Østrig - vine i den europæiske topklasse

østrig vinland

Østrig er ikke Tysklands lillebror, men står i høj grad på egne ben. Mange af druesorterne er de samme, men der er store jordbunds og klimaforskelle i forhold til Tyskland. Klimaet i Østrig er mere kontinentalt med generelt lidt varmere somre og kolde vintre og med højere temperaturer i modningsperioden.

Når folk taler om Østrig som vinland nævnes altid Glykolskandalen fra 1985. Nogle få vinproducenter havde tilsat glykol for at gøre vinene sødere. Glykol er ikke decideret sundhedsskadeligt, men skandalen ramte vineksporten hårdt.

Østrig overvandt dog hurtigt krisen via et stabilt hjemmemarked og en øget fokus på kvalitet, der nu virkelig har bragt de østrigske vine i den europæiske topklasse.

Vinområderne i Østrig

Vinproduktionen ligger i den østlige del af landet. Østrig er inddelt i tre hovedregioner med Niederösterreich i nord, der har det køligste klima, og er mest kendt for sine store hvide vine på Riesling og Grüner Veltliner. De laver dog også fantastiske vin på Pinot Noir og St. Laurent. Burgenland, der ligger i midten, har det bedste klima til røde vine på Blaufränkisch og Cabernet Sauvignon, og de søde vine omkring Neusiedlersee med den unikke Ausbruch i spidsen. Steiermark i syd har det varmeste klima og laver fine vine på Chardonnay og Sauvignon Blanc. Vinregionerne er præget af store, interne klima og jordbundsforskelle pga. store forskelle i topografi.

Appellationer indenfor østrigsk vin

Den østrigske vinlovgivning arbejder med mange af de samme begreber som den tyske, men stiller skrappere krav til kvaliteten. 50% af vinene kategoriseres som Tafelwein herudover er der Qualitetswein, der modsvarer tyskernes Qba. I 2003 lanceredes et nyt appellastionssystem: DAC eller Districtus Austria Controllatus, inspireret af det franske appellation controlèe og med krav om bestemte druesorter i bestemte områder + særlige krav til dyrkningsteknik.

De bedste vinområder i nord Kremstahl, Kamptal og Wagram, men ikke Wachau, har indført deres eget 1. Lage system, en slags 1. Cru. Wachau fører sit eget liv og er hjemsted for en række af Østrigs bedste hvidvinsproducenter, Knoll, Hirzberger, Pickler, Prager m. fl. Wachau har sin helt egen tredelte kvalitetskvalifikation for tørre vine, der omfatter Steinfeder, Federspiel og Smaragd med stigende mostvægt og alkoholstyrke og med Smaragd som det fineste, rigeste og bedste.

Druer i Østrig

De bedste hvide domineres af den unikke østrigske drue Grüner Veltliner og Riesling, men også Welschriesling, Chardonnay og Sauvignon Blanc dukker frem hos de gode producenter. De mest interessante røde domineres af de unikke østrigske sorter Zweigelt, Blaufrânkisch og St. Laurent, men også de internationale sorter Pinot Noir og Cabernet Sauvignon vinder frem.

Se vores udvalg af østrigsk vin

Typisk Donau Grüner Veltliner med herlig friskhed og peber-agtigt krydderi. Lavet på 100 % Grüner Veltliner - vinificeret og lagret på stål.

Duft af mandler, hvid peber og hvide blomster - frisk og ligetil smag, men med intensitet nok til at være en fremragende madvin.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
gv_domaene_jubilaeum
Spar 120,-
100,-
80,-
100,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-

100 % Zweigelt, en lokal østrigsk drue skabt af Dr. Zweigelt i 1922 som en krydsning af Blaufränkish og St. Laurent. Lagret udelukkende på stål ca 3 måneder inden flaskning.

Ung og frisk vin med charmerende frugtighed og god substans. Aroma af mørk blomme, sorte kirsebær, kanel, peber og viol. Fyldig, rund og frugtig med saftig frugtighed, god struktur og lang, behagelig finish.

