support: 8622 9400
Butikker i hele landet
Menu
Kurv
Vinipedia
Sæt den rigtige vin til maden
Læs mere

Kantareljagt

Svampe findes i alle afskygninger i de danske skove, kantarellen er en af de fineste.

SOMMERGLÆDER - KANTARELJAGT
Bildøren lukkes let ud for en nøje udvalgt skovpart. Det er tidlig morgen. Forsigtigt traves der ad dugvåde skovspor, veksler og stier med blikket ivrigt søgende fra side til side. Hvor var det nu det var? Hvor kan det være? Der er næsten stille. Brændingen dunker tungt i det fjerne , fyrretoppene suser svagt. Grønne, brune, grå flimrende nuancer. Mos og rensdyrlav endevendes. Som en blodhund checkes de kendte steder- ned på knæ og næsen helt i jorden, som en hund efter trøfler. Der er virkelig spor tilbage til Samler- og jægerstadiet. Skovskaden er synligt irriteret. Søgningen forstyrres hele tiden af angrebsformationer af fluer og myg. Det bliver værre jo mere der svedes. Der udvikles hurtigt en speciel flagrende gangart, hvor armen går i faste cirkler skråt over hovedet -forbipasserende bilister ryster på hovedet!- Flåterne ligger på lur, ventende på den mindste lille åbning for et blodtørstigt angreb!

Sådan en plantage er noget særligt.

Pludselig står de der - i halvskygge. Som lysende guld i det grønne mos. Fra siden godt camoufleret men mit 45 graders blik afslører "familien"- Midt på sporet. netop brudt frem gennem mosset: Cantharellus ciberius, chanterelle, girolles. pfifferlinge eller almindelig spiselig kantarel, gul-orangeformet, tragtformet spisesvamp. Som om alt står stille, ingen dunken og susen. Jubelråbet gjalder gennem plantagen, men samtidig kikkes der nervøst omkring- er der andre der har set stedet ? Der forgår en stille venskabelig "krig" mellem skovens plukkere-alle har vi vores steder og hemmeligheder-tror vi !!! Svampene plukkes let. De små lades tilbage, dækkes lidt til, afventende ekstra vækst.- Gangarten er nu mere fri og afslappet- et enkelt fløjt på læben !!!

Sådan en svamp er noget særligt.

Hjem i køkkenet. Svampene renses let. Helst ikke vaskes-skovbundssmagen bevares bedre. Ristes let i olivenolie og smør, salt og peber og bruges som tilbehør til stegt kalv. Som en lille forret med lidt løg, lidt hvidløg og tomat, lidt hvidvin, citronsaft og mere smør får det hele til at hænge flot, flot sammen. Det klassiske er i flødestuvning. Kan også få en omelet helt op at køre , som det hedder på nudansk. Risotto m. kantereller er min aktuelle favorit. Svampen har meget fin duft og smag af skovbund. Skal tilberedes inden for et par dage. Kan gemmes således: Sauteres i smør og herefter syltes i vin, vineddike, lidt balsamico, purløg og skalotteløg eller tørres, eller blancheres og fryses, men mister en del i smag.

Pinot Noir el. Grüner Veltliner passer fint til svampeudtrykket. Der er lidt ”sous bois” over smagen i vinene, der passer godt til svampesmagen.

Sådan et måltid er noget særligt.

Svampen dukker frem omkring Sct. Hans og vil være der 2-3 mdr. frem. Findes kun i vilde former. Findes spredt overalt. Mine egne erfaringer har været i klitplantagerne i Thy og fra Hirtshals til Skagen. Den er selvfølgelig også her i østjylland - selv om folk holder kortene tæt til kroppen er Mols- bjerge et godt bud. Fremragende sportsgren, hvor man let glemmer tid og sted.

Relaterede artikler