Vinene fra Mosel - en kendt region

Mosel i Tyskland

Mosel er den mest kendte vinregion og dækker over det område, der tidligere var kendt som Mosel-Saar-Ruwer. Langt det meste vin, der produceres, er hvidvine med let krop og en forfriskende syre. Stilen er helt unik for området; det er vine, der ikke laves mage til nogen steder i verden, og det er nogle af vinverdenens mest undervurderede vine. Kvaliteten kan være skyhøj og man kan gøre helt fantastiske køb i 100-400 kr. klassen på trods af, at produktionsomkostningerne pr liter vin er blandt de højeste i verden pga de ekstremt stejle og næsten utilgængelige vinmarker.

Klimaet i Mosel er kølig kontinental med lune somre og kolde vintre. De bedste marker er på ekstremt stejle skråninger, hvor soleksponeringen er bedst. Floderne hjælper til at stabilisere mesoklimaet og give en større lysintensitet i markerne, men kan nogle steder også skabe frostlommer.

Der er risiko for frost i blomstringsperioden og der er stort set hvert år nogle dage med stærk nok frost til, at man kan producere Eiswein.

Druesorter og vintyper

Mosel har ca 9.000 ha beplantet med vin, men heraf er ca. 5.000 ha beplantet med Riesling, hvilket gør Mosel til verdens største Riesling-region. Selv om der dyrkes andre druesorter er Riesling som en tommelfingerregel, den eneste der laver vin af høj kvalitet i Mosel. Der findes naturligvis undtagelser, men de er få og det er ofte meget små produktioner.

Til gengæld er de billige Grosslage-vine som Piesporter Michelsberg eller Zeller Schwarze Katz som regel lavet på Müller-Thurgau eller Elbling som er dyrket med meget høje udbytter på flade marker, chaptaliseret for at få nok alkohol og derefter sødet med süssreserve for at dække over bismagen fra den dårlige druekvalitet.

Områder i Mosel

Vinområdet Mosel strækker sig i store træk fra Trier i syd til Koblenz i nord, hvor floden løber ud i Rhinen.

Den nordligste del kaldes Untermosel eller Terrassenmosel og har de stejleste vinmarker i området og et relativt tørt klima. Vinene her fra er nogle af de kraftigste Mosel-vine og de tørre vine fra Terrassenmosel nyder stigende anseelse.

Indbegrebet af moselvin finder man i Mittelmosel. Her ligger de mest berømte vinbyer på stribe Bernkastel, Enkirch, Wolf, Erden, Ürzig, Zeltingen, Wehlen, Graach, Piesport og Trittenheim. Vinene herfra er frugtige med karakteristiske noter af æble og mandelolie og somme tider ananas og sorte kirsebær.

Saar og Ruwer er to bifloder, der i gode årgange præsterer de letteste og mest elegante vine, men som i svagere årgange kan vise tegn på undermodenhed.

Tips til gode vinkøb i Mosel

Mosel leverer noget af det bedste og noget af det værste vin fra Tyskland. Det kan være svært at finde rundt i. Fx vil en Piesporter Michelsberg være noget frygteligt sprøjt fra et stort kooperativ, mens en Piesporter Goldtröpchen fra en topproducent kan være noget af det mest sublime Riesling, man kan finde.

Gå efter prädikatsweine fra små kvalitetsproducenter – særligt kabinett fra Mosel er unikke vine med en uforlignelig lethed og elegance, der selv fra topproducenter sjældent koster over 200 kroner.

100 % Riesling fra meget stejl mark med grå-blå skifer og syd-sydøst eksponering. Stejlheden i marken (ca 60 %) giver en høj solintensitet og skiferen er med til at holde på varmen og forlænge modningen i efteråret. Gæret 8 uger ved kølig temperatur og efterfølgende lagret 6 uger sur lie på ståltank.
 
Frisk aroma af ananas, lime og rødt æble. Fantastisk balance mellem sødme og syre i smagen og en lang eftersmag.
 
