Pinot Noir

Druen kan give forskellige udtryk i et tilsyneladende ensartet område. Det skyldes forskelle i terroir (jordbund og klima), men skyldes også, at der er et meget bredt spekter af forskellige kloner (planter med specifikke egenskaber) der er afprøvede og testet i planteskoler, som vinmageren kan vælge imellem. Det er med til at give de forskellige udtryk som druen kan have.

De bedste kloner kan være svære at få fat i. Forkerte kloner eks. højtydende champagnekloner, der er nemme at skaffe, er medvirkende til for tynde vine, der også modner for hurtigt. Enkelte foretrækker at lave eget plantemateriale, typisk de allerbedste producenter. Det giver mere kompleksitet i vinene

Mere om klima og terroir

Der er stor diskussion mellem producenterne i den nye og den gamle verden, hvorvidt klima eller jordbund er det mest afgørende for at skabe en god Pinot Noir. Den nye verden hævder at klimaet er det altafgørende og i Bourgogne mener man, at de andre dyrkningsfaktorer som jordbund, tradition, naturligt gær mm. spiller den vigtigste rolle. Bourgogne har en lang tradition og historie bag de enkelte vinmarkers placering og det er naturligt, at jordbunden på denne måde spiller en mere afgørende rolle.

 

Pinot Noir i mark og kælder

Druen er særdeles arbejdskrævende og sart, hvilket bl.a. skyldes det tynde skind, der gør druen modtagelig overfor sygdomme. Der beskæres og arbejdes intensivt m. blade og skud, høstes typisk m. håndkraft og der sker en omfattende sortering af druerne inden gæring.

Der arbejdes mere intensivt m. mosten under gæringen for at udtrække de forfinede, komplekse duft og smagselementer. Druen arbejder godt sammen med fad og modner typisk på små franske  egefade. Især i Bourgogne er udbytterne lave, typisk 6-8 klaser pr. plante. I modsætning til Californien, hvor udbyttet let bliver 18-20 klaser pr. plante. Når plantetallet stort set er det samme ynder Bourgognebønderne at sige ” Vi laver Pinot Noir og I Californien laver de penge”

De bedste vine

Bourgogne og Côte d`Or er hjemstedet for de bedste Pinot Noir-vine. Lige fra middelalderen har munkene afprøvet de bedste marker til druen. Området er et forfinet kludetæppe af små marker med stor forskellighed, der skyldes små forskelle i jordbunds og klimaforhold. Årene er forskellige og vinene bliver derfor forskellige i de enkelte årgange. Bedre arbejde i mark og kælder gør, at deciderede dårlige årgange nu er sjældne.
Gå efter...

Man skal som regel på kommuneniveau dvs. Savigny Les Beaune, Gevrey-Chambertin, Aloxe Corton, Volnay m. fl. for at finde et godt udtryk af, hvad druen kan præstere. Men hvis man leder kan der findes gode eksempler på almindelig Bourgogne.

Bourgogne er et af de sværeste områder at købe vin fra. Mange små marker indenfor samme appellation – mange marker kun på et par hundrede m2 – med forskellige stilarter og udtryk. En kendt mark som Clos Vougeot Grand Cru har 80 forskellige ejere. Nogle er dygtige, andre almindelige og nogle mere sløsede, men alt kan sælges til næsten samme pris. Man må prøve sig frem og spørge sin vinhandler. Vinene fra Romanée Conti, Leroy og Comtes de Vogùe anses for noget af det ypperste indenfor rød Bourgogne og for Pinot Noir i det hele taget, men de koster kassen.

Gode alternativer

New Zealand med Martinborough og Central Otago, Californien med Santa Barbera, Carneros m.fl., Oregon m. Willamette Valley og Australien med Victoria m. fl. har køligere klimaer og kan byde på fine alternativer. Bortset fra Oregon er klimaforholdene mere konstante i den nye verden, så årgangene svinger ikke helt så meget som i Bourgogne.

De billigste gode køb

God Pinot Noir fra Bourgogne koster fra 100,- kr. og opad. Der skal ledes grundigt, men de findes. Her er det vigtigt at gå efter bestemte producenter, som man kan lide, fordi stilarter og kvalitet er så forskellige.

