Østrig - vine i den europæiske topklasse

østrig vinland

Østrig er ikke Tysklands lillebror, men står i høj grad på egne ben. Mange af druesorterne er de samme, men der er store jordbunds og klimaforskelle i forhold til Tyskland. Klimaet i Østrig er mere kontinentalt med generelt lidt varmere somre og kolde vintre og med højere temperaturer i modningsperioden.

Når folk taler om Østrig som vinland nævnes altid Glykolskandalen fra 1985. Nogle få vinproducenter havde tilsat glykol for at gøre vinene sødere. Glykol er ikke decideret sundhedsskadeligt, men skandalen ramte vineksporten hårdt.

Østrig overvandt dog hurtigt krisen via et stabilt hjemmemarked og en øget fokus på kvalitet, der nu virkelig har bragt de østrigske vine i den europæiske topklasse.

Vinområderne i Østrig

Vinproduktionen ligger i den østlige del af landet. Østrig er inddelt i tre hovedregioner med Niederösterreich i nord, der har det køligste klima, og er mest kendt for sine store hvide vine på Riesling og Grüner Veltliner. De laver dog også fantastiske vin på Pinot Noir og St. Laurent. Burgenland, der ligger i midten, har det bedste klima til røde vine på Blaufränkisch og Cabernet Sauvignon, og de søde vine omkring Neusiedlersee med den unikke Ausbruch i spidsen. Steiermark i syd har det varmeste klima og laver fine vine på Chardonnay og Sauvignon Blanc. Vinregionerne er præget af store, interne klima og jordbundsforskelle pga. store forskelle i topografi.

Appellationer indenfor østrigsk vin

Den østrigske vinlovgivning arbejder med mange af de samme begreber som den tyske, men stiller skrappere krav til kvaliteten. 50% af vinene kategoriseres som Tafelwein herudover er der Qualitetswein, der modsvarer tyskernes Qba. I 2003 lanceredes et nyt appellastionssystem: DAC eller Districtus Austria Controllatus, inspireret af det franske appellation controlèe og med krav om bestemte druesorter i bestemte områder + særlige krav til dyrkningsteknik.

De bedste vinområder i nord Kremstahl, Kamptal og Wagram, men ikke Wachau, har indført deres eget 1. Lage system, en slags 1. Cru. Wachau fører sit eget liv og er hjemsted for en række af Østrigs bedste hvidvinsproducenter, Knoll, Hirzberger, Pickler, Prager m. fl. Wachau har sin helt egen tredelte kvalitetskvalifikation for tørre vine, der omfatter Steinfeder, Federspiel og Smaragd med stigende mostvægt og alkoholstyrke og med Smaragd som det fineste, rigeste og bedste.

Druer i Østrig

De bedste hvide domineres af den unikke østrigske drue Grüner Veltliner og Riesling, men også Welschriesling, Chardonnay og Sauvignon Blanc dukker frem hos de gode producenter. De mest interessante røde domineres af de unikke østrigske sorter Zweigelt, Blaufrânkisch og St. Laurent, men også de internationale sorter Pinot Noir og Cabernet Sauvignon vinder frem.

Se vores udvalg af østrigsk vin

Typisk Donau Grüner Veltliner med herlig friskhed og peber-agtigt krydderi. Lavet på 100 % Grüner Veltliner - vinificeret og lagret på stål.

Duft af mandler, hvid peber og hvide blomster - frisk og ligetil smag, men med intensitet nok til at være en fremragende madvin.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
Spar 120,-
100,-
80,-
100,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-

Lavet på 100 % Riesling fra marker i Kamptal. Vinificeret og lagret på stål - ingen fad.

Herlig frisk næse med florale og grønne frugtnoter - æbleblomster, grønne æbler og lime. Smagen er frisk, fast, ren og elegant.

Bredt anvendelig madvin, der går særlig godt til fisk og skaldyr med citron/lime. Fin til salater med syrlig dressing.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
Spar 180,-
120,-
90,-
120,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-
Michael Moosbruggers er en af Østrigs bedste vinmagere, og hans hvidvine er i absolut verdensklasse. Det er ranke, komplekse og meget mineralske hvidvine med en perfekt balance. Fremragende madvine til både klassik og nyt nordisk køkken, men også til spicy asiatisk inspireret køkken.
 
