Vinene fra Toscana - Brunello og Chianti

Vinene fra Toscana - Brunello og Chianti

Vinene fra Toscana har en lang og betydelig historie. Årsagen skal findes i regionens betydning i middelalderen for både kultur og som bank centrum. Adelige familier, som Frescobaldi, opkrævede både skatter og drev bankforretning med op til 40% i rente om måneden. Det betydelige overskud de vigtigste familier, herunder Antinori, opnåede på andre forretninger end vin, blev investeret i vinmarker. Forbruget af vin var dengang 4,5 liter pr. uge, så vinhandel var vigtig for Toscana. Samtidig blev vinene omhyggeligt beskrevet, hvorfor man ved mere om datidens Toscanske vine, end vine fra andre områder i Italien.

Geografien og landskabet i Toscana

Toscana består af 68% bjergland i bølgende dale med kvalitets-vinmarkerne beliggende i højderne fra 150 til 500 m. Af røde druer er Sangiovese dominerende, og den kræver både varme og sollys for at imødekomme dens skarpe frugt og struktur i ungdommen. Man mener at de hårde vintre i Toscana, kombineret med den kalkrige mergeljord, er optimale for druen, da man ikke ser de samme fine vine på Sangiovese fra andre regioner i Italien. Sangiovese blandes, bortset fra i Brunello di Montalcino, med Canaiolo og ofte også med de hvide druer Trebbiano og Malvasia, for at blødgøre skarpheden. Skarpheden gør den netop til en mad-villig vin og giver store oplevelser, når man nyder vinen i Toscana med gastronomien afstemt til druen. Den mest udbredte hvide drue er netop Trebbiano, som aldrig har slået igennem internationalt, men er lokalt værdsat for at kunne bevare sit høje syreindhold og produktivitet i det meget varme klima om sommeren.

Vores toscanske vinhuse

I Toscana handler vi dels med Monsanto, drevet af den smukke Laura Bianchi og er ”text-book” Chianti for kendere, der forstår at tid og gastronomi, er det nødvendige partnerskab med de største Chianti vine.

I Brunello er valget faldet på husene Poggio Antico og Le Pottazzine, begge laver vine med syre og struktur. De er ikke over ekstraherede eller ekstremt ”bassede” Brunello’er lavet for at imponere, men for med tiden at blomstre, med den unikke karakter jordbunden i Brunello kan vise, efter års flaskelagring. Få vine i verden lagrer så godt som Brunello.

Det nyeste fra Toscana er Elisebetta Foradori’s projekt i Costa Toscana, med en stribe af Biodynamiske naturvine på druer som Alicante Bouschet og Grenache. Disse druer har man, uden at tale for højt om det, haft ude ved kysten, for at kunne spæde Sangiovese op, hvis den i en årgang var blevet for skarp.

Skal du til Toscana laver vi med stor glæde en aftale for dig på et af vinhusene, det giver en bedre oplevelse.

Chianti fra Colli Senesi området lavet på 80 % Sangiovese, 10 % Canaiolo og 10 % Merlot. Vinificeret på stål og fadlagret på store slavonske egefade i et år.

Herlig frugtig Chianti med kirsebær, roser, ymer, engelsk lakrids og friske urter i næsen. Saftig og frisk - men dybere end Monrosso plejer at være. Imponerende lang afslutning med klassisk Sangiovese-bid.

Virkelig god madvin til kraftige pastaretter, pizza, stegt kyllling, gris eller kalv.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
chianti_monrosso_monsanto
Spar 300,-
100,-
75,-
100,- pr. flaske. Ved køb af 12 flasker spar 300,-

Klassisk og traditionel Chianti Classico fra Monsanto. 90 % Sangiovese og Canaiolo og Colorino for resten. 12 måneder på 5000 liters slavonske fade.

Arketypisk næse med kirsebær, the og lidt mandler. Frisk smag med røde bær, mørkere kirsebær og friske tanniner.

Fin madvin i kraft af friskheden og tanninerne, bedst til kød og fin til at klare fedt tilbehør.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
14 - 15 °C
Alkohol:
13,5 %
120,-

100 % Sangiovese Grosso fra markerne Prata og Torre, der ligger hhv. 500 og 320 moh. Der er egentlig tale om deklasseret Brunello, da det afgøres efter nogle måneders lagring, hvilke fade, der skal blive til Rosso og hvilke til Brunello. Gæret uden tilsætning af gær i 28-30 dage og efterfølgende lagret 8-10 måneder store, bruge fade af slavonsk eg og endelig lagret 4-6 måneder på flaske inden vine sendes på markedet.

Meget ren duft af kirsebær og blomster - senere en spændende animalitet - smagen er saftig, charmerende og indbydende med frisk syre og ganske fine, elegante tanniner og en ret lang eftersmag.

Sangiovese-vine er generelt mellemfyldige med ret høj syre og et medium tanninniveau. Det gør dem velegnede til fjerkræ, kalv og indmad - kødtyper, hvor smagen ikke må blive overdøvet, men som samtidig kræver lidt modstand af vinen for at matchet skal blive perfekt.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14 %
140,-

Lavet overvejende på Grenache blandet med Carignan og Alicante Bouschet fra marker i 200-350 moh. Dyrket biodynamisk (certificeret øko) og vinificeret så naturligt som muligt: ingen tilsætning af gær, ikke filtreret. Gæret og lagret på cement og flasket med minimal svovl.

Super charmerende vin med aroma af kirsebær, mynte og en smule sort peber. Saftig og let, læskende og letdrikkelig vin - burgundisk i sin lethed og renhed med fin syre og fine tanniner.

Bemærk der er 1 liter i flasken (Un = 1 / Litro = liter).

