Riesling

Riesling druer

Riesling er Tysklands store, ædle druesort, der er grundlaget for vine i verdensklasse i mange forskellige stilarter; tørre Grosses Gewächs-vine fra cru-marker, tørre, halvtørre, halvsøde eller søde kabinett, spätlese og auslese, og ikke mindst de fantastiske søde vine, beerenauslese og trockenbeerenauslese fra botrytiserede druer eller eiswein fra frosne druer uden botrytis.

Riesling kan præstere topvine i alle stilarter og fælles for dem er, at det er nogle af vinverdenens længstlevende vine med et lagringspotentiale, der for de bedste vines vedkommende overgår selv cru-vine fra Bordeaux.

I Danmark kender vi måske mest Riesling fra Alsace, der som regel er tør og kraftig. I Østrig er druen også meget udbredt, og særligt fra de bedste marker i Wachau, Kamptal og Kremstal, laves der tørre vine i verdensklasse.

Riesling dyrkes i stigende grad også i den nye verden. På grund af mange tyske indvandrere i South Australia har Riesling en lang tradition i Eden og Clare Valley. Vinene her fra er tørre og med en udtalt petroleum-karakter.

Riesling er en aromatisk druesort med en genkendelig karakter. Som ung har Riesling friske, florale aromaer ofte mikset med lime-karakter og mineralitet. Ofte udvikles med alderen petroleumsagtige noter – en karakter, man dog kan finde i selv helt unge vine fra varmere klimaer. Riesling er også en fantastisk terroir-drue. Særligt tyske producenter laver ofte små produktioner af mange forskellige vine, fordi deres marker giver vinen forskellig udtryk. Selv om druen, klimaet, dyrkning og vinificering er ens, så kan man tydeligt smage forskel på vinene fra forskellige marker.

Riesling får sjældent høj alkohol, og passer dårligt til fadlagring. Det har været modsat de dominerende trends i vin de sidste ca. 20 år, men denne trend er tydeligvis ved at vende nu. Folk er blevet trætte af alkohol og fadtunge vine og efterspørger i stigende grad vine med lethed og elegance, så måske står Riesling endelig over for sit helt store gennembrud. Man kan håbe det for de hårdtarbejdende producenter, der dyrker vine i verdensklasse selv om de sjældent kan få de priser for vinen, der matcher kvaliteten. For forbrugeren er der stadig nogle fantastiske køb at gøre i Riesling – særligt i 100-300 kroners klassen fra Tyskland og Østrig.

100 % Riesling vinificeret og lagret på stål.

Frisk duft af æble, lime og knapt moden ananas samt hvide blomster. Fantastisk balance mellem frugt og syre, god intensitet og mineralsk slutning.

Velegnet til de fleste retter med fisk, skal og bløddyr - gerne med et asiatisk pift.

Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
riesling_trocken_krebs
Spar 270,-
120,-
75,-
120,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 270,-

Lavet på 100 % Riesling fra marker i Kamptal. Vinificeret og lagret på stål - ingen fad.

Herlig frisk næse med florale og grønne frugtnoter - æbleblomster, grønne æbler og lime. Smagen er frisk, fast, ren og elegant.

Bredt anvendelig madvin, der går særlig godt til fisk og skaldyr med citron/lime. Fin til salater med syrlig dressing.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
Spar 180,-
120,-
90,-
120,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

100 % Riesling fra Marlborough i New Zealand lavet i tysk spätlesestil. Vinificeret og lagret på ståltank for at bevare så frisk et udtryk som muligt.

Duften er domineret af citrusfrugter særlig lime, mandarin og citron med et let floralt element. I smagen er det moden lime og grape, der dominerer med et markant mineralsk element. 
Vinen er off-dry, dvs. der er en lille smule restsukker. Den fremstår dog næsten tør, da sødmen er balanceret af en ret høj syre.

Den frisk syre i vinen gør den god til retter, man typisk vil tilføre syre - fisk og skaldyr samt lidt fede retter med svinekød. Den lette sødme gør, at vinen kan klare let sødme i form af fx æbler. Sødmen og frugtigheden gør også vinen til det spicy asiatiske køkken som fx thaikøkkenet.

Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
10,5 %
Spar 420,-
135,-
100,-
135,- pr. flaske. Ved køb af 12 flasker spar 420,-

100 % Riesling fra ca 30 år gamle vinstokke dyrket biodynamisk. Naturlig vinificering.

Klassisk Riesling-duft med elementer af lime og grønt æble, verbena og fyr. Knastør med frisk, mundvandsdrivende syre og god fylde.