Rigtig god til lettere kødretter - meget madegnet.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
12,5 %
zweigelt_dom_ne_gobelsburg
Spar 240,-
120,-
80,-
120,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 240,-

Lavet på 100 % Riesling fra marker i Kamptal. Vinificeret og lagret på stål - ingen fad.

Herlig frisk næse med florale og grønne frugtnoter - æbleblomster, grønne æbler og lime. Smagen er frisk, fast, ren og elegant.

Bredt anvendelig madvin, der går særlig godt til fisk og skaldyr med citron/lime. Fin til salater med syrlig dressing.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
Spar 180,-
120,-
90,-
120,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

Vinene i serien Schlosskellerei Gobelsburg er det historiske fundament i sortimentet fra Schloss Gobelsburg. Det er niveauet over Domæne Gobelsburg, hvor vinene ud over ren og klar druekarakter viser takter fra de bedste terroirs i Kamptal.

Urgestein er Riesling fra yngre stokke på Heiligenstein og Gaisberg - vinificeret og modnet på stål for størst mulig præcision og renhed.

Heiligenstein er en af Østrigs vigtigste vinmarker. Det var med udgangspunkt i denne vinmark at Schloss Gobelsburg blev anlagt som cistercienser-kloster i 1171. Her 850 år senere dyrkes stadig nogle af Østrigs største rieslingvine på marken - en ægte Grand Cru. Gaisberg er også førsteklasses Riesling-terroir og vinene herfra viser år efter år, at de hører til blandt de bedste i Østrig.

Frisk og frugtig med noter af fersken, lime og grapefrugt. Mineralsk og velbalanceret med lang eftersmag!

Til fisk og skaldyr eller til salat med kylling.

Kåret som årets forårsvin af det østrigske hotel og restaurant-magazin Gast - ifølge dem særlig velegnet til gedeost med krydderurtesalat.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
Spar 660,-
140,-
85,-
140,- pr. flaske. Ved køb af 12 flasker spar 660,-

Lavet overvejende på Grüner Veltliner med lidt skalgæret Traminer. Druerne dyrkes biodynamisk, høstes i hånden og gæres naturligt. Flasket ufiltreret og uklaret samt med minimal brug af svovl.

Duft af gul æble og pære, mirabelle, hø og tørrede markblomster. Let vin med saftigt syrebid og stor smagskoncentration.

Meget madegnet til retter med grøntsager, hvid fisk eller kylling.

 

Land:
Østrig
Område:
Weinviertel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
11,5 %
goldfish_weiss_zillinger
Spar 180,-
150,-
120,-
150,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

Lavet på 100 % Grüner Veltliner - biodynamisk dyrket. Gæret spontant på ståltanke og efterfølgende også modnet med gæringsbundfald på ståltank. Flasket med minimal svovltilsætning.

Aroma af grønne krydderurter - citronmelisse, kørvel og dild, hø og moden pære. Mellemfyldig med flot balance - læskende og lækker.

Til retter med fisk, skaldyr, grøntsager eller kylling.

Land:
Østrig
Område:
Weinviertel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
11,5 %
neuland-gruener-veltliner
Spar 210,-
150,-
115,-
150,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 210,-

Lavet på 100 % Welschriesling - den næstmest plantede hvidvinsdrue i Østrig. Welschriesling har intet med Riesling at gøre, men er en ikkearomatisk grøn druesort med højt syreniveau, der dyrkes i store dele af østeuropa. Welschriesling bevarer en frisk syre selv i ret varme klimaer og finder sit fineste udtryk i Østrig. Vinificeret naturligt uden tilsætning af gær og lagret på stål - flasket med minimal svovl - skruelåg.

Fin aroma af gul pære, gult æble, fersken og let røg fra lagring på gæringsbundfald. Fin, rund frugtighed med frisk syre og en meget flot længde.

Til stegt, friteret eller råmarineret fisk som ceviche. Dejlig som allround sommerhvidvin.