Grüner Veltliner er en mirakelvin til mad. Dækker et meget bredt spektre. I Østrig drikker de Grüner Veltliner til nationalretten oksespidsbryst med peberrod (tafelspitz).

100 % Grüner Veltliner fra Steinsetz. Steinsetz er en navngivet mark, en "Klassifizierte Lage", den næstfineste kategori i Österreichischen Traditionsweingüter's ret nye markinddeling.
Lagret på store fade af Østrigsk eg i ca 6 mdr.

Duft af lime og pære samt krydrede elementer. Vinen er mellemfyldig med en del mineralitet og syre.

Grüner Veltliner i denne klasse klarer næsten alle retter bortset fra desserter. Dog bør maden have noget intensitet, da vinen ellers vil overdøve. God til retter med fisk og skaldyr, men er næsten allerbedst til kogt eller sprængt kød af gris eller kalv. Grüner Veltliner i en kraftig udgave som her, er en af de bedste vine til at kapere retter, hvor peberrod spiller en fremtrædende rolle.

 

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
Spar 240,-
190,-
150,-
190,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 240,-

Lavet på Grüner Veltliner, Welschriesling og Chardonnay. Druerne er håndplukkede ved den helt rigtige modenhed, lagt i små kasser, straks transporteret til vingården og nænsomt presset.

Grundvinen har lagret 6 måneder på store (25 hl) østrigske fade før 2. gæringen. Vinen har derefter lagret 36 måneder på gærrester før den er blevet degorgeret.

Vinen er flot som aperitif, men med sin flotte struktur; balancen mellem syre, frugt og krop, er den også meget velegnet til en lang række madretter.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12 %
blanc_de_blancs_nv_schloss_gobelsburg
Spar 40,-
185,-

100 % Chardonnay fra kalkholdige marker i Leithagebirge hvor man har dyrket Chardonnay i næsten 900 år. Høstet i hånden og modnet på store fade af østrigsk eg med fint bundfald i 6 måneder.

Dejlig duft af melon, kvæde, citrus og hvide blomster. Mellemfyldig i munden med god friskhed. Lidt fyldigere stil end hvid Côte de Beaune.

Til lidt fyldigere retter med fisk eller skaldyr. God til kylling og til ost.

Land:
Østrig
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
14 %
chardonnay-leithakalk_kollwentz
230,-

100 % Grüner Veltliner på 1. Lage marken Renner, der er nabomark til den berømte Lamm. Stokkenes alder er i gennemsnit omkring 55 år - de gamle stokke er med til at give vine med en unik balance og intensitet. 

Vinen har både frugtelementer i form af pære, orangeskal og kvæde samt noter af persillerod, hvid peber og hasselnød. Højintens vin med stor friskhed og syrefrisk afslutning.

Grüner Veltliner i denne klasse klarer næsten alle retter bortset fra desserter. Dog bør maden have noget intensitet, da vinen ellers vil overdøve. God til retter med fisk og skaldyr, men er næsten allerbedst til kogt eller sprængt kød af gris eller kalv. Grüner Veltliner i en kraftig udgave som her, er en af de bedste vine til at kapere retter, hvor peberrod spiller en fremtrædende rolle.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
Spar 50,-
200,-

Lavet på 100 % Blaufränkisch fra kalkholdig jordbund i Leithagebirge. Høstet i hånden og modnet 21 måneder på små fade af fransk eg - nye og gamle. Flasket uden filtrering eller klaring.

Aroma af brombær, blåbær og solbær med noter af youghurt, solbærblad, peber, lakrids og vanilie. Tæt og intens men med god syre. Faste tanniner og lang, kompleks eftersmag.

Til oksekød, kalvekød eller løbende vildt.

Land:
Østrig
Område:
Burgenland
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14 %
250,-

100 % Blaufränkisch fra marker i Leithagebirge med en elevation på 180-200 moh. Jordbunden er kalkholdig, druerne er høstet i hånden. Modnet på hovedsageligt brugte fade af fransk eg i 21 måneder og flasket uden klaring eller filtrering.

