Vinene fra Piemonte - Barolo og Barbaresco

Piemonte - mad og vin

Piemonte er en af verdens bedst kendte vinregioner og betyder ”ved fødderne af bjerget”.  Navne som Barolo og Barbaresco, lavet på kongedruen Nebbiolo, klinger godt og velkendt. Der produceres også en bred vifte af andre druer fra de røde Dolcetto, Barbera, Freisia og Brachetto (sød vin) til de hvide, Moscato (sød vin), Arneis og Gavi, m.fl. De røde er karakteriseret ved fasthed, stram elegance og elegant tørret frugt. De hvide er friske og livlige og som regel uden fad.

Det smukke, bakkede landskab med alpernes sneklædte tinder i horisonten er betagende og dragende. Når det kombineres med en bred vifte af spændende vine og gastronomi på et godt og afslappet plan m. trøflerne i spidsen, kort til bjerge med sne og ret kort til Liguriens kyster, er det vanskeligt at forestille sig noget bedre.

Piemonte har udviklet sin vintradition på baggrund af den nære tilknytning til Frankrig, hvor kongeriget i Savoyen i en lang periode  havde en dominerende indflydelse.

Det mest kendte område og området med de bedste vine er i det centrale Piemonte, omkring byen Alba, med områderne Langhe og Roero. Her laves de bedste vine på Nebbiolo, Barbera og Dolcetto. Der er også spændende produktioner længere mod nord, hvor bl.a. Gattinara kan  give interessante vine på Nebbiolo med en mere delikat frugt, mere moderate tanniner og let bitter finish, når det lykkes.

Langhe regionen

De store Baroloer fremstilles her i fem hovedkommuner på Nebbiolo – Barolo, La Morra, Montforte d`Alba, Serralungs d`Alba og Castiglione Falleto. Kommunerne er opdelt i parceller som i Frankrig og de forskellige klima og jordbundsforhold giver forskellige vine.

Barbaresco fremstilles i tre hovedkommuner på Nebbiolo – Barbaresco, Neive og Treiso. Minder om Barolo, men fremtræder typisk lidt lettere og mere elegant.

Traditionalister vs. modernister

Både i Barolo og Barbaresco taler man om traditionelle og moderne vine. De moderne vine holdt sit indtog i Piemonte i 1970'erne og 1980'erne ført an af folk som Gaja, Ceretto og Elio Altare. Modernisterne gjorde oprør mod den klassiske, meget stramme og lagringskrævende Barolo stil. Klassisk Barolo har en meget lang gærings/macerations tid ofte ved forholdsvis høje temperaturer, og vinen lagres derefter i store gamle slovenske boti (træfade på 2500 liter). Det giver forholdsvis lyse vine med meget markante tanniner, som kræver 10-20 år i kælderen for at blive blødgjort.

Modernisterne afkortede gæringstiden fra 25-35 dage ned til 5-10 dage, og begyndte at benytte små franske egefade til lagring af vinen. Det gav vine som var meget mørkere, mere frugtprægede og tidligere drikkeklare. Vine som hurtigt fik stor succes på bl.a. det amerikanske marked.

Op gennem 1980'erne og 1990'erne tog størstedelen af vinbønderne de moderne produktionsmetoder til sig, og de traditionelle vine forsvandt ud af rampelystet med enkelte undtagelser som Bruno Giacosa, Giacomo Conterno og Giuseppe Mascarello. Nu er trenden begyndt at gå den anden vej, store moderne ikoner som Sandrone og Voerzio er begyndt at bruge mindre fad, og en stribe unge producenter som bl.a. Scarzello vender tilbage til den klassiske stil.

Nebbiolo d`Alba, Barbera d`Alba og Dolcetto d`Alba fremstilles også i fine kvaliteter. Ofte vil en Nebbiolo d`Alba fra en topproducent være mere interessant end en alm, Barolo fra en alm. producent!

Roero i Piemonte

I Roero laves der mere elegante røde vine på Nebbiolo, generelt med mere frugt og lidt mere moderate tanniner. Der laves også spændende hvidvine på Arneis med frisk og livlig syre og noter af urter og mandler.

Lavet på den aromatiske, blå druesort Brachetto. Druerne macereres ved lav temperatur i 3 dage, hvorefter vinen gærer til 5 % alkohol ved 14 grader i en tryktank. Det er samme metode, som når man laver Moscato d'Asti.

Let mousserende rødvin med fine aromaer af friske jordbær, hindbær og brombær. Sød vin fint balanceret med frisk syre. Ren og herlig bærsmag.

Perfekt til sødlig aperitif på en varm sommerdag eller til bærdominerede desserter.

Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
8 - 9 °C
Alkohol:
5 %
fosso_della_rosa_brachetto_almondo
125,-
100% Barbera fra marker omkring Barolo, lagret på 25 hl. botti.
 
Herlig sødmefuld næse med modne mørke bær og en anelse flødekaramel. Fyldig, blød og afrundet smag med moden sødmefuld og en god lang finish. Lidt af et publikumshit og god vin til selskaber. 
 
Vi køber hele produktionen af denne Barbera, som altså kun kan købes i Danmark.
Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
14 - 17 °C
Alkohol:
14 %
Spar 180,-
130,-
100,-
130,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

Lavet på Muscat Blanc a Petit Grains, den fineste klon af Muscat, der vokser 380 moh i kalkholdig jordbund. Høstet i hånden og gæret under tryk og ved lav temperatur.

Vinen har en flot grøn-gylden farve med små bobler. Meget intens duft af fersken, honning og blomster og en fin sødme balanceret af god syre og den cremede mousse.

Velegnet som aperitif og terassevin. Madmæssigt er Moscato d'Asti særlig velegnet til desserter med frisk frugt, fx jordbær, hindbær eller tropisk frugt. Også fin til stærke oste.

Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
6 - 8 °C
Alkohol:
5 %
moscato_d_asti_marco_capra
135,-

Lavet på 100 % Arneis. Gæret ved lav temperatur på tanke af rustfrit stål og efterfølgende lagret et par måneder på stål inden flaskning.

Ret aromatisk vin med noter af citrus, grøn æble, hasselnød og grønne urter. Ret intens i smagen med god friskhed.

Til fisk og skaldyr, salater eller charcuterie.

Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
7 - 9 °C
Alkohol:
13,5 %
140,-

Lavet på en blanding af 80 % Nebbiolo og 20 % Dolcetto - alt sammen høstet i Barbaresco-zonen. Temperaturstyret gæring og maceration efterfulgt af 3-4 måneders modning på store, brugte fade.

Frugtig og indbydende duft med elementer af røde kirsebær, blomme og roser. Saftig, nærmest læskende med fine tanniner.

Til lettere kødretter.

Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
140,-

Ren Arneis fra nordøstvendte marker, der sikrer en god kølighed og friskhed i frugten. Ingen fad.

Frisk, charmerende og aromatisk duft af citrus, kørvel og fennikel. Smagen er mineralsk og frugtig med fin syre.

Velegnet til lettere retter med fisk og skaldyr samt til klassiske italienske antipasti. Med sin gode syre og mineralitet klarer en vin som denne de fleste forretter - særligt retter med rene smagsudtryk, fx sommermad med fokus på friske grøntsager.

Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13,5 %
Spar 660,-
140,-
85,-
140,- pr. flaske. Ved køb af 12 flasker spar 660,-

100% Dolcetto fra marker udenfor Barolo vinificeret og lagret på ståltank. Naturlig gæring.

Lækker næse med elementer af mørke kirsebær,  krydderier og friskristet kaffe. Saftig og frugtdrevet smag med mørke bær og en let bitter finish med lakrids og kirsebærsten.

Meget madvillig i kraft af den friske struktur, går til det meste pizza/pasta køkken, risotto, retter svampe, svinekød m.m.

Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
14 - 17 °C
Alkohol:
13 %
145,-

Lavet på 100 % Nebbiolo fra marker med sandet jordbund, der er med til at give aromatiske og relativt letdrikkelige vine. Markerne ligger godt 300 moh og har sydlige eksponering. Macereret med skaller 5-7 dage og modnet 8 måneder på brugte barriques, der ikke giver nogen fadaromaer fra sig.

Smuk, lys farve. Herlig duft af hindbær, jordbær, mandel, roser og urter. Lækker og let vin med kølig, rød frugt, frisk syre og blidt tanninbid - elegant og let, men meget autentisk Nebbiolo.

Velegnet til retter med lam eller fuglevildt, men passer godt til de fleste typer kødretter. Oplagt til italienske klassikere som pasta, risotto, carne cruda og lignende.

Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
150,-

100 % Nebbiolo der delvist kommer fra mark på ½ ha ved Sarmassa, fra unge stokke i Sarmassa samt indkøbte druer fra dygtige unge mennesker. Marken er vestvendt og beliggende ca 250 moh.
Druerne høstes i hånden i oktober måned, macereres og gæres på ståltank og modnes derefter et år på 25 hl store fade af slavonsk eg.

Fin, lys farve med let udviklet. Elegante florale aromaer over syrlige kirsebær og god saftighed.

Velegnet til braisserede retter med oksekød eller til fuglevildt. Også rigtig fin til lam eller gris. Prøv den til retter som Osso Buco eller braisserede svinekæber.

Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14,5 %
175,-

100 % Barbera fra bunden af Barolo-marken "Vigna Merenda" der ligger midt på Sarmassa marken. Gæret naturligt med 25-30 dages maceration. Modnet 12-18 måneder på en blanding af 25 hl store fade og 600 liters tonneaux. Når Federico indkøber nye fade bruges de til denne vin inden de bruges til Barolo.

Intens luksus Barbera med flot næse med kirsebær, syltede brombær, læder og en anelse flødekaramel. Fyldig smag med masser af moden mørk frugt, fin syre og en lang eftersmag.

Flot vin til kødretter med indkogte saucer, hvor Barberas syre renser godt op i mundhulen.

Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14,5 %
barbera-superiore_scarzello
180,-

Topvin fra Piemonte lavet på 100 % Arneis. Enkeltmarks Arneis fra nordvent mark med sandede jorde. Her får Arneis en langsom modning og bevarer friskheden. 80% af vinen gæres og lagres på ståltank, de resterende 20% fadgæres for at give lidt ekstra fylde og kompleksitet.

Frisk og læskende hvidvin med toner af akacieblomst, hvid fersken og friske urter. Smagen har en fin fylde og slutter en anelse spicy af. 

Bredt anvendelig madvin, der med god frugtighed, god mineralitet og en fin syre kan klare et bredt spekter af retter. God til fisk, til lettere kødretter og til retter med gode grøntsager - matcher fx fint sødmen i ærter, gulerødder, spidskål osv. Oplagt til antipasti.

Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
180,-

100 % Nebbiolo fra mere end 60 år gamle stokke. Vinificeret på cement uden tilsætning af gær. Modnet på store botti af slavonsk eg i 12 måneder og derefter 12 måneder på flaske, inden den blev frigivet til salg.

Elegant duft af røde bær med noter af stegt peberfrugt. Fast struktur - elegant og lang i eftersmagen.

Til retter med fjerkræ eller fuglevildt. Til kraftigere pastaretter og risotto.

Land:
Italien
Område:
Piemonte
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
langhe_nebbiolo_luisin
Spar 240,-
180,-
140,-
180,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 240,-