Fremstilling af hvidvin

Fremstilling af hvidvin

Hvidvin laves som regel på mosten af grønne druer, men kan også laves på mosten af blå druer. Den store forskel på rød og hvidvine er nemlig måden, de laves på.

Blå og grønne druesorter har den samme opbygning, den store forskel er, hvilke farvestoffer, der er i drueskindet.

Når man laver hvidvin, presser man druerne og gærer den rene druemost, og når man laver rødvin udnytter man de farver, tanniner og smagsstoffer, der er i skallerne, ved at knuse druerne og gære most og skaller sammen..

Fælles for de to typer af vin, er at man skal bruge sunde druer af en god kvalitet – man kan ikke lave god vin på dårlige druer, derimod er det nemt at lave dårlig vin på gode druer!

Presning

Først knuses druerne og derefter presses mosten fra og skaller og stilke smides væk (eller bruges til fremstilling af grappa eller lignende). Nedenstående billeder illustrerer netop denne proces.

Gæring

Derefter starter gæringen – man kan enten tilsætte gær eller lade gæringen starte naturligt med de gærstammer, der er i miljøet. Brugen af kulturgær er det sikreste valg; man ved, hvad man får, mens brugen af naturgær kan være lidt mere risikabel; det færdige resultat får nok mere personlighed, men der er risiko for, at uønskede gærstammer blander sig i processen. Druemosten er ekstremt sød. Under gæringen spiser gærcellerne sukkeret og omdanner det til alkohol.

Sød/tør

Der skal i hvidvin 17 gram sukker til at lave 1 % alkohol. De fleste vine, vi drikker betegnes som tørre. Det vil i vin sige, at der er mindre end 3-4 gram ugæret sukker tilbage i vinen – man kan sige, der er så lidt sukker tilbage i vinen, at gærcellerne ikke kan finde det. Er der lidt mere sukker end 4-5 gram siger man at vinen er off-dry eller halvtør. Det vil typisk være en vin med høj syre, så sødmen balanceres og vinen smager mere som en tør end som en sød vin – fx en Mosel Riesling Kabinett.

En hvidvin kan også være halvsød – det kunne være en Alsace Gewurztraminer eller en tysk Riesling Spätlese og den kan være decideret sød – det vi også kender som dessertvin.

Fadlagring og alternativer

I nogle typer hvidvin vil man gerne have lidt duft og smag af egetræ. Det kan man få ved at lagre vinen i kortere eller længere tid på nye eller let brugte egetræsfade. Traditionelt har man brugt det fx i Bourgogne, og i andre vinregioner har man gerne villet lave noget lignende. Derfor har det været på mode i en lang periode, at nogle vine, særligt på Chardonnay, gerne måtte have tydeligt fadpræg. Nye fade er dyre, så ofte får man duft og smag af egetræ i billigere vine ved at sætte store egetræsstave ned i en ståltank eller ved simpelthen at lave en ”thepose” med egetræsspåner. Disse vintyper findes stadig, men det virker som om efterspørgslen efter hvidvine med tydeligt fadpræg er aftagende.

Hvis man ikke lagrer på fade af egetræ, lader man som regel vinen lagre på ståltank et stykke tid efter, den er færdig, for at den skal ”samle sig”. Vin, der lagrer på ståltank, vil være mere frugtig og frisk, end vin, der har lagret på fad.

Når lagringstiden er ovre, hældes vinen på flaske. Nogle hvidvine, fx de fleste vine lavet på Sauvignon Blanc, har de stærkeste aromaer, når de er helt unge, og de skal derfor drikkes så tidligt som muligt. Optimalt set er det inden for et år efter høsten, men de fleste vine af denne type kan fint drikkes inden for 3-4 år.

Andre hvidvine kan have et stort lagringspotentiale. Hvid Bourgogne bør ofte gemmes 3-5 år før de -skal drikkes og på Grand Cru niveau kan de bedste vine gemmes i 20 år eller mere. Tysk Riesling er også meget længelevende. Pga deres høje syre er de bedste vine næsten udødelige, og vine med 20-30 år på bagen kan have en imponerende, ungdommelig frugt. 

Grønne druesorter

På dansk skelner man mellem grønne druesorter, der bruges til hvidvin, og blå druesorter, der bruges til rødvin. Der findes omkring 10.000 forskellige kendte sorter af vinplanten, men det er blot små 1.500 sorter, der bruges til kommerciel fremstilling af vin. Og det er højst et par håndfulde grønne og blå sorter, der står for over 90 % af den vin, der findes på markedet.

