Syrah

Druen er mørkrød med mellemstore druer med tykt skind, der sidder tæt. Høj syre og høj tannin. Syrah er en krydsning opstået i Rhônedalen og stammer ikke fra Shiraz i Iran eller Syracusae på Sicilien. Druen kaldes Shiraz i Australien og Sydafrika. Den er ikke i familie med Petite Syrah fra Californien. Udbredt over hele kloden, især i Frankrig og Australien, hvor druen spiller en afgørende rolle i blandingsvine bl.a.  med Grenache eller Cabernet Sauvignon. Syrah er på mode blandt de klassiske røde. Druen kræver en vis varme for at modne, og voksestedet skal vælges med omhu.

Udseende, duft og smag i en god Syrah

Meget mørk fra det rubinrøde til det næsten sortrøde. Som regel mørkere end Cabernet Sauvignon. Dufter i et bredt spekter af læder, peber, lakrids, kød og mørke, krydrede bær. Smager af de samme elementer og ofte med lidt animalske noter, understøttet af god syre og relativt højt tanninindhold. Druen arbejder godt sammen med fad, så noter af toast og vanilje vil som regel være en del af smagsspektret. Når vinen modner træder frugten i duft og smag mere i baggrunden og suppleres af en bred vifte af mere tertiære og udviklede elementer. Duft og smagskaraktererne vil være mere komplekse i vine fra den gamle verden og mere modne og sødlige i vine fra den nye verden.

Kræver modning min. 3-4 år for at åbne op. Hvis man drikker den før skal den dekanteres min. 1 time før.

De bedste vine på Syrah

De bedste og mest klassiske vine kommer fra Syrahs vugge i det nordlige Rhône, Côte Rôtie, Hermitage, Crozes Hermitage, St. Joseph og Cornas og Barossa Valley i South Australia. Chile, Sydafrika og Californien er kommet med på kvalitetsvognen i de senere år.

De allerbedste kommer fra de små kvalitetsproducenter i Nordrhône, de gode store Rhône negocianter som Guigal og Chapoutier og de bedste store og små producenter fra Barossa.

De billigste gode køb

Kommer fra cooperativet i Crozes Hermitage og fra det sydlige Rhône på Côtes du Rhône niveau, Costieres des Nimes og fra Californien og Washington. Syrah på Vin de Pays niveau fra Lanquedoc kan indeholde behagelige overraskelser.

Undgå

De billige Shirazvine fra de store brands, der oversvømmer markedet. Kan være udmærkede drikkevine, men er for anonyme og  som regel ikke eksponent for druen. Smager som alt muligt andet – de er bløde og venlige og ikke mere. Præget af de meget høje udbytter og for meget teknik.

Vin og Mad

Syrah kræver kraftig kost. Madvillig, især hvis de ikke har fået alt for meget fad. De gode eksemplarer fra Rhône går fint til oksekød og vildt. En ribeye med masser af friskkværnet sort peber går fint til peberelementet i en god nordlig Rhône. Haresteg og kronvildt er lidt animalske i smagen og matcher også fint en god nordlig Rhône. Syrah vine med mere varme i udtrykket fra det sydlige Rhône går fint til kraftige simreretter fra det provencalske køkken.

Gode eksemplarer fra den nye verden går fint til oksekød stegt på grill m.barbecuedressing. De vil også have sødme, power og friskhed til at matche en juleand.

År efter år et fantastisk køb fra bedste producent i Costieres de Nimes!

Overvejende lavet på Syrah og blandet med Grenache, Mourvedre og Carignan. Vinificeret på cement for at bevare mest mulig af den friske frugt. Der er kun brugt en anelse svovl ved flaskning.

Duft af mørke bær, lakrids og krydderurter. Mellemfyldig smag med god saftighed, fin syre og en pæn eftersmag.

Vinen er bredt anvendelig til mad. Til diverse, gerne rustikke, kødretter - klarer både okse, lam og gris, men går også fint til kylling eller fx grillet tun. Matcher fint retter, hvor der er brugt godt med krydderier.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14 %
Spar 90,-
95,-
80,-
95,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 90,-

Lavet helt overvejende på Syrah fra Koyles Los Lingues Estate med højtbeliggende marker ved foden af Andesbjergene. Vinen er gæret uden tilsætning af gær og efterfølgende lagret 14 mdr. på barriques af fransk eg - hovedsageligt brugte.