De tørre Rieslingvine fra Alsace er meget madegnede. Gor godt til skaldyr som jomfruhummer, til fede fisk og ikke mindst til retter med svinekød. 

Land:
Frankrig
Område:
Alsace
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
135,-

Super charmerende basisriesling fra Matthias Gaul. Vinen kommer fra vinstokke med en alder på over 25 år, der vokser i kalkholdig jordbund. Vinificeret og lagret på stål for størst mulig renhed.

Ren og fin duft af citrus og pære med nogen mineralitet. Tør og relativ let men med rigtig pæn intensitet, frisk mundvandsdrivende syre og meget velbalanceret afslutning.

Dejlig både alene og til mad. Drik den til rejer eller røget laks, til salater eller til kylling.

Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
mathias_gaul_riesling_trocken
Spar 150,-
140,-
115,-
140,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 150,-

100 % Riesling fra stejle marker omkring Durbach. Lavet i halvtør stil.

Duften er præget af citrusfrugt, mango og abrikos med mineralsk-krydrede noter. Frisk og ren frugtighed med let sødme, saftig syre og salt mineralitet. Lang eftersmag.

Til aperitif eller til asiatisk krydret mad.

Land:
Tyskland
Område:
Baden
Servering:
9 - 11 °C
Alkohol:
10,5 %
riesling_kabinett_laible
150,-

100 % Riesling fra stejle marker omkring Durbach.

Duften er præget af kandiseret citrusfrugt og gul pære med mineralsk-krydrede noter. Frisk og ren frugtighed med fin koncentration og salt mineralitet. Lang eftersmag.

Til lettere retter med fjerkræ, fisk eller gris.

Land:
Tyskland
Område:
Baden
Servering:
9 - 11 °C
Alkohol:
12 %
riesling_kabinett_trocken_laible
180,-

100 % Riesling fra Erste Lage marken Honigsack - en mark med en kalkrig undergrund, der er med til at friskhed og mineralitet i vinen. Gæret og lagret på stål for størst mulig friskhed.

Stor intensitet i duften med noter af mirabelle, røde æbler og ananas understøttet af citrus og mineralitet. Flot balanceret - lang, lang afslutning.

Til stort set alt fra havet, til kylling, gris og til gedeoste.

Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
riesling_honigsack_krebs
195,-

Markvin på 100 % Riesling fra sydhang med stenet kalkjord. Vinificeret og lagret på stål.

Tæt, mineralsk og med saftig citrusfrugt, kvæde og fersken. Mineraliteten og syren balanceres flot af tætheden i frugten. Lang eftersmag.

Drik den til kraftigere retter med fisk/skaldyr eller prøv den til fjerkræ eller gris.

Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
mathias_gaul_riesling_steinrassel
195,-

100 % Riesling fra marken Gaisberg, der klassificeret som Erste Lage (1. cru) ifølge den nye markklassifikation fra Österreischischer Traditionsweingüter. Der er brugt en opbindingsmetode på marken kaldet Lyra, der er med til at give større modenhed i vinen.

Usædvanlig flot! God intensitet - masser af citrusfrugt, citrusskal og citrusblomst samt tropisk frugt og fersken. God intensitet og høj syre, næsten saltagtig mineralitet og en lang abrikos og citrus præget eftersmag.

En tør Riesling som denne er bredt anvendelig til mad; den intense smag og ret høje syre gør den god til smagfulde fiske og skaldyrsretter, men også fantastisk til klassiske tysk/østrigske retter med kogt eller sprængt gris og surkål.

Land:
Østrig
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
200,-

Sent høstet Riesling fra stejle marker på Plauelrain-skråningen i Durbach i Baden.

Krydret/mineralsk næse med elementer af citrus, physalis og fersken. Fint balanceret med rank syre og god intensitet.

Velegnet til ost og ikke alt for søde desserter.

Land:
Tyskland
Område:
Baden
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12 %
200,-

Lavet på Riesling fra 1. lage marken Steinrassel, der ligger på den ekstremt stejle Plauelrain-skråning i Durbach i Baden.

Meget elegant duft med elementer af citrus, hybendose og lavendel. Smagen er tør, intens og mineralsk med lang, saftdrivende syre og vedholdende eftersmag.

Riesling med denne intensitet klarer næsten alle former for mad. Prøv den til fisk og skaldyr med intenst smagende sauce eller til braisseret gris eller kylling med syrligt tilbehør.

Land:
Tyskland
Område:
Baden
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
riesling-steinrassel_laible
225,-