Chardonnay

Chardonnay druer

Chardonnay er den mest berømte druesort i verden. Faktisk var den så populær på et tidspunkt, at ”Chardonnay” på et tidspunkt var synonym med hvidvin, så når folk bestilte et glas Chardonnay, så mente de ikke nødvendigvis, at den skulle være lavet på Chardonnay-druen. I dag har ”Pinot Grigio” overtaget denne status mange steder, og Chardonnays overvældende dominans førte ligefrem til modbegrebet ABC-vine; Anything But Chardonnay – et nødråb fra folk, der var åbne for at prøve enhver hvidvin, bare det ikke var Chardonnay.

Chardonnays popularitet kommer af, at den er druen bag verdens største hvidvine; Grand Cru’erne fra Bourgogne som Le Montrachet eller Corton samt de hvide vine fra Chablis Grand Cru. Når de nye vinlande skulle plante druer valgte de Cabernet og Merlot, fordi de er druerne bag de kendte vine fra Bordeaux og Chardonnay, fordi det er druen bag de mest kendte hvidvine.

Chardonnay er en af de mest alsidige druesorter, hvad angår tilpasning til klima og vinifikation. Man kan lave vin af høj kvalitet på Chardonnay fra meget kølige klimaer, som fx Chablis eller Champagne, og man kan lave vin af høj kvalitet i varme klimaer i fx Californien, Australien eller Sydafrika.

Stilen kan gå fra mineralske, lette vine med høj syre til fuldfede vine med høj alkohol og lav syre. Chardonnay tager godt imod mange typer af vinificering – man kan undgå malolaktisk gæring og lagre den på stålfade for at lave den så frisk som muligt, eller man kan lade vinen gennemgå malolaktisk gæring og lagre den på nye egetræsfade for at gøre den så fed og kompleks som muligt. I mellem de to yderpunkter findes der naturligvis et hav af forskellige stilarter. Chardonnay egner sig fremragende til mousserende vin – det er en af de vigtigste druesorter i Champagne, og i Østrig laves der fantastiske søde vine på Chardonnay.

Chardonnay smager mere af, hvor og hvordan man laver vin af den end af druen i sig selv. Vine fra kølige områder som Chablis har noter af citron og mineralitet, Chardonnay fra varme klimaer kan have noter af ananas, banan, majs og vanilie fra fadlagringen.

De bedste vine på Chardonnay er nogle af verdens bedste vine, men vil også koste derefter. Billige vine på Chardonnay er ligegyldige - koster en vin 50 kr. eller mindre, er det stort set lige meget, om der står Chardonnay, Sauvignon Blanc eller Chenin Blanc på etiketten. Vin i den prisklasse smager bare af hvidvin, og har ikke meget karakter af druen tilbage.

Aventura-serien er druetypiske vine med et enkelt, rent og frisk udtryk. Lavet på 100 % Chardonnay og lagret delvist på fad og delvist på ståltank.

Dejlig duft med citrus og tropisk frugt. God friskhed og medium fylde med et let vaniliestrejf.

Velegnet til retter med fisk eller kylling.

Land:
Chile
Område:
Colchagua
Servering:
8 - 9 °C
Alkohol:
13 %
aventura_chardonnay_caliterra
70,-

Reserva-serien er Caliterras basisserie af enkeltdruevine, der søger at udtrykke de særlige kendetegn ved det terroir druerne dyrkes. For de hvide vine er det især den unikke indflydelse, som kystnære Casablanca Valley, har på vinene.

Lavet på 100% Chardonnay. 70% af vinen gærer på ståltanke mens 30% får lov at gære på brugte fade af fransk eg. Herefter lagrer 10% af vinen ca. 4 måneder på fade.

Ren og frisk vin med stor intensitet. Noter af mango, pære og citrus ledsaget af en flot mineralitet. Fin fedme med en flot afbalanceret syre.