Duft af brombær, viol, peber og læder. Smagen er fyldig med elegante taniner, frisk syre og en elegant afslutning.

Chilensk Syrah er kraftigere end nordrhône Syrah og elegantere end australsk Shiraz. Velegnet til kødretter baseret på okse eller vildt, men kan også fint serveres til and eller gås.

Land:
Chile
Område:
Colchagua
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14 %
Spar 240,-
125,-
85,-
125,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 240,-

Ren Syrah fra 10-40-årige vinstokke i den nordlige Marokko i regionen Zenata. Vinmarkerne er plantet i ca 500 m højde over havet og der er en kraftigt kølende indflydelse af briser fra Middelhavet. Der dyrkes økologisk men der er ingen certificering. Modnet på cementtank og derefter på en blanding af nye og brugte bourgognefade.

Crozes-Hermitage legenden Alain Graillot opdagede markerne i Zenata på en cykeltur i Atlasbjergene i 2003. Han indledte et samarbejde med Marokkos ældste vineri og laver nu denne vin fra 20 ha vinmarker i en dejlig klassisk Syrah-stil med lige lidt mere sol i frugten, der antyder at ophavet er uden for europa. Det er måske de færreste, der forbinder Marokko og vin, men faktisk var landet før 1956 en af verdens største vinproducenter.

Moden og fyldig duft af brombær, bacon, lakrids og peber. Fyldig smag med god friskhed, medium tanniner og en dejlig kølighed i den fyldige frugt.

God vin til de fleste kødretter - oplagt til nordafrikansk lammetagine.

Land:
Marokko
Område:
Zenata
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
syrocco_alain_graillot_thalvin_ouleb_thaleb
150,-

Da David Reynaud i 2019 mistede 50 % af sin frugt til hagl, måtte han se sig om efter andre kilder i sit netværk. Han fandt en rigtig dygtig biodynamisk drueproducent i Grignan-les-Adhemar - tidligere Coteaux du Tricastin - den nordligste af syd-Rhônes satellit-appellationer. Faktisk synes David, at frugten var så god, at han blev inspireret til en ny serie af elegante, letdrikkelige vine; Les 7 Péchés Capitaux - de syv dødssynder. Da vinene er høstet i Grignan-les-Adhemar men vinificeret i Crozes-Hermitage kan vinene kun været klassificeret som Vin de France.

La Colère - vrede - er lavet på 100 % Syrah, vinificeret og modnet på cement.

Tæt og frisk brombærfrugt med noter af kirsebær, sød lakrids og viol. Saftig og letdrikkelig - lidt mørkere i stilen end Syrah'en fra nordrhône. 

Drik den let afkølet til kød fra grillen.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14,5 %
la_colere_david_reynaud
Spar 210,-
160,-
125,-
160,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 210,-

Enkel og saftig IGP-vin på ren Syrah fra topproducent i Crozes-Hermitage. Lavet på ren Syrah fra ca 15 år gamle vinstokke. Vinificeret med fuldstændig afstilkning og uden tilsætning af gær. Vinificeret og lagret på cement.

Saftig og bærpræget med klare noter af sort peber. Flot balance - elegant og læskende.

Til enkle retter med gris, lam, kalv eller oksekød

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
syrah_igp_bruyere
Spar 186,-
160,-
129,-
160,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 186,-

Vin fra gamle vinstokke plantet på granitholdig jord med et højt jern-indhold. Markerne ligger i henholdsvis Itata og Cauqenes - ca 400 km syd for Santiago.

Vinstokkene er gamle, upodede (dvs de står på egen stamme), har aldrig været kunstvandet og er dyrket økologisk -  markernes ejere har aldrig haft råd til sprøjtemidler.
Druesorterne er overvejende Cinsault iblandet lidt País Gæret naturligt på tanke af rustfrit stål. Ca 40 % af vinen har lagret 12 måneder på et år gamle fade.

Moden, frisk og intens frugt pakket ind i kølige mineralske toner med en præcis syre. Moden og fast på samme tid. Virkelig dejlig vin. Madvillig til kød og gerne med krydderurter i provencalsk stil eller grillet lam. Klarer også ribeye med sauce bearnaise, der virkelig er en udfordring til vinen.

Land:
Chile
Område:
Itata
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14 %
pencopolitano_pedro-parra
Spar 330,-
180,-
125,-
180,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 330,-

Lavet på ren Syrah fra stokke med en gennemsnitsalder på 35 år - hovedsageligt fra stejle skråninger i Crozes-Hermitage. Lagret 18 måneder på brugte barriques og foudres af fransk eg.

