

Yunuage Chardonnay 2019, Aux Mages
Med Emil Skyttes egne ord:
"En velkendt vinmager påstod, at det var umuligt at lave stor Chardonnay uden moderne udstyr. Dette så jeg med det samme som en udfordring og satte mig for at lave Chardonnay, som man gjorde i det i gamle dage, men med en amerikansk klon ved navn "shot wente". denne klon udmærker sig ved at lave små druer med hårde skaller. Dette gør, at klonen holder ekstremt godt på syren, samtidig med at den giver et fenolisk bid, som man ellers ikke finder i moderne smøret chardonnay. Håndplukket i de tågede bakker i Sta. Rita Hills, fodtrampet og presset på en gammeldags hydraulisk presse.
Dernæst er den røget på fade, hvoraf 10% er nyt. Her har den ligget i 30(!) Måneder, for at give blødhed og tekstur til at balancere den ellers høje syre. Det er en dybt personlig vin, der ligger evigheder fra hvad man ellers kunne have af fordomme om US Chardonnay. Yunuage er et ordspil over skyer, da denne vin giver mig følelsen af at drikke en sky!"
Producent | Aux Mages, Santa Barbara |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Druesort | Chardonnay |
Lagring | Store fade |
Servering fra | 10° |
Servering til | 12° |
Alkohol | 12% |
Velegnet til | Fisk og skaldyr |
Flaskestørrelse | Alm - 0,75l (75 cl) |
Danske Emil Skytte startede egentlig med et kinesisk-studie på Aarhus Universitet, men en brændende interesse for vin fik ham til også at tage WSET's Advanced Certificate for at få det teoretiske på plads og få mulighed for at smage meget forskellig vin på en struktureret måde. Det førte til småjobs i den aarhusianske vinhandel, men på en tur til Italien fik Emil pludselig mulighed for at arbejde hos nogle af de bedste i Barolo, og så tog tingene fart. Arbejde hos Pete Gygax på C...
Aux Mages, Santa Barbara
Danske Emil Skytte startede egentlig med et kinesisk-studie på Aarhus Universitet, men en brændende interesse for vin fik ham til også at tage WSET's Advanced Certificate for at få det teoretiske på plads og få mulighed for at smage meget forskellig vin på en struktureret måde. Det førte til småjobs i den aarhusianske vinhandel, men på en tur til Italien fik Emil pludselig mulighed for at ...

duften absolut skriger fadlagret Chardonnay, men det bliver sgu aldrig overdimensioneret, overfed, smørfedtet eller overdone, selvom der klart er både lakridskonfekt, vanilje og træ. Men der er også så meget andet, som fx denne lidt mere animalske bio-kant, en aroma af nogle papkasser, Men det er i smagen, at vinen virkelig smider sin smørfrakke og afslører en forpint, poetisk, lyrisk og spændende sjæl. Det er dogme med alt skåret ind til benet til det nøgne og væsentlige. Det er meget stringent og næsten lidt juraagtigt … har rigeligt syre, ja nærmest en bondsk og vild syrlighed, som ubarmhjertig bider dig tungen. Det er klart citroner og umodne pærer, har nogle jord og nøddeagtige elementer og er eller bare så stoisk, rank og direkte.