Sauternes Creme de Tete 1996, Chateau Gilette

Land:
Frankrig
Servering:
10-12 °C
Område:
Bordeaux
Gemmepotentiale:
2018-2040
Alkohol:
13 %
Lagring: 
Cement
Velegnet til: 
Dessert
1500,-
På lager
 • Beskrivelse

  Sauternes Creme de Tete 1996, Chateau Gilette

  Lavet på 90 % Sémillon, 8 % Sauvignon Blanc og 2 % Muscadelle høstet i hånden af flere "tries" og med ekstremt lave udbytter på gennemsnitligt 9 hl/ha. Det er de samme 15-20 plukkere, der høster år efter år. Bærrene plukkes enkeltvis, når de er stærkt botrytiserede og der chaptaliseres ikke.
  Vinen er gæret på stål og efterfølgende lagret minimum 15 år på cementtank og så på flaske til den er minimum 20 år gammel. Vinen laves kun i særligt gode årgange - i andre år sælges druerne i bulk.

  Dette er nok den mest idiosynkratiske vin, der laves i Bordeaux og i hvert fald i Sauternes. Normalt lagres Sauternes på egetræsfade, der er med til at øge kompleksiteten ved at give noter af vanilie, kokos samt nødder og karamel fra den lette oxidation.
  Denne meget specielle måde at lave vin på er egentlig startet ved et tilfælde. Da den nuværende ejer, Julie Gonet-Medevilles, bedstefar skulle i hæren i 1930'erne, havde han ikke råd til at indkøbe fade og han bad sin kone om ikke at røre ved vinene, før han kom tilbage, hvilket først var efter krigen. Resultatet var vine, der virkede mere ungdommelige og frugtige i stilen.

  Den frugtige stil skulle også give vinene en længere udviklingsfase end andre Sauternes-vine og naturligvis en anden type udvikling - mere rene med dybde fra botrytis og med langt større mineralitet.

  Velegnet til søde desserter og ikke mindst til et stykke Roquefort fra Vieux Berger.

 • Producenten
  Vi har handlet med familien Medeville i mange år, først og fremmest med deres fremragende Sauternes vine fra Chateau Justices og Chateau Gilette. Familien har i stigende grad også investeret i andre

  Julie og Xavier Gonet-Medeville ejer en række ejendomme i Bordeaux-området. Mest kendt er Château Gillette; kult-Sauternen, der lagrer 30 år på cementtank før den frigives.
  Château les Justices regnes for et af de bedste køb i Sauternes og er kendt for virkelig høj kvalitet for et ikke-klassificeret slot. de røde Borudeauxvine fra forskellige ejendomme leverer virkelig god kvalitet til prisen.

  Læs mere
 • Kort
 • Anmeldelser

  92 + p. Wine Advocate (1990)

  The 1990 Chateau Gilette Creme de Tete is the latest release from the Medeville family. It has a curious bouquet that is minty and full of dried white flowers, but it feels contained at the moment, the aromas demanding more time in bottle to coalesce. The palate is fresh on the entry with subtle hints of nougat, quince, walnut, almond and white fennel toward the finish. Having subsequently tasted much older vintages, I can see how this is still a nascent Gilette that will benefit from another ten years in bottle. - Neal Martin