Klassiske hvidvinsdruer

De klassiske hvidvinsdruer er Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling, der stadig fylder mest på hylderne. De dyrkes overalt i verden. Bourgogne er Chardonnays moder, Riesling har sin vugge i Tyskland og Sauvignon i Loiredalen, men har fået sit internationale gennembrud på New Zealand. Hertil kommer en bred vifte af hvide druer fra Grüner Veltliner i Østrig, Verdicchio og Vermentino i Itaien, Verdejo i Spanien, Alsacedruerne Sylvaner, Muscat, Pinot Gris, Pinot Blanc og Gewürtztraminer m.fl.

Vi har et stort udvalg af hvidvin

Vi er glade for hvidvin og har et stort udvalg af hvidvin - både klassikere som Chablis, Puligny-Montrachet, Sancerre, Alsace og Riesling fra Mosel; nye klassikere som Sauvignon Blanc fra New Zealand, Grüner Veltliner fra Østrig og Albarino fra Rias Baixas; og så har vi de lidt mere eksotiske ting som Vermentinu fra Korsika, Godello fra Bierzo, Nosiola fra Trentino og Marsanne fra Rhône.

Reserva-serien er Caliterras basisserie af enkeltdruevine, der søger at udtrykke de særlige kendetegn ved det terroir druerne dyrkes. For de hvide vine er det især den unikke indflydelse, som kystnære Casablanca Valley, har på vinene.

100% Sauvignon Blanc vinificeret og lagret på ståltanke.

Intens og aromatisk næse med stor friskhed og fin kompleksitet. Noter af tropiske frugter som mango og passionsfrugt suppleret af citrusfrugter. Antydning af grøn peber og tomatstilk og en flot mineralitet.

Kraftig smag med flot balanceret syre og en relativ lang eftersmag.

Druerne dyrkes i det berømte Casablanca Valley, der ligger helt ude ved kysten, og som er kendt for sine kølige og friske hvidvine, hvilket man også tydeligt fornemmer i vinen.

Winemakers notes “This wine confirms the new airs for Caliterra Reserva range. A nice coastal tipicity and a cooler coastal climate influence are evident inthis very fresh Sauvignon Blanc from Casablanca Valley.”

Land:
Chile
Område:
Casablanca
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
Spar 120,-
80,-
60,-
80,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-

Lavet overvejende på Colombard iblandet Sauvignon Blanc. Høstet om natten for størst mulig friskhed. Vinificeret med 8 timers maceration for Colombards vedkommende - ingen malolaktisk gæring, for at bibeholde friskheden. Lagret på stål.

Let aromatisk duft med eksotisk frugt og grønne urter. Smagen er let og frisk med en dejlig rund frugt.

Til fisk og skaldyr, til retter med grøntsager og til kylling.

 

Land:
Frankrig
Område:
Gascogne
Servering:
6 - 8 °C
Alkohol:
12 %
domaine_de_bazin_blanc
Spar 360,-
80,-
50,-
80,- pr. flaske. Ved køb af 12 flasker spar 360,-

Lavet på ren Chardonnay fra ca 30 år gamle stokke i Minervois i Lamguedoc i det sydlige Frankrig.

God intensitet med aroma af fersken og gule kvæder. 

Til retter med fisk, skaldyr kylling eller ost.

Land:
Frankrig
Område:
Languedoc
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
la_grave_chardonnay
Spar 240,-
80,-
60,-
80,- pr. flaske. Ved køb af 12 flasker spar 240,-

Reserva-serien er Caliterras basisserie af enkeltdruevine, der søger at udtrykke de særlige kendetegn ved det terroir druerne dyrkes. For de hvide vine er det især den unikke indflydelse, som kystnære Casablanca Valley, har på vinene.

Lavet på 100% Chardonnay. 70% af vinen gærer på ståltanke mens 30% får lov at gære på brugte fade af fransk eg. Herefter lagrer 10% af vinen ca. 4 måneder på fade.

Ren og frisk vin med stor intensitet. Noter af mango, pære og citrus ledsaget af en flot mineralitet. Fin fedme med en flot afbalanceret syre.

Druerne dyrkes i det berømte Casablanca Valley, der ligger helt ude ved kysten, og som er kendt for sine kølige og friske hvidvine, hvilket man også tydeligt fornemmer i vinen.

Land:
Chile
Område:
Casablanca
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
Spar 120,-
80,-
60,-
80,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-
Lavet på de lokale sorter Godello og Dona Blanca. Godello kommer fra ca 20 år gamle stokke og Dona Blanca fra meget gamle stokke. Vinen får ikke noget fad, men lagrer ca 5 mdr. på gæringsresterne, hvilket er med til at give noget mere karakter og fylde.
 
Duften er domineret af æble, pære, citron og lime og med et let toastet element fra lagringen på gærrester. Smagen er fantastisk frisk, ren og med fin intensitet og en ret tæt struktur. Frisk syre og god eftersmag.
 