Tæt, mørk bærfrugt med strejf af krydderier som kardemomme, vanilie, sort peber og og tørret ingefær. Stor frugtintensitet med frisk syre, fine tanniner, saftighed og mineralitet. Flot længde i eftersmagen.

God madvin, der passer til kraftige retter med lyst kød eller mellemkraftige retter med mørkt kød.

Land:
Østrig
Område:
Burgenland
Servering:
15 - 17 °C
Alkohol:
14 %
250,-

100 % Riesling fra marken Gaisberg, der er klassificeret som Erste Lage (1. cru) ifølge den nye markklassifikation fra Österreischischer Traditionsweingüter. Der er brugt en opbindingsmetode på marken kaldet Lyra, der er med til at give større modenhed i vinen.

Usædvanlig flot! God intensitet - masser af citrusfrugt, citrusskal og citrusblomst samt tropisk frugt og fersken. God intensitet og høj syre, næsten saltagtig mineralitet og en lang abrikos og citrus præget eftersmag.

En tør Riesling som denne er bredt anvendelig til mad; den intense smag og ret høje syre gør den god til smagfulde fiske og skaldyrsretter, men også fantastisk til klassiske tysk/østrigske retter med kogt eller sprængt gris og surkål.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
Spar 50,-
200,-

Ren Zweigelt fra ejendommens ældste marker med denne druesort fra veldrænede marker, der er særligt gode til dyrkning af rødvin. Vinen er modnet på 600 liter store fade af østrigsk eg (Manhartsberg) og kun ganske let filtreret ved flaskning.

Duft af modne blommer, paprika og let røg. Frisk, men fyldig smag med sødmefuld frugtighed, let urtet karakter, medium tanniner og lang eftersmag.

Velegnet til retter med fjerkræ eller fuglevildt. God til svinekød - gerne med marinade som fx spareribs. Perfekt til gullasch.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
zweigelt-reserve_gobelsburg
Spar 40,-
240,-

Riesling fra Ried Gaisberg (Erste Lage) lavet på samme måde som vinene blev lavet af munkene på Schloss Gobelsburg i starten af forrige århundrede, dvs; forsigtig presning, gæret uden tilsætning af gær og uden temperaturstyring på meget store fade, ingen filtrering men derimod tre gange omstikning. Lagret på meget store fade i 18 måneder, hvilket ikke giver duft eller smag af fad, men er med til at give en svag iltpåvirkning, der giver en fyldigere vin.

Vin med fylde, sitrende nerve og en enorm intensitet. Mineralsk og med masser af citrus, abrikos og pære i frugten - kompleks og balanceret med lang eftersmag.

Riesling af denne kvalitet og intensitet er fantastisk madvin. Syren og mineraliteten gør, at den kan klare selv kraftig mad og dens balance og kompleksitet gør den egnet til det meste. Særlig velegnet til retter med skaldyr og til gris - begge dele gerne med indslag af æble eller tropisk frugt.
 

 
Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
Spar 50,-
250,-

Michael Moosbruggers er en af Østrigs bedste vinmagere, og hans hvidvine er i absolut verdensklasse. Det er ranke, komplekse og meget mineralske hvidvine med en perfekt balance. Fremragende madvine til både klassik og nyt nordisk køkken, men også til spicy asiatisk inspireret køkken.

100 % Riesling fra Heiligenstein, der er den bedste mark til Riesling i Kamptal. Marken ligger ovenfor Lamm og er nærmest et stykke grundfjeld, der har presset sig op af den omliggende jordbund. Marken har Erste Lage status (1. cru) og giver meget mineralske og præcise vine. Gæret på stål og lagret ca 6 mdr. på store fade af østrigsk eg.

Meget intens ibåde duft og smag. Duft af mandarin, lime, fersken og hyacint samt lidt kølig honningmelon. Smagen er koncentreret og forholdsvis fyldig, men hold i tømmen af god syre og mineralitet.

En tør Riesling som denne er bredt anvendelig til mad; den intense smag og ret høje syre gør den god til smagfulde fiske og skaldyrsretter, men også fantastisk til klassiske tysk/østrigske retter med kogt eller sprængt gris og surkål.

Land:
Østrig
Servering:
9 - 12 °C
Alkohol:
13 %
Spar 50,-
250,-