Vine fra de nye kølige områder i Chile eks. Leyda og Casablanca, Patagonien i Argentina, Californiske basiscuvèer fra de store huse m.fl. kan være udmærkede og billige køb og give større oplevelse for de fleste end en Bourgogne til de samme penge.

Undgå

De billige Bourgogner til ca. 50,- kr. i kæderne. De er for dyre, fordi de er for dårlige. De smager som regel grønt og syrligt med et vandigt præg. De har kun druens navn som salgsparameter. Historien bag disse vine kan være spændende som en kriminalroman.

Lavet på 100 % Spätburgunder - det tyske navn for Pinot Noir - lagret på store fade og brugte barriques.

Fantastisk intensitet og renhed for en vin på dette niveau. Aroma af kirsebær, kirsebærsten og en let stilket friskhed. Ren og balanceret frugt med frisk syre, ganske lette tanniner og med en fornuftig længde i eftersmagen.

Til retter med lyst kød eller grøntsager. Prøv den til svampetoast.

Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
spatburgunder_gutswein_krebs
Spar 270,-
120,-
75,-
120,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 270,-

100 % Pinot Noir fra marker i Marlborough med lavt udbytte. Lagret på en blanding af nye fade, gamle fade og ståltank.

Dejlig aroma af mørke bær og aromatiske blommer. God intensitet i smagen med noter af kirsebær, solbær, blommer og jordbær. Flot længde i eftersmagen med et strejf af vanilie.

Pinot Noir giver forholdsvis lette vine, der passer særlig godt til retter med fuglevildt og kylling, samt til kalvekød og ikke for kraftige retter med lammekød . Pinot Noir går også rigtig fint i spænd med svampe - særligt, når vinen har lidt alder.

Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
saint_clair_pinot_noir_ny
145,-

100 % Pinot Noir koldmacereret før gæring og lagret 7 måneder på brugte barriques af fransk eg.

Fin, transparent rød farve og elegant duft af spicy røde bær. Frisk og fantastisk velbalanceret med fin syre og meget tilbagetrukne, fine tanniner. Meget burgundisk stil.

Til lettere retter med fjerkræ og grøntsager.

Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
mathias_gaul_pinot_noir
Spar 180,-
150,-
120,-
150,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

Lavet på Pinot Noir hovedsagelig fra det kølige Traiguén i Malleco - det sydligste vinområde i Chile, hvor regn og stiv kuling er vigtige elementer. Også druer fra Pucalán i Aconcagua Coast.
Malleco er fremragende til Pinot Noir og Chardonnay, mens de fleste andre druesorter har svært ved at modne i den kølige region.
Der dyrkes økologisk og med visse biodynamiske principper, men vinene er ikke certificerede.
Gæret uden gærtilsætning og lagret på ståltank - ingen fad.

Land:
Chile
Område:
Malleco
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
Spar 180,-
150,-
120,-
150,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

Klassisk rød Bourgogne på Pinot Noir fra marker i omegnen af Nuits-St.Georges. Gramont laver i mange årgange kun delvis afstilkning for at give lidt mere tannin og struktur til vinene. 

Elegant og frisk vin med noter af kirsebær, mandler og og søde krydderier samt elementer af skovbund og stald. Smagen er indbydende frisk med en fin syre og et let bittert efterbid.

Dejlig madvin - til lettere kødretter eller retter med fjerkræ. Vokser med opgaven til mad.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
12,5 %
Bourgogne Rouge Vierge Romaine, Gramont
Spar 150,-
160,-
135,-
160,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 150,-

Lavet på 100 % Pinot Noir fra marker i Sancerre. Gæret ved relativt kølig temperatur for størst mulig friskhed og lagret ½ år på ståltank inden flaskning.

Resultatet er en indsmigrende, frisk og mundvandsdrivende Pinot Noir med aromaer af røde kirsebær, hindbær, ribs og krydderurter. Fin fylde, faste tanniner og høj, frisk syre. God frugtintensitet og flot eftersmag.

Til lettere retter med lam, fjerkræ eller gris. 

