Frankrig - verdens førende vinnation

frankrig vin

Frankrig har gennem mange hundrede år været verdens førende vinnation, når det gælder kvalitetsvine. Frankrigs vine er forbilledet for resten af verdens vine. Andre landes vine måles og forstås i forhold til de franske.

De franske vinproducenter og vinkøbmænd har imidlertid været under pres i mange år. De effektive produktionsapparater i Australien, Chile, Argentina og Sydafrika har sat sig tungt på det billige segment, og de franske vinproducenter søger i stigende grad mod en mere moden og let tilgængelig stil for at tage konkurrencen op.

De mest feterede vinproducenter i Bordeaux, Bourgogne og Rhône er i det store hele uberørte af krisen, men den almindelige gode vinbonde og vinproducent har fået det sværere. Nye markeder er dukket op og har afhjulpet en del af problemerne.

Når det er sagt, er Frankrig stadig verdens førende producent af kvalitetsvine, både når det gælder top og mellem segmentet. De har et enestående og bredt udvalg af verdens ypperste vine fra Champagne til Bordeaux.

Der en tendens mod mere friske og ranke vine uden for meget alkohol og massiv koncentration og her har Frankrig mange trumfkort. Jeg er ret sikker på, at Frankrig står overfor en fornyet, stærk efterspørgsel.

Den franske vinlov

Frankrigs vinlovgivning blev oprettet i 1935 med indførelsen af primært appellation controlèe. Det er primært en geografisk garanti, der også stiller visse krav til kvalitet og fremstillingsmetode.

Vinloven er inddelt i 3 hovedkategorier:

Vin de France: den laveste kategori. Druerne skal komme fra Frankrig.

IGP: disse landvine skal komme fra et bestemt område. De fleste Vin de Pays vine kommer fra Lanquedoc.

Appellation Protegée (AOP): den bedste kategori i den franske vinlov. En AOP kan dække en hel region som Bourgogne, en kommune som Gevrey Chambertin eller enkelte vinmarker som 1.Cru eller Grand Cru. Kravene til AOP omfatter produktionsområde, alkohol, druesorter, dyrknings og vinifikationsteknik og det maksimale høstudbytte.

Kravene i praksis

Et eksempel på kravene i praksis kunne være en AOP vin fra Pauillac i Bordeaux: Vinen skal laves på druerne, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Carmenere og Malbec, høstet indenfor kommunen Pauillac. Høstudbyttet pr, hektar må max. Være 45 hl og vinstokkene skal mindst være 3 år gamle. Alkohol minimum 10,5 og vinen skal være rød.

AOP vine skal strengt taget gennemgå en kvalitetstest mht. duft og smag. Det er dog et meget afslappet foretagende og det siges at alt andet end eddike passerer!

De vigtigste franske AOP vinområder

Champagne, Alsace, Jura, Bourgogne, Savoyen, Loire, Rhone, Korsika, Provence, Lanquedoc, Rousillon, Cahors, Bergerac, Madiran, Côtes de Gasgogne, Bordeaux.

Lavet på en blanding af Merlot og Syrah fra Gascogne, der har et klima med indflydelse fra Atlanterhavet og Pyrenæerne, der giver dejlig friskhed i vinene. Vinificeret og lagret på stål.

Dejlig duft af af solbær og brombær med et let strejf af sort peber. Saftig i smagen med rund frugt og behagelige tanniner.

Dejlig allround vin, der er god til de fleste kødretter - særlig lam eller kalv

Land:
Frankrig
Område:
Sydvest
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
12,5 %
bazin_rouge
80,-

Lavet overvejende på Colombard iblandet Sauvignon Blanc. Høstet om natten for størst mulig friskhed. Vinificeret med 8 timers maceration for Colombards vedkommende - ingen malolaktisk gæring, for at bibeholde friskheden. Lagret på stål.

Let aromatisk duft med eksotisk frugt og grønne urter. Smagen er let og frisk med en dejlig rund frugt.

Til fisk og skaldyr, til retter med grøntsager og til kylling.

 

Land:
Frankrig
Område:
Sydvest
Servering:
6 - 8 °C
Alkohol:
12 %
domaine_de_bazin_blanc
80,-

Lavet på ren Chardonnay fra ca 30 år gamle stokke i Minervois i Lamguedoc i det sydlige Frankrig.

God intensitet med aroma af fersken og gule kvæder. 

Til retter med fisk, skaldyr kylling eller ost.

Land:
Frankrig
Område:
Languedoc
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
la_grave_chardonnay
Spar 90,-
80,-
65,-
80,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 90,-

Lækker rosé på en blanding af Syrah og Merlot. Høstet om natten og gæret ved lav temperatur for størst mulig friskhed.

Frisk og fin aroma af jordbær og granatæble - god, saftig friskhed i smagen med en frugtig afslutning.