Frokost og festvin - til tapas og småretter, til uhøjtidelig sammenkomst. Flot til kylling og lette retter og helt perfekt til et udvalg af italienske skinker og pølser.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
12,5 %
Spar 120,-
150,-
130,-
150,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-

Lavet overvejende på Grenache blandet med Carignan og Alicante Bouschet fra marker i 200-350 moh. Dyrket biodynamisk (certificeret øko) og vinificeret så naturligt som muligt: ingen tilsætning af gær, ikke filtreret. Gæret og lagret på cement og flasket med minimal svovl. Dyrket med lavere udbytte end Unlitro og dermed bliver koncentrationen større.

Fin og balanceret koncentration af kirsebær og jordbær med florale noter og krydderurter. Struktureret, men stadig med husets karakteristiske saftighed. Elegant og lang eftersmag.

Til lettere kødretter - kalv, lam, fjerkræ. Prøv den fx til saltimbocca.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
175,-

Lavet på 80 % Carignano og 20 % Alicante Nero (Grenache). Den klare most er presset af Carignano-druerne og hele klaser af Alicante Nero har macereret i denne most i 12 dage og har tilført vinen farve. Gæret uden tilsætning af gær og efterfølgende modnet 6 måneder i cementtanke. Flasket uden klaring eller filtrering.

En anderledes rosé. Minder i duft og smag om en mellemting mellem en orangevin og en rosé. Duft af abrikos, rabarberkompot og alteabolsjer. Smagen domineres af melon, ribs, tranebær - god fylde og eftersmag. Let løftet syre - som i en cider eller sour ale.

God mad-rosé. Til fyldigere retter med fisk eller skaldyr, til grøntsager, til fjerkræ, til lam på grill med let tilbehør. 

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
11,5 %
rosato_di_ampeleia
Spar 150,-
175,-
150,-
175,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 150,-

Klassisk og traditionel Chianti Classico fra Monsanto. 90 % Sangiovese og Canaiolo og Colorino for resten. 12 måneder på 5000 liters slavonske fade.

Arketypisk næse med kirsebær, the og lidt mandler. Frisk smag med røde bær, mørkere kirsebær og friske tanniner.

Fin madvin i kraft af friskheden og tanninerne, bedst til kød og fin til at klare fedt tilbehør.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
14 - 15 °C
Alkohol:
13,5 %
monsanto_chianti_classico
Spar 270,-
180,-
135,-
180,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 270,-

Elegant Chardonnay fra nordøst-vendt mark, hvilket er med til at bibeholde en god friskhed i frugten. Halvdelen af vinen er lagret på 500 liter store egetræsfade og halvdelen på stål. Vinen lagres to år på flaske, før den sendes på markedet.

Chardonnay fra Monsanto har været lavet siden 1980, og det er måske den mest elegante Chardonnay, der laves i Toscana, hvor de ofte har en tendens til at blive lidt gumpetunge.

Elegant næse med elementer af fersken, citrus samt lidt smør og vanilie. Chassagne-lignende struktur med rank fylde og kølig mineralitet. Lang eftersmag.

Med sin pæne fylde, fine syre og let ristede fadpræg egner denne vin sig rigtig godt til fisk og skaldyr stegt eller på grillen. Fin også til stegt fjerkræ eller til ost.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
chardonnay_monsanto
185,-

Orangevin lavet på Trebbiano iblandet en smule andre grønne druesorter, der vokser i samme mark. Marken hedder Vigna delle Pieve og ligger med en elevation mellem 300 og 600 moh. Sand og grusholdig jord med sydøstlig eksponering. Høstet i hånden og spontangæret med 10-12 dages skalkontakt. Modnet 6 måneder på cementtank.

Aromatisk med noter af tørret og syltet frugt. Knastør, kompleks, frisk og med en flot lang eftersmag.

Super madegnet vin, der klarer komplekse serveringer med fisk og skaldyr eller kylling.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12 %
bianco_di_ampeleia
200,-

Lavet på Carignan fra en enkeltmark beliggende 250 moh. Jordbunden er leret, hvilket er med til at give en meget mineralsk vin. Dyrket biodynamisk (certificeret øko) og vinificeret så naturligt som muligt: ingen tilsætning af gær, ikke filtreret. Gæret og lagret på cement og flasket med minimal svovl.

Fin og saftig Carignan-frugt med elementer af jordbær, hindbær, ribs samt sort peber og mineralitet. Saftig, frisk og læskende.

Virkelig god madvin med bred anvendelse - prøv den til grillet nyretap.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
12,5 %
200,-

Lavet på ren Sangiovese fra unge stokke i Brunello-marker. Gæret naturligt og uden temperaturkontrol med 30 dages maceration. Derefter lagret på stål i et år.

Den reneste, fineste Sangiovese-saft - duft og smag af røde kirsebær med urtede og mineralske noter. Frisk med god syre og elegant tanninbid.

Til lettere retter med kød - gerne kalv eller kylling.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
rosso_toscana_potazzine
Spar 300,-
200,-
150,-
200,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 300,-

Lavet på Cabernet Franc fra en enkeltmark beliggende 500 moh. Jordbunden er ler og kalk, hvilket er med til at give en mineralsk vin. Dyrket biodynamisk (certificeret øko) og vinificeret så naturligt som muligt: ingen tilsætning af gær, ikke filtreret. Gæret og lagret på cement og flasket med minimal svovl.

Solbær, brombær og solbærblade i duften. Frisk og elegant smag med god syre og fine, faste tanniner. Mineralsk og saftig!

Velegnet kødretter med enkelt tilbehør - lette saucer. Flot til langtidstilberedt kød fra gris eller lam.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
Spar 270,-
220,-
175,-
220,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 270,-