Land:
Frankrig
Område:
Loire
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
sancerre_rouge_domaine_sautereau
Spar 240,-
175,-
135,-
175,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 240,-

100 % Pinot Noir fra marker med ca 40 år gamle vinstokke lige uden for Chambolle-Musigny appellationen. Høstet i hånden, grundigt sorteret og gæret på stål i tre uger. Modnet på brugte fade ca. 15 måneder.

Elegant duft af røde bær; hindbær, jordbær og tranebær samt et let urtet element. Meget frisk i smagen, let og elegant med god frugtintensitet og lavt niveau af silkebløde tanniner. Fin, lang eftersmag.

Klassisk Bourgogne er alsidige madvine. Går fint til lette retter med stegt fisk, lyst fjerkræ, fuglevildt og kalvekød. Svampe og kål fungerer rigtig som tilbehør.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
180,-
100% Pinot Noir fra marken Doctors Creek. Elegant og aromatisk med masser af saftige modne kirsebær, violer, og rød blomme. Blød tanninstruktur med en fin syre balance og en kompleks toasted finish.
 
Vinificeret med 10 % hele klaser og lagret på en blanding af 39% nyt fransk fad og ældre franske barriques. Smagt regelmæssigt indtil den rette balance blev opnået ved 10 måneder.
Fin og ren intensitet i frugten, milde tanniner og en god syre gør vinen rigtig fin til mellemfyldige retter med intens smag - lam med rodfrugter, stegt foie gras, grillet tun.
Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
180,-

Klassisk rød Bourgogne på Pinot Noir fra marker i bakkerne vest for Côtes de Beaune. 
Gramont laver i mange årgange kun delvis afstilkning for at give lidt mere tannin og struktur til vinene. 

Elegant og frisk vin med noter af kirsebær, mandler og fennikel. Smagen er indbydende frisk med en fin syre og et let bittert efterbid.

Klassisk Bourgogne er alsidige madvine. Går fint til lette retter med stegt fisk, lyst fjerkræ, fuglevildt og kalvekød, svampe og kål fungerer rigtig som tilbehør.
 

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
Spar 240,-
180,-
140,-
180,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 240,-

"Village"-vin fra Jürgen Krebs lavet på ren Pinot Noir (Spätburgunder) fra bedre marker og høstet med lavere udbytte end husets "Gutswein". Modnet 14 måneder på fade, der har været brugt en og to gange før.

Fin og frisk aroma af kirsebær, hindbær og tranebær med noter af peber, hasselnød og røg. God intensitet og flot balance med god tæthed i frugten, frisk syre og ganske let fadpræg. 

God madvin til lettere retter med kød - gerne fuglevildt eller kylling.

Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
spatburgunder_freinsheim_krebs
200,-

Fra højt beliggende mark lige uden for Nuits St. Georges med høj beplantningstæthed og ca 50 år gamle stokke. Vinificeret med fuld afstilkning og macereret 15-20 dage.

Fin duft af koncentreret hindbær med noter af ribs, granatæble og sorte kirsebær samt noter af mynte og mandel. Let og frisk med stor frugtintensitet, tydelig definition, høj syre og antydning af silkebløde tanniner. Flot længde - ren drikkeglæde.

Perfekt til fjerkræ eller sammenkogte retter.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
12 %
bourgogne_hautes_cotes_de_nuits_les_dames_huguettes_rion
Spar 300,-
210,-
160,-
210,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 300,-

Ren Pinot Noir fra tre plots på i alt fire ha i Gevrey-Chambertin dyrket biodynamisk. Vinificeret uden tilsætning af gær og med 35-40 % hele klaser. Lagret på små fade, hvoraf ca 10 % er nye, i et års tid.

Den har en meget flot kombination af Gevrey’s maskuline struktur og en saftig, elegant frugt. Letkrydret med aromaer af røde bær. Fine tanniner og god friskhed.

Klassisk Bourgogne er alsidige madvine. Går fint til lette retter med stegt fisk, lyst fjerkræ, fuglevildt og kalvekød, svampe og kål fungerer rigtig som tilbehør.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
220,-