Druerne dyrkes i det berømte Casablanca Valley, der ligger helt ude ved kysten, og som er kendt for sine kølige og friske hvidvine, hvilket man også tydeligt fornemmer i vinen.

Land:
Chile
Område:
Casablanca
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
Spar 120,-
80,-
60,-
80,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 120,-

Lavet på ren Chardonnay fra ca 30 år gamle stokke i Minervois i Lamguedoc i det sydlige Frankrig.

God intensitet med aroma af fersken og gule kvæder. 

Til retter med fisk, skaldyr kylling eller ost.

Land:
Frankrig
Område:
Languedoc
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
12,5 %
la_grave_chardonnay
Spar 90,-
80,-
65,-
80,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 90,-

Tributo-serien er Caliterras premium-vine, dvs. luksusudgaver af deres enkeltdruevine.

Lavet på ren Chardonnay fra kystnære og kølige Casablanca Valley. Gæret på fad uden tilsætning af kulturgær og efterfølgende lagret 9 måneder på hovedsageligt brugte fade.

Fin intensitet i næsen med aromaer af fersken og pære med noter af citron og et ganske let røget element fra fadet. Fin syre og friskhed i en ellers fyldig frugt. God, lang eftersmag.

Velegnet til de fleste lidt fyldigere retter med fisk og skaldyr - også rigtig fin til grillet fisk. 

Land:
Chile
Område:
Casablanca
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
12,5 %
Spar 180,-
115,-
85,-
115,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

Ren Chardonnay fra marker beliggende otte forskellige steder i Chablis - hovedsageligt op ad nogle af de bedste 1. cru marker som Montee de Tonnere og Forets. Gæret naturligt og lagret 6-10 måneder på tanke af rustfri stål. Let klaret inden flaskning.

Ren og frisk duft af fersken og mineralitet. Smagen har fin intensitet, frisk syre og et tydeligt kalket-mineralsk aftryk.

Perfekt til muslinger og retter med fisk eller skaldyr. Fin til kylling og til unge komælksoste. 

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
7 - 9 °C
Alkohol:
12,5 %
120,-

Ren Chardonnay fra forskellige marker i Wairau, der er et af de bedste underområder i Marlborough. Overvejende lagret på fade af hhv. fransk og amerikansk eg.

Aromaer af hvid fersken, mandel og moden grape. Mellemfyldig med god smagsintensitet og rigtig fin syre. Lang eftersmag.

Vinen kombinerer på fin vis fylde og intensitet med friskhed og elegance. Den er derfor velegnet til fx retter med fisk og skaldyr, hvor hovedemnet har fine og sarte smagselementer, men hvor saucen ofte har noget tyngde fra smør eller fløde. Klarer også let spicy elementer. God til jomfruhummer.
 

Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
14 %
135,-

Lavet på en blanding af Chardonnay og Pinot Blanc (Weissburgunder). Noget af Chardonnay-vinen er modnet på barriques, mens Pinot Blanc og resten af Chardonnay-vinen modnes på stål.

Flot intensitet i duften med aromaer af honningmelon, rød grape og et let ristet element fra fadlagringen. Tør, med fin fylde og frugtighed. Frisk syre og lang eftersmag.

God fylde og en flot balance gør Pas de Deux til en fremragende allround madvin, der passer særlig godt til fyldigere retter med fisk eller skaldyr, til stegt eller kogt kylling og til komælksoste.

 

Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
pas_de_deux_weiss_mattias_gaul
Spar 150,-
140,-
115,-
140,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 150,-

Lavet på ren Chardonnay fra Jura - nærmere betegnet Arbois. Høstet i hånden og vinificeret uden tilsætning af gær. Vinificeret og lagret på brugte fade.

Fin Chardonnay med let fedme, diskret røgkarakter, hasselnød og citrus. Flot balance mellem fylde og friskhed.