De halvsøde tyske Riesling-vine er unikke med deres lave alkoholniveau og fantastiske sødme-syre balance. Spätlese er herlig som aperitif eller meditationsvin og fungerer rigtig godt til ost, asiatisk køkken og lette desserter.
 
Trittenheimer Apotheke marken er en af Mittelmosels bedste marker med status af Grosse Lage - Verein Deutsche Prädikatweingüters nye topkategori for markklassifikation - svarer til Grand Cru. 
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
7 %
260,-

Lavet på 100 % sent høstet Riesling fra Grosse Gewächs-marken (Grand Cru) Piesporter Goldtröpfchen - en af Mosels mest berømte marker. Vinificeret til 8,5 % alkohol, så der er en let restsødme.

Intense aromaer af rød æble, grape, lime, ananas, honning og ingefær. Sødmen er smukt balanceret af høj syre. Meget lang, eksotisk eftersmag.

Velegnet som aperitif, til ost eller til sødmefulde skaldyr som krabbe, rejer eller jomfruhummer - gerne med tropisk frugt.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
8,5 %
piesporter-goldtr_pfchen_grans-fassian
260,-

Fra meget stejl mark med grå-blå skifer og syd-sydøst eksponering. Stejlheden i marken (ca 60 %) giver en høj solintensitet og skiferen er med til at holde på varmen og forlænge modningen i efteråret.

Intens aroma af abrikos, ananas og lime. Fantastisk balance mellem sødme og syre i smagen og en meget lang eftersmag.

De halvsøde tyske Riesling-vine er unikke med deres lave alkoholniveau og fantastiske sødme-syre balance. En auslese er en af de bedste allround-vine til ostebordet og ellers er de fantastiske aperitif eller meditationsvine - air-con for sjælen.

Trittenheimer Apotheke marken er en af Mittelmosels bedste marker med status af Gosse Lage - Verein Deutsche Prädikatweingüters nye topkategori for markklassifikation - svarer til Grand Cru. 

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
7,5 %
380,-

Saar Dry Gin er en Gin af uforlignelig høj kvalitet. Redestilleret ved usædvanlig høj alkoholprocent og med brug af både udblødning og vapour infusion for at udtrække aromaerne fra de 30 urter (botanicals), der giver denne gin sin unikke smag. Som noget helt særligt infuseres gin'en med halvsød Riesling-vin fra top-Saar producenten Geltz-Zilliken.

Utrolig intens og alligevel meget mild. 44 % alkohol, men kan sagtens drikkes ublandet. Domineret af enebær, som en gin skal være, men med en fantastisk, floral kompleksitet.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Alkohol:
44 %
450,-

Inspireret af engelsk Sloe Gin - en likør, der laves af gin og slåenbær. Denne version er lavet ved at udbløde pærekvæder i Saar Dry Gin og derefter tilføre en kryoekstraheret most af pære-kvæder. Der er altså ikke tilsat sukker, hvilket man normalt gør i en sloe gin.

Kan drikkes som den er - eller bland den med Saar Dry Gin til en Kvæde Martini.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Alkohol:
30 %
ferdinands_saar_quince
450,-

Blend af rom fra Jamaica, Trinidad, Barbados, Guyana, French West Indies og Java modnes lokalt. Derefter blandes de i Tyskland og der blandes Rhum agricole fra Fransk Vestindien samt en smule Batavia Arrak fra Indonesien - rommens fader lavet på basis af røde ris. Endelig modnes den færdige blanding på et og to år gamle fade, der tidligere har modnet Chardonnay hos Bernhard Huber i Baden - en af Tysklands bedste vinproducenter.

Modningen på Chardonnay- fade fra Bernhard Huber er med til at give en unik frugtighed og smøragtige noter. Let og elegant rom med 

Bondpland Blanc matures in Chardonnay barrique casks from the VDP wine estate of Bernhard Huber in Baden in order to give it its unique fruitiness and buttery character. Karakter af vanilie, tørret abrikos og appelsinskal.

Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
40 %
bonpland_rum_blanc
450,-