New Zealand - det begyndte med Sauvignon Blanc

new zealand vin land

New Zealand har på forunderlig vis formået at holde sig fri af den billige ende af markedet. Har flot løbende cementeret sit ry som producent af fine vine i den mellemste prisklasse.

Landet er kendt for både hvid og rødvin. De hvide vine udtrykker sig bedst på Sydøen, hvor klimaet er køligere.

Sauvignon Blancs succes

Det begyndte med Sauvignon Blanc og Cloudy Bay fra Marlborough i midten af 80’erne. Pludselig så man sprøde og vibrerende Sauvignon – vine med frisk, naturlig syre og på samme tid en overraskende, ny og meget intens aromaprofil. Som en krydsning mellem Sancerre og den nye verdens mere intense frugt.

Sauvignon er en aromatisk drue med god syre. Aromaprofilen slår godt igennem i vidt forskellige klimazoner, selvom det kølige giver de bedste resultater.

Vinene var og er sande cash-cows i New Zealand. Høst under konstante, solskinsrige forhold. Hurtig vinifikation og ingen fadlagring på små træfade bevirker hurtig aftapning og på markedet til gode priser 6 måneder efter høst.

Succesen har været konstant lige siden dette gennembrud og selv på et verdensmarked med overproduktion har de New Zealandske vinbønder ikke så store problemer med afsætningen.

Sauvignon er blevet moderne. Sauvignons succes på New Zealand har bevirket et boom i vine og plantninger med denne drue i en lang række lande fra den nye verden og i Europa.

Sauvignon Blancs succes har bevirket en fornyet interesse for andre druer. Chardonnay egner sig fint til Sydøens køligere klimaforhold og det samme gør Pinot Gris og Riesling. Det nyeste er Grüner Veltliner, der kun sjældent ses uden for Østrig, men som i Marlborough giver lidt fyldigere og mere afrundede vine end de østrigske hjemstavnsvine.

Se vores udvalg af røde og hvide vine fra New Zealand

Ren Sauvignon Blanc fra Wairau og Rapaura i Marlborough. Vinificeret på stål - ingen fad.

Intens aroma af hyldeblomst, passionsfrugt, moden grape, solbær og stikkelsbær. Sprød og fyldig smag med god friskhed og en lang eftersmag.

Velegnet til grønne og hvide asparges, råmarineret fisk eks, Ceviche, med koriander og chili, og til fiske og fjerkræretter med asiatisk tilsnit. Til det danske sommerkøkken. Fin til stegt fisk og rigeligt m. citron.
Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
saint_clair_sb_ny_aargang
Spar 420,-
135,-
100,-
135,- pr. flaske. Ved køb af 12 flasker spar 420,-

Ren Chardonnay fra forskellige marker i Wairau, der er et af de bedste underområder i Marlborough. Overvejende lagret på fade af hhv. fransk og amerikansk eg.

Aromaer af hvid fersken, mandel og moden grape. Mellemfyldig med god smagsintensitet og rigtig fin syre. Lang eftersmag.

Vinen kombinerer på fin vis fylde og intensitet med friskhed og elegance. Den er derfor velegnet til fx retter med fisk og skaldyr, hvor hovedemnet har fine og sarte smagselementer, men hvor saucen ofte har noget tyngde fra smør eller fløde. Klarer også let spicy elementer. God til jomfruhummer.
 

Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
14 %
Spar 420,-
135,-
100,-
135,- pr. flaske. Ved køb af 12 flasker spar 420,-

100 % Pinot Noir fra marker i Marlborough med lavt udbytte. Lagret på en blanding af nye fade, gamle fade og ståltank.

Dejlig aroma af mørke bær og aromatiske blommer. God intensitet i smagen med noter af kirsebær, solbær, blommer og jordbær. Flot længde i eftersmagen med et strejf af vanilie.

Pinot Noir giver forholdsvis lette vine, der passer særlig godt til retter med fuglevildt og kylling, samt til kalvekød og ikke for kraftige retter med lammekød . Pinot Noir går også rigtig fint i spænd med svampe - særligt, når vinen har lidt alder.

Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
saint_clair_pinot_noir_ny
145,-
100% Pinot Noir fra marken Doctors Creek. Elegant og aromatisk med masser af saftige modne kirsebær, violer, og rød blomme. Blød tanninstruktur med en fin syre balance og en kompleks toasted finish.
 
Vinificeret med 10 % hele klaser og lagret på en blanding af 39% nyt fransk fad og ældre franske barriques. Smagt regelmæssigt indtil den rette balance blev opnået ved 10 måneder.
Fin og ren intensitet i frugten, milde tanniner og en god syre gør vinen rigtig fin til mellemfyldige retter med intens smag - lam med rodfrugter, stegt foie gras, grillet tun.
Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
180,-

Topchardonnay fra Saint Clairs egne marker i Omaka Valley. Vinen er lagret 10 mdr. på amerikansk eg, hvoraf  ca. 50 % af fadene er nye. Den endelige udvælgelse af, hvilke fade, der skal indgå i den færdige vin, foretages først når fadlagringen er ovre.

Omaka Reserve har en intens duft af fersken, mango, ristet brød og vanilie. Smagen er fyldig, men med et fast, forfriskende syrebid og en lang eftersmag. 
 
Passer godt til fisk, skaldyr eller fjerkræ på grill og de samme råvarer med cremede saucer. Passer også godt til fyldigt smagende komælksoste.
Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
185,-

100 % Sauvignon Blanc fra kølige kystnære marker i Marlborough, ingen fad.

Ekspressiv næse med citrus, stikkelsbær, passionsfrugt og hyldeblomst. Intens og kompleks smag med mange af de samme elementer kombineret med en lang mineralsk finish. Stor Sauvignon Blanc.

Spændende madvin til moderne køkken med tryk på krydderierne. Klarer det meste fisk, skaldyr og lyst fjerkræ. Gerne retter med et orientalsk præg i form af ingefær, lime, mild chili etc.

Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Servering:
8 - 9 °C
Alkohol:
13 %
185,-

Lavet på 100 % Pinot Noir fra Saint Clairs egne marker i Omaka Valley. Druerne er høstet i hånden - nogle er afstilkede og nogle er vinificeret med stilke. Lagret 10 måneder på barriques af fransk eg - heraf 28 % nye.

Kompleks og intens næse med elementer af solbær, hindbær, kirsebær, vanilie, krydderier og kaffe.
Milde og bløde tanniner understøtter en frisk og fyldig frugtighed med imponerende intensitet og lang, vedvarende eftersmag.

Vinen er med sin elegante og kølige, intense frugt og strukturen fra fadlagringen egnet til mellemfyldige og elegante retter med lam, kalv, vildt eller fjerkræ. Særlig god sammen med intense saucer.

Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
225,-