Et fantastisk alternativ til hvid Bourgogne til næsten alle retter, hvor der er smør eller ost i saucen.

Land:
Frankrig
Område:
Jura
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
arbois_chardonnay_rijckaert
150,-
100 % Chardonnay fra to områder i Alto Cachapoal - Chiles højest beliggende vinmarker i forbjergene til Andes og tæt på snegrænsen i 950 meters højde. Det ene område er gruset, gammel flodbund mens det andet er kalkholdig ler med vulkanske sten. Vinen har ikke fået fadlagring, men har lagret 12 måneder på bærmen (de døde gærceller fra gæringen), for ekstra mundfornemmelse og større kompleksitet.
 
Duft af citron, hvid fersken og pære. I smagen er der en flot balance mellem frisk syre og en elegant smørfedme. Ren og mineralsk med en fin og vedholdende eftersmag.
 
Velegnet til de fleste retter med fisk og skaldyr - særlig kogt eller smørstegt med syrlig sauce. Rigtig fin også til stort set alle ostetyper på nær blåskimmel.
Land:
Chile
Område:
Alto Cachapoal
Servering:
8 - 9 °C
Alkohol:
14 %
Spar 180,-
150,-
120,-
150,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

En ægte mini-Puligny! Ren Chardonnay fra marker omkring Puligny-Montrachet - rent faktisk er det fra marken Houlières, der delvist er klassificeret Puligny og delvist almindelig Bourgogne. 6 mdrs. fadlagring på blanding af nye og ældre fade.

Fin næse med elementer af ristet toast og fersken/citrus-frugt. I munden er vinen mellemfyldig med fin syre og en ret lang eftersmag. Meget klassisk hvid Bourgogne!

Vine som denne, med fadlagring og fuld malolaktisk gæring, passer godt til det klassiske, franske køkken med fisk og skaldyr og smørbaserede saucer. Idéel til smørstegt, hvid fisk, men passer også rigtig godt til kammusling eller hummer. Med sin pæne fylde passer Bourgogne også godt til stegt kylling og til karaktérfulde komælksoste.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
8 - 10 °C
Alkohol:
13 %
Spar 180,-
160,-
130,-
160,- pr. flaske. Ved køb af 6 flasker spar 180,-

Elegant Chardonnay fra nordøst-vendt mark, hvilket er med til at bibeholde en god friskhed i frugten. Halvdelen af vinen er lagret på 500 liter store egetræsfade og halvdelen på stål. Vinen lagres to år på flaske, før den sendes på markedet.

Chardonnay fra Monsanto har været lavet siden 1980, og det er måske den mest elegante Chardonnay, der laves i Toscana, hvor de ofte har en tendens til at blive lidt gumpetunge.

Elegant næse med elementer af fersken, citrus samt lidt smør og vanilie. Chassagne-lignende struktur med rank fylde og kølig mineralitet. Lang eftersmag.

Med sin pæne fylde, fine syre og let ristede fadpræg egner denne vin sig rigtig godt til fisk og skaldyr stegt eller på grillen. Fin også til stegt fjerkræ eller til ost.

Land:
Italien
Område:
Toscana
Servering:
10 - 12 °C
Alkohol:
13,5 %
chardonnay_monsanto
170,-

Ren Chardonnay fra marker beliggende på et plateau ovenfor Grand Cru'erne Clos og Valmur i Chablis med Portland-kalk i jordbunden. Gæret naturligt og lagret 6-10 måneder på tanke af rustfri stål. Let klaret inden flaskning.

Ren og frisk duft med noter af havtorn og hvide blomster. Frisk og relativ let med frisk syre - ren, mineralsk og præcis.

Petit Chablis er "hverdags-Chablis", der går godt til retter med fisk og bløddyr samt til fjerkræ eller salater. Drikkes ungt.

Land:
Frankrig
Område:
Bourgogne
Servering:
7 - 9 °C
Alkohol:
12,5 %
175,-