Brezo er en hvidvin med sin helt egen karakter og personlighed. Den har en flot balance og en fantastisk lækker friskhed. Velegnet til de fleste retter med fisk og også til skaldyr som jomfruhummer, rejer og kammuslinger.

 

Land:
Spanien
Område:
Bierzo
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
brezo_blanco_mengoba_ny
Spar 90,-
90,-
75,-
90,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 90,-

Lavet på Viognier og Vermentino dyrket bare 10 km fra Middelhavet, hvis kølende indflydelse er med til at give vinen friskhed og balance.

Aroma af abrikos, citron og grønne urter. Let fyldighed og god frugtintensitet og friskhed.

Til grøntsagsretter med friske krydderurter og til stegt fisk - bredt anvendelig.

Land:
Frankrig
Område:
Languedoc
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
les_paons_blanc_chateau_marmorieres
Spar 120,-
90,-
70,-
90,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-

Lavet på 40% Roussane, 25% Grenache Blanc, 25% Vermentino samt Marsanne og Marselan. Ingen fadlagring. Druerne kommer fra nordvendte marker, hvilket er med til at give lidt mere friskhed i vinen.

Charmerende kølig duft af citrus, æbleblomst og gul pære. Smagen er mellemfyldig med god smagsintensitet, sprød friskhed og fin mineralitet.

Passer godt til sommerkøkken og middelhavsinspirerede fiske og grøntsagsretter. Fin til unge gedeoste.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
Spar 90,-
95,-
80,-
95,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 90,-

Lavet på 100 % Verdejo fra de højest beliggende marker i Rueda. Vinstokkene vokser som buske (Gobelet eller Bush Vines) mellem 810 og 930 meters højde over havet. Markernes høje beliggenhed er med til at give en fin syre/frugt-balance, da den store temperaturforskel mellem dag og nat giver intense vine, der bevarer friskheden. Sandet jordbund er med til at give en mere ekspressiv aroma. Høstet i hånden og vinificeret på stål - ingen fad.

Intense noter af citrus og tropisk frugt i både duft og smag. Mineralsk udtryk og en lang eftersmag.

Verdejo-vine i denne friske stil kan minde om Sauvignon Blanc. Velegnet som aperitif og passer godt til tapas med fisk og skaldyr.

Land:
Spanien
Område:
Rueda
Servering:
7 - 10 °C
Alkohol:
13 %
Spar 420,-
100,-
65,-
100,- pr. flaske. Ved køb af 12 flasker spar 420,-

Lavet på Colombard, Ugni Blanc, Sauvignon og Gros Manseng lavet på økologisk dyrkede druer. Vinificeret på stål - ingen fad.

Let, frisk og livlig vin med elementer af grapefrugt, citron og fennikel.

Fin allround vin, der er særlig god til lettere forretter som charcuteri eller til lette fiskeforretter. Også fin som aperitif eller til milde oste.

Land:
Frankrig
Område:
Sydvest
Servering:
8 - 9 °C
Alkohol:
12,5 %
100,-

Typisk Donau Grüner Veltliner med herlig friskhed og peber-agtigt krydderi. Lavet på 100 % Grüner Veltliner - vinificeret og lagret på stål.

Duft af mandler, hvid peber og hvide blomster - frisk og ligetil smag, men med intensitet nok til at være en fremragende madvin.

Land:
Østrig
Område:
Kamptal
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
gv_domaene_jubilaeum
Spar 120,-
100,-
80,-
100,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-

Tributo-serien er Caliterras premium-vine, dvs. luksusudgaver af deres enkeltdruevine.

Lavet på ren Chardonnay fra kystnære og kølige Casablanca Valley. Gæret på fad uden tilsætning af kulturgær og efterfølgende lagret 9 måneder på hovedsageligt brugte fade.

Fin intensitet i næsen med aromaer af fersken og pære med noter af citron og et ganske let røget element fra fadet. Fin syre og friskhed i en ellers fyldig frugt. God, lang eftersmag.

Velegnet til de fleste lidt fyldigere retter med fisk og skaldyr - også rigtig fin til grillet fisk. 

Land:
Chile
Område:
Casablanca
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
115,-

Lavet på 65% Viognier, 15% Roussanne, 8% Clairette, 8% Marsanne, 2% Bourboulenc og 2% Grenache Blanc fra i gennemsnit 25 år gamle stokke. Vinificeret og lagret på stål.

Aromaer af hvide blomster, akacie, abrikos og hvid fersken. Frugtig med god fylde og en vis mineralitet. Medium syreniveau.

Passer godt til retter med fisk, til grøntsagsretter og til retter med asiatisk inspiration. Fin til retter med hvidløg.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
14 %
120,-