Land:
Østrig
Område:
Weinviertel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
10,5 %
neuland-welschriesling
Spar 210,-
150,-
115,-
150,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 210,-

Lavet på 100 % Grüner Veltliner fra lidt ældre stokke end der bruges til Neuland-serien. Dyrket biodynamisk, gæret naturligt på stål og modnet på stål med nogen iltning, der er med til at give en mere fyldig vin. Flasket med minimal svovltilsætning.

Herbert Zillingers vinøse visitkort. Aromaer af friske druer, abrikos, moden pære, dild og hvid peber. Ret fyldig trods den relativt lave alkohol med stor frugtintensitet og frisk, passende syre. Flot glas vin!

Til retter med fisk eller lyst kød - kylling, kalkun og endda gris. Klarer ret kraftig tilbehør.

Land:
Østrig
Område:
Weinviertel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
horizont-gruener-veltliner
Spar 180,-
160,-
130,-
160,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

Fra Zillingers nyeste, højest beliggende og køligste enkeltmark. Dyrket biodynamisk, vinificeret naturligt på stål, modnet på gæringsbundfald og flasket med minimal svovltilsætning.

Aroma af mandarin, grape, kamille og peber. Ren og mineralsk i munden - giver mindelser om Chablis på et højt plan.

Til skaldyr, fisk eller lyst kød - gerne med syrerigt tilbehør; sauce, vinaigrette osv.

Land:
Østrig
Område:
Weinviertel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13,5 %
hohes_eck_gruner_veltliner_zillinger
180,-
Michael Moosbruggers er en af Østrigs bedste vinmagere, og hans hvidvine er i absolut verdensklasse. Det er ranke, komplekse og meget mineralske hvidvine med en perfekt balance. Fremragende madvine til både klassik og nyt nordisk køkken, men også til spicy asiatisk inspireret køkken.
 
Grüner Veltliner er en mirakelvin til mad. Dækker et meget bredt spektre. I Østrig drikker de Grüner Veltliner til nationalretten oksespidsbryst med peberrod (tafelspitz).

100 % Grüner Veltliner fra Steinsetz. Steinsetz er en navngivet mark, en "Klassifizierte Lage", den næstfineste kategori i Österreichischen Traditionsweingüter's ret nye markinddeling.
Lagret på store fade af Østrigsk eg i ca 6 mdr.

Duft af lime og pære samt krydrede elementer. Vinen er mellemfyldig med en del mineralitet og syre.

Grüner Veltliner i denne klasse klarer næsten alle retter bortset fra desserter. Dog bør maden have noget intensitet, da vinen ellers vil overdøve. God til retter med fisk og skaldyr, men er næsten allerbedst til kogt eller sprængt kød af gris eller kalv. Grüner Veltliner i en kraftig udgave som her, er en af de bedste vine til at kapere retter, hvor peberrod spiller en fremtrædende rolle.

 

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13 %
Spar 240,-
190,-
150,-
190,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 240,-

100 % Sauvignon Blanc fra enkeltmarken Vogelsang i Ollersdorf, der giver udpræget mineralske vine. Presset af hele klaser, gæret naturligt og modnet på ståltank med gæringsbundfald. Flasket med minimal svovltilsætning.

Minder hverken om Sancerre eller Marlborough Sauvignon Blanc, men har mere dybde. Aromaer af citrus, hvide ribs, hyldeblomst, flint, nødder og krydderurter. Høj syre, der er flot balanceret af intens frugtighed, mineralitet og kølig dybde - lang eftersmag.

Til fisk og skaldyr, til grøntsagsretter eller til gedeost.

Land:
Østrig
Område:
Weinviertel
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
vogelsang-sauvignon-blanc
225,-

100 % Chardonnay fra kalkholdige marker i Leithagebirge hvor man har dyrket Chardonnay i næsten 900 år. Høstet i hånden og modnet på store fade af østrigsk eg med fint bundfald i 6 måneder.

Dejlig duft af melon, kvæde, citrus og hvide blomster. Mellemfyldig i munden med god friskhed. Lidt fyldigere stil end hvid Côte de Beaune.

Til lidt fyldigere retter med fisk eller skaldyr. God til kylling og til ost.

Land:
Østrig
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
14 %
chardonnay-leithakalk_kollwentz
230,-