Til salat med tomat, til jomfruhummer og til stegt kylling. Og til terrassen, selvfølgelig.

Land:
Frankrig
Område:
Gascogne
Servering:
9 - 11 °C
Alkohol:
12 %
bazin_rose
80,-

Lavet på 50 % Grenache og 50 % Syrah fra unge stokke. Vinplanterne dyrkes økologisk, der høstes i hånden og vinifikationen foregår uden tilsætning af gær og uden svovl.

Vinen er frisk og ligetil med aroma af jordbær, lakrids og peber. Frisk også i smagen med fin syre og ret lette tanniner.

Vinen er med sin charmerende og enkle karakter meget velegnet til enkel mad; kød på grill, kylling, paté, charcuteri. God til hverdagsmad som bolognaise og gryderetter.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13 %
90,-

Lavet på Colombard, Ugni Blanc, Sauvignon og Gros Manseng lavet på økologisk dyrkede druer. Vinificeret på stål - ingen fad.

Let, frisk og livlig vin med elementer af grapefrugt, citron og fennikel.

Fin allround vin, der er særlig god til lettere forretter som charcuteri eller til lette fiskeforretter. Også fin som aperitif eller til milde oste.

Land:
Frankrig
Område:
Sydvest
Servering:
8 - 9 °C
Alkohol:
12,5 %
90,-

Herlig Grenache-domineret Rhônevin fra marker lige udenfor Gigondas. 50% Grenache, 15% Merlot (Grenache og Merlot er fra domainets egne marker i Roaix, mens resten er delvist egen frugt og delvist købt frugt), 20% Syrah, 10% Cabernet og 5% øvrige druesorter. Ingen fad.

Klassisk næse med mørke bær og friske krydderurter. Meget fyldig smag for prisklassen med moden mørk frugt, bløde tanniner og en fin letkrydret finish.

God allround madvin til mellemfyldige retter med fjerkræ, gris, lam, kalv og and. retterne må gerne være middelhavsinspirerede med hvidløg, rosmarin, timian, oliven etc. Kan også matche mildere nordafrikansk køkken.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 17 °C
Alkohol:
13,5 %
les_plans_santa_duc_ny
Spar 120,-
90,-
70,-
90,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-

70 % Grenache - resten en blanding af Carignan og Caladoc - fra økologisk dyrkede druer udenfor Vacqueyras appellationen, ingen fad.

Frisk, frugdrevet næse med hindbær, kirsch og friske urter. Let, saftig og frugtdrevet smag med masser af røde og en fin letkrydret finish

Herlig let rødvin, som fungerer glimrende til stegt eller grillet fisk og lyst fjekræ, kan også klare lettere retter med gris og lam.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
13,5 %
90,-

År efter år et fantastisk køb fra bedste producent i Costieres de Nimes!

Overvejende lavet på Syrah og blandet med Grenache, Mourvedre og Carignan. Vinificeret på cement for at bevare mest mulig af den friske frugt.

Duft af mørke bær, lakrids og krydderurter. Mellemfyldig smag med god saftighed, fin syre og en pæn eftersmag.

Vinen er bredt anvendelig til mad. Til diverse, gerne rustikke, kødretter - klarer både okse, lam og gris, men går også fint til kylling eller fx grillet tun. Matcher fint retter, hvor der er brugt godt med krydderier.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
14 - 16 °C
Alkohol:
14 %
Spar 90,-
95,-
80,-
95,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 90,-

Lavet på 40% Roussane, 25% Grenache Blanc, 25% Vermentino samt Marsanne og Marselan. Ingen fadlagring. Druerne kommer fra nordvendte marker, hvilket er med til at give lidt mere friskhed i vinen.

Charmerende kølig duft af citrus, æbleblomst og gul pære. Smagen er mellemfyldig med god smagsintensitet, sprød friskhed og fin mineralitet.

Passer godt til sommerkøkken og middelhavsinspirerede fiske og grøntsagsretter. Fin til unge gedeoste.

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
Spar 90,-
95,-
80,-
95,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 90,-

Flot rosé lavet hovedsageligt på Syrah og Grenache.

Intens duft af vilde hindbær, hvilket går igen i smagen kombineret med en god friskhed og mineralitet.

Rosé er strålende madvin, der klarer både fisk, skaldyr og lette kødretter. Rosé er rigtig godt til spicy orientalsk mad og til middelhavsmad med elementer af tomat og hvidløg.
 

Land:
Frankrig
Område:
Rhone
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
Spar 90,-
95,-
80,-
95,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 90,-

Lavet på en blanding af Grenache og Syrah. Gæret ved lav temperatur for størst mulig friskhed.

Aroma af røde bær med noter af tomat og grønne urter. Saftig og frisk med god syre.

Velegnet til sommermad med tomater, fisk, skaldyr og kylling.

Land:
Frankrig
Område:
Languedoc
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
100,-