Duft af brombær, solbær, jordbær, peber, vanilie og krogmodnet oksekød. Fyldig smag med kølig frugtighed og god tyngde, men stadig meget elegant og frisk.

Når vinene fra Nord-Rhône er bedst, har de en uforlignelig kombination af styrke og elegance. Denne vintype kan have aromaer, der minder om velhængt kød, og passer faktisk fint til mad, hvor kødsmagen er fremtrædende, som i vildt eller rødt oksekød. Klassisk vin til "Steak Frites" med Bearnaise eller kryddersmør.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
13 %
185,-

Frisk vin fra Bernard Gripa lavet på druer, der falder helt uden for lovgivningen, hvorfor vinen klassificeres som Vin de France og sælges uden årgang (aktuelt er det dog 2015, vi har). Lavet på 50 % Syrah plantet i 1987 i Saint-Peray, der ellers er en ren hvidvinsappellation, og 50 % Cabernet Sauvignon fra marker plantet i 2001 uden for Rhône-appellationen. Lavet med fuld afstilkning og gæret og lagret på rustfrit stål samt store, gamle fade.

At vinen falder uden for lovgivningen betyder ingenting for kvaliteten, for den er fantastisk lækker og charmerende. Som navnet antyder, er armoaerne i vinen domineret af kirsebær med noter af lakrids, peber og solbærblad.

Let drikkelig vin, der går godt til lettere retter med oksekød, kalvekød og fjerkræ.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
12,5 %
cerise_bernard_gripa
200,-

Lavet på en blanding af Syrah, Grenache og Carignan fra ejendommens ældste vinstokke høstet med meget lave udbytter. Macereret og gæret på cement og efterfølgende lagret 18 måneder på en blanding af store og små fade. 

Intens aroma af brombær og sorte kirsebær med noter af garrigue og peber. Dyb og kompleks med flot renhed i frugten, relativt milde tanniner og en meget lang eftersmag.

Flot vin til det bedste lam, til and eller til fx grillet oksekød - kraftig mad.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14,5 %
equinoxe_mourgues-du-gres
200,-

Lavet på ren Syrah fra ca 40 år gamle stokke på marker lige uden for AOP Cornas. Vinificeret naturligt uden afstilkning og lagret 6 mdr. på cement og 6 mdr. på 1200 liter store foudres. 

Duft af brombær, blåbær, hyldebær, peber og bacon. God frugtintensitet, frisk syre, tydelig mineralitet og et venligt tanninbid.

Velegnet til retter med stegt eller braiseret svinekød pga den friske syre og den udtalte animalitet. Er også rigtig fin til retter med vildt eller oksekød.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
le-vin-de-amis_clape

Ren og saftig Crozes-Hermitage lavet på ren Syrah fra ca 30 år gamle vinstokke. Høstet og sorteret i hånden. Vinificeret i beton med fuld afstilkning og uden tilsætning af gær. Halvdelen af vine er lagret 12 måneder på gamle barriques mens halvdelen er lagret på cementtank.

Duft af brombær, blomme, viol og bacon. Tæt i smagen med godt syrebid - lang og ren eftersmag.

Velegnet til retter med lam, gris eller okse. Giv vinen et 3-5 års lagring fra høsten og den udvikler mere animalske noter, der matcher vildt rigtig godt.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
5-stjerner-gastr0
Spar 120,-
240,-
180,-
240,- pr. flaske. Ved køb af 2 flasker spar 120,-

Flot vin på 100 % Syrah fra ca 50 år gamle stokke og med et ekstremt lavt udbytte på omkring 20 hl/ha - lagret 12 mdr. på brugte egetræsfade fra topproducent i Bourgogne. Vinificeret uden svovl og uden tilsætning af gær. Høstet i hånden af flere omgange og trampet med fødderne.

Intens duft af cassis, peber og sydfranske krydderurter. Fyldig smag med et behageligt tanninbid og årgangens fine, balancerende syre.

Fyldig, kompleks og elegant vin, der kræver lidt af maden også. Passer særlig godt med okse og vildt, men er også rigtig fin til lam. Vinen vil udvikle sig flot over flere år, og efterhånden få skovbundsnoter, der passer godt til retter med svampe og trøffel